KOMPLEMENT
Pozdravljeni!
Mogoce vprasanje sodi bolj v mapo pediatrija,vendar ste mi vi z vasimi odgovori v preteklosti ze zelo pomagali,zato sprasujem vas…
Moj 3,5mesecnik (korigirano 2,5m) je bil testiran v imunoloski ambulanti za pomankljiv komplementni sistem. Menda mu res enega komplementa zelo manjka..oziroma ene vrednosti. Izvida se nimam,govotila sem samo po tel.z zdravnico.
Kaj to pomeni,razen tega da je mogoce bolj dovzeten za okuzbe? Se da to kako zdraviti itd?
Hvala za odgovor
Milena
Draga Milena,
žal vam bo morala na vprašanja odgovoriti zdravnica v ambulanti, ki je vašega fanta testirala. Ni mi namreč jasen niti razlog testiranja, kaj šele klinična simptomatika, prav tako ne preiskave, ki so jih naredili….
Vseeno pripomba: večina imunskih testiranj je pri nedonošenčkih v prvih mesecih zelo nezanesljivih in praviloma imajo vsi (tudi povsem zdravi) v primerjavi z donošenimi in večijimi otroki zelo nizke koncentracije tako imunoglobulinov kot drugih dejavnikov, med katere sodi tudi sistem komplementa. Zato se pogosto hudujem, zakaj “iz preventivnih razlogov”, npr. pred cepljenjem zbadajo “naše” drobižke in ko dobijo (pričakovano) nizke vrednosti, naredijo paniko.
Če je bil v vašem primeru razlog testiranja drugačen (npr. predhodni otrok z imunsko pomanjkljivostjo), je bilo seveda testiranje nujno, a niti izvida niti pomena za njegovo dovzetnost za okužbe ali načinov zdravljenja ne morem komentirati, saj imam premalo podatkov.
Pozdrav,