komentar k izvidu
Spoštovani dr. Reboj,
prosim za vaš komentar k izvidu:izrazit emfizem v zg. pljučnih poljih, možno znižane absorb. vrednosti pljuč, lahko se je pričel centrilobularni emfizem, sedaj obsežen propad pljuč v zg. in deloma srednjih pljučnih režnjih, razmeroma dobrao ohranjena pljuča v bazalnih delih.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Emfizem je pojav na pljučih, kjer pride do razširitve drobnih dihalnih poti oziroma do propada pljučnih mešičkov, majhni prostori se združujejo v večje, na ta račun se zmanjša uporabna površina, ki služi izmenjavanju plinov (=dihanju) in zato je zmanjšana absorbcijska vrednost pljuč, kot so zapisali v izvidu. Centrolubularni pomeni, katera vrsta dihalne poti je prizadeta (katero nadstropje, če si predstavljate da se dihalne poti delijo kot veje drevesa na vedno manjše in je vsaka delitev svoje “nadstropje”), pri vas to pomeni prizadetost “respiratornega bronhiola”, kakor se imenuje del vejevja. Emfizem je pogosto v sklopu (ena možnost) KOPB-kronične obstruktivne pljučne bolezni (po domače nekateri to imenujejo bronhitis ali starostna astma, čeprav ne gre za astmo).
Lep pozdrav!
Težave? Kratka sapa, dušenje … ob ustreznih terapiji, jih je manj. S kajenjem sem prenehala pred dobrim letom dni.Bolj me zanima t.i. “normalno življenje”, seveda, ob predvidevanju, da se bolezen ne bo slabšala (kako to doseči?). Saj ne pričakujem recepta, ampak – čaka me še kar nekaj let službe do upokojtve … je lahko ta bolezen ovira?
Verjetno ste (ali pa še boste) opravili še spirometrijo-meritve pljučne funkcije in še kaj. Do kakšne mere so pljuča prizadeta težko takole ocenim, prenehanje kajenja pa je bil vsekakor bistven korak k ohranitvi stanja. Sam emfizem je bolj znak bolezni, kot pa bolezen sama. Z ustrezno terapijo se da lajšati težave, prizadeti deli pljuč pa se žal ne bodo povrnili (spremembe tudi niso nastale kar na enkrat, temveč tekom let. V službi vas to stanje lahko ovira kolikor vas pač ovira dihanje, koliko je to lahko v bistvu ocenite že sedaj ob terapiji, kako hitro in koliko sploh pa bi se težave še poslabšale vam žal ne morem napovedati. Kot rečeno ste pa že s prenehanjem kajenja na bistveno boljši poti.
Lep pozdrav!
lepo pozdravljeni! moja mam je leta 2005 zbolela za drobnocelicnim karcinomom. vsi pravijo,da je cudez,ker je sploh se med nami itd. jaz se trudim po svojih moceh in pazim na njeno prehrano saj sem misljenja,da mora biti kri mocna in kar se da zdrava ter priskrbljena z vsem kar telo potrebuje. zdravi se na golniku. do te ustanove imam posebno spostovanje. se zelo zavzamejo za paciente kot tudi za svojce. zato jih ne zelim kaj dosti obremenjevati z svojimi vprasanji. zaupam jim,to je zelo vazno in smatram,da,ce bi jaz znala ali vedela bi bila zdravnik. to je razlog zakaj se na vas obracam. upam,da se boste nasli cas za odgovor na vprasanje katerega vam bom zastavila. torej:s CT toraksa smo ugotovili tudi zaplete malignomske bolezni z ugotovkom tromba v steni desne glavne pljucne arterije. za uvedbo antikoagulacijskega zdravljenja se zaradi odsotnosti respiratorne prizadetosti bolnice ob slabish sposobnostih bolnice za potrebno sodelovanje pri tako diferentnem zdravljenju,zaenkrat nismo odlocili. v nadaljnem poteku bo potrebno se naprej presojati med ogrozenostjo bolnice zaradi trombofilnega stanja in njeno kognitivno dojemljivostjo za ustrezno sodelovanje pri zdravljenju. prosim vas za prevod v slovenscino! mama je prav tako zdravljena na psihijatriji v Ljubljani. njihova pacientka je od leta 1981,vendar zadnjih 20 let ni bila hospitalizirana do fizicnega stanja v katerem je sedaj. v naprej se vam najlepse zahvaljujem za vas cas,trud iter ustrezljivost!
Ogotovljen je bil strdek na steni plučne arterije. Antikoagulacijsko zdravljenje je zdravljenje, ki zavira strjevanje (koagulacijo krvi). To zdravljenje terja natančno sodelovanje bolnika, saj ni brez nevarnosti (ali večja možnost strdkov na eni ali krvavitve na drugi strani) Ker bolnica zaradi omenjenega strdka nima dodatnih težav z dihanjem, po njihovi oceni pa zahtevanega sodelovanja ni spoosobna, so ocenili, da morebitna korist tega zdravljenja ne odtehta tveganja, ki ga prinaša.
Lep pozdrav
Spoštovani,
18- letna hči ima že teden dni bolečine v spodnjem desnem delu trebuha, sicer brez vročine. Po krvni sliki, ki je pokazala odstopanja, jo je dr. poslala še na UZ trebuha, ki je bil bp, dr. pa ostaja v dvomih kako naprej in nam je naročila, da počakamo čez praznike.Ker sem v skrbeh, kaj se bo izcimilo in da traja že teden, bi rada še vaše mnenje. Napisala bom, kje so odstopanja in rada bi še vedela, kaj pomeni nevtr.segmentirani. Hvala za vaš odgovor in lp
K-Erci 5,34 H
RDW 10,8 L
K- Lkci 12,2 H
Nevtr.segmentirani 8,31 H
Nevtr.segmentirani 68,2 H
Limfociti 22,4 L
Monociti 7,5 H
Pozdravljeni, ker z izvidi bolj potrjujemo klinični sliko, kot da bi nam kaj dosti povedali sami zase, težko rečem za kaj gre. Višji so levkociti in tisti nevtrofilci, ki so oboji povišani pri bnetnih dogajanjih, posebno pri bakterijskih okužbah, v vašem primeru povišanje ni veliko. Nevtrofilci oz nevtrofilni granulociti so del diferencialne krvne slike, torej predstavljajo frakcijo levkocitov in so prav tak visoko pri istih procesih kot so tisti “skupni” levkociti. Poslabšanje obstoječih kliničnih težav pa je seveda dober znak, da je treba predčasno na kontrolo k zdravniku.
Lep pozdrav