Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija komentar izvida in prognoza

komentar izvida in prognoza

Spoštovani
Moj partner je bil po oceni osebne zdravnice poslan na test vrednosti PSA in dne 5.5.2011 je bila vrednost povišana na 23,98.Opravljen je bil tudi TRUZ katerega izvid je: prostata volumna 37,6 cm, nekoliko nehomogena.Opravljena je bila še biopsija prostate, katero je opravil dr. nn. Odvzetih je bilo 10 vzorcev in po posegu je 5 dni jal Ciprinol 2X1 tableto.
Naj omenim še to da partner ni imel nobenih težav v zvezi s prostato, star je 65 let in je v izvrsti psiho-fizični kondiciji in še vedno opravlja intelektualno delo.
Dne 24.5.2011 je dobil izvide in diagnozo C61. – prostatae
Ugotovljeno je bilo ca prostate G6 ( 3+3 ) v dveh od desetih vzorev. Izhodni PSA 23,89, volumen prostate 37ml.
Partner je diabetik na per os terapiji, nima dizuričnih težav in tudi drugih ne. Prostata rektalno ni suspektna.
Na izvidu je podpisan dr. nn ki ga je tudi pregledal in mu predlaga radikalno retropubično prostatektomijo in s tem se tudi oba s partnerjem strinjava.
Operativni poseg se bo izvedel2.8.2011,pred tem pa bo opravil še SKEN SKELETA na onkološkem inštitutu v Ljubljani.
Zelo bi vam bila hvaležna za podrobnejšo in laično razlago dosedanjih izvidov, kakšna je prognoza za naprej, kako in koliko časa bo trajalo okrevanje po operaciji, kakšni so možni zapleti med okrevanjem, skratka na kaj morava biti pozorna da bo okrevanje čim boljše.
Poleg tega pa bi rada vedela tudi to, če je možno izbirati zdravnika operaterja in če je, ali to bistveno časovno vpliva na že določen datum posega, to je 2.8.2011?
Za svojega partnerja želim najboljše in iz vašega foruma sem razbrala,da je v Ljubljani najbolj izkušen kirurg na tem področju dr. Zupančič.Verjetno razumete mojo skrb in zelo vam bom hvaležna če mi boste namignili kako priti do najbolj izkušenega operaterja in morda še namig o referencah dr. nn.
Iskrena hvala za vaš čas in odgovor.
Irma iz Ljubljane

Spoštovani!

Žal vam na vaše vprašanje ne bom mogel (želel ali si upal) zadovoljivo odgovoriti, pa nenazadnje tudi ne poznam dovolj aktualnih razmer v Ljubljani.

Opozorim naj le, da Zupančič ni urolog v KC Ljubljana, temveč je predstojnik urologije v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, v Ljubljani je le včasih opravil poseg, za katerega je pač med najbolj izkušenimi (z njegovim kolegom dr. Koršičem, tudi iz SG) v Sloveniji, to je laparoskopsko radikalno prostatektomijo, ki je eden od treh načinov (odprto, laparoskopsko ali robotsko), s katerimi se lahko opravi kirurška odstranitev rakave prostate.

Glede izbire operaterja je eno teorija, o kateri govori ZZZS, drugo pa praksa in tretje krmarjenje med teorijo ZZZS in zdravim razumom, kot se izvaja v posamezni zdravstveni ustanovi. Teoretično izbira operaterja v javnem zavodu ni mogoča, v praksi pa se seveda zdi najbolj modro in razumljivo, da vas operira tisti, ki mu zaupate in s katerim ste se za operacijo dogovorili. Sploh, če gre sicer za povsem rutinsko operacijo, ki pa vendarle ima določene mogoče zaplete, predvsem pa lahko dolgotrajne posledice in kjer je pomemben del zdravljenja tudi pooperativno spremljanje, sledenje in pomoč bolniku po posegu, po katerem je sicer navadno “vse” v redu, dejansko pa poseg prinaša določene dolgoročne posledice, omejitve.
Radikalne prostatektomije nikoli ne dela en operater sam. Vedno je ob zraven nekdo izkušen, teoretično je torej vprašanje referenc sicer zelo pomembno, vendar ne nujno formalno “prvega” operaterja, temveč tistega, ki pri dani konkretni operaciji dejansko vodi poseg. Predvsem pa sprejem v bolnišnico z namenom, da vas bo operiral npr. A.B. ne pomeni nujno, da bo to tudi res tako.

Načeloma mesec dni ne pomeni veliko v primeru raka prostate. Po drugi strani pa je kljub zelo ugodnemu patološkemu izvidu biopsije (2/10 Gl 6) izvid PSA zaskrbljujoče visok (tveganje, da bo na končnem histološkem izvidu po operaciji Gleson višji, kot je bil v biopsiji, torej da bo končni Gleason 7 ali več, je 43%).
V upanju, da bo dokončni patološki izvid bližje izvidu biopsije kot napovedi glede na visok PSA, vam želim uspešno operacijo in okrevanje!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni

Hvala za vaš odgovor in mnenje.
Glede na podatke ki sem vam jih posredovala pa želim še vedeti vaše mnenje o pravilnosti odločitve zdravljenja, oziroma če obstaja še kaka druga možnost zdravljenja.
Zanima me še kako,kje in kako hitro je možno pridobiti še drugo mnenje?

V naprej hvala in lep dan, IRMA

Spoštovani!

Glede drugega mnenja – tega ni problem dobiti, z veseljem vam ga praktično takoj podajo v vseh privatnih uroloških posvetovalnicah (popoldanskih ambulantah), ki so praktično v vseh Slo mestih, v Ljubljani pa jih je veliko. Je pa res, da je to samoplačniško in se zdi, da se je v zadnjem času podražilo, pred časom so bile cene npr. v ambulanti DiaVita v Škofji Loki 120 eur, sedaj pa je v ceniku na http://www.urologija.si kar pomembno višja številka. Lahko pa greste preprosto na pregled in posvet in tako posredno dobite nasvet (ne pa precej dražjo formalno ekspertizo).

V popularnih časopisih je v zadnjem času pisalo, da bo ministrstvo to omogočilo zastonj in z zakonom in napotnico. Super. Vsakemu bolniku bom predlagal, da pridobi drugo mnenje (to mu predlagam že sedaj). Tako se bo odgovornost porazdelila. Ampak bomo videli, kako bodo to izvedli v praksi. Čakalna doba za pregled je pri nas več kot 180 dni. Kdaj in kdo bo pisal druga mnenja? Ali se boste za drugo mnenje naročili? Ali bodo zato, da bomo pisali druga mnenja, še podaljšali čakalne dobe?

Ampak opozarjam vas, da je enostavno podati drugo mnenje, da bi se naprimer lahko tudi obseval (zunanje ali notranje) ali pa hormonsko zdravil. Vendar – izbira zdravljenja je odvisna od osebnih preferenc. Če ima bolnik na primer mlado partnerko in so mu ključnega pomena spolni odnosi sedaj, se morda ne bo odločil za operacijo. Vendar – to je pa sedaj moje subjektivno mnenje – preberite temo “15 let po brahiterapiji” – če se hočete raka znebiti na tak način, da je največ možnosti, da čez 15 let ne boste razmišljali o tem, ali rak napreduje ali ne in kaj pa sedaj, je absolutno smiselna izbira operacija. Če operacija vsega raka ne odstrani, potem je še mogoče obsevanje in ob obsevanju ali po njem hormonsko zdravljenje. Obratno (torej najprej obsevanje in potem radikalna operacija) praktično ni mogoče.

Če bi imel torej majhnega, neškodljivega raka in bi bilo pričakovati, da bo umrl na primer od srčne kapi v roku nekaj let, potem operacija raka prostate ni smiselna, saj rak najverjetneje ne bo povzročil težav. Če gre pa za resnega raka, ki pa še ni metastaziral (če so že zasevki, metastaze, potem ostane kot prvi izbor zgolj hormonsko zdravljenje, za ostalo je že prepozno), potem je vsekakor smiselno, da se vpliva na žarišče raka tako, da se ga ali odstrani ali obseva. Raziskave so jasno pokazale daljše preživetje, če se je k hormonskemu zdravljenju dodalo obsevanje v primerjavi s samim hormonskim zdravljenjem. Prav tako so raziskave jasno pokazale daljše preživetje, bistveno večjo možnost ozdravitve, če gre zares, z operacijo v primerjavi z obsevanjem.

Predlagam da preprosto stopite npr. v Adrialab in si date še enkrat izmeriti PSA. Če bo ta npr. pod 5 in ne jemljete hormonskega zdravljenja za raka prostate pomeni, da je bilo tisto naključno ugotovljeno precejšnje zvišanje zgolj posledica nekega vnetja in imate glede na Gleason 6 v 2/10 vzorčkov in če bi bil PSA npr 4 vse možnosti (operacija, obsevanje ali za začetek samo opazovanje). Če pa je PSA res nad 10, pa bi, če je cilj zdravljenje s ciljem ozdravitve in daljšega preživetja, vsekakor predlagal operacijo (čeprav bo lahko kdo v “drugem” mnenju razmišljal o obsevanju ali celo samo hormonskem zdravljenju). Operacija bo jasno pokazala, za kaj gre – lahko bo dokončno ozdravila ali pa prispevala bistven delež k zdravljenju.

Če gre zares, pri raku ledvice, prostate in mehurja operacija najbolj učinkovito poseže v naravni potek bolezni in lahko v bistveno večjem odstotku kot druge metode omogoči ozdravitev. Res pa je, da ima operacija drugačen profil zapletov in stranskih učinkov kot druge vrste zdravljenja, vendar noben način zdravljenja ni brez njih.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Ponovno pozdravljeni

in hvala za vaše temeljite odgovore.
Strinjam se z vašimi strokovnimi razlagami in s partnerjem sva se že takoj po postavitvi diagnoze odločila za operacijo. Normalno pa se mi zdi razmišljati in odkrivati še morebitna druga zdravljenja, četudi vem da je v tem primeru treba raka odstraniti fizično in potem “gasiti požar”. V mislih imam morebitne oz. verjetne zaplete in postoperativne stranske učinke.
Hvaležna vam bom, če mi jih lahko nekaj navedete in opišete. Poleg tega pa mi malce podrobneje razložite tudi zaskrbljujoče visok PSA ( 23,98 ) in posledično končni Gleason po operaciji, ki bi bil lahko 7 ali več. Kaj to pomeni za bolezen samo in morebiten njen napredek?

Hvala in lep pozdrav, Irma

Spoštovani!

Visok PSA (nad 10) pomeni pač večje tveganje, da je bolezen že lokalno napredovala. Lahko pa je visok PSA tudi posledica naključja, zato je običajno, da ga preprosto še enkrat izmerimo.
Ampak vse bo jasno po operaciji, ko bo prišel histološki izvid. Glede na to se nato odločimo, ali svetujemo še dodatno zdravljenje ali pa zgolj opazovanje in spremljanje PSA. PSA 3 mesece po operaciji pove, kako je uspela operacija glede odstranitve raka. Če je PSA 0.0 ali pod 0.2, je v redu, če pa ne, je potrebno še dodatno zdravljenje. Slednje se včasih priporoča tudi, če je PSA še pod 0.2 po operaciji, npr v primeru pozitivnih robov…

Po operaciji lahko pride do bolj ali manj hudih težav z zadrževanjem urina – uhajanja urina. Dela naj vaje po Keglu, če so težave (porabi po operaciji več kot 1 vložek dnevno) in rak ne napreduje, po enem letu, ko čakamo, če se stanje samo in s fizioterapijo in vajami ne izboljša, so možne operacije, s katerimi kontinenco izboljšujemo.

Po operaciji bo erekcija slabša, v začetku je ne bo. Živci “za penis” gredo “prek” prostate, pri odstranjevanju prostate se vsaj “nategnejo in pretresejo” – “nerve-sparing”, če ne tudi prekinejo – “non-nerve sparing”.
Če so zgolj poškodovani, lahko pride do okrevanja erektilne funkcije, še posebej z uporabo penilne rehabilitacije (jemanje Viagre ali Levitre po operacji, morda dajanje injekcij v penis). Potrebno pa je kar nekaj časa – npr. pol leta. Pri tem je seveda zelo zaželjeno, da poskuša s spolno dejavnostjo, npr. “ročno”, vzpodbuja (orgazem je mogoč brez erekcije).
Če pa so živci za penis prekinjeni (“non-nerve sparing”), potem tablete ne bodo pomagale, za erekcijo bodo potrebne injekcije (če ga ne bodo bolele) ali pa preprosto penilna črpalka.
Če po operaciji (npr. v času enega leta) laho pride od erekcije, zadostne za spolni odnos, s pomočjo tablet, je to uspeh – pomeni, da so bili živci ohranjeni.

Skratka – po operaciji – morda bodo potrebni vložki kot zaščita pred uhajanjem vode (vsaj par kapljic ob kašljanju), za spolnost bo potrebno več dela, časa in najbrž tudi pripomočki. Glede raka bo vse povedal histološki izvid in nato redne kontrole PSA. Sicer pa operacija prinaša rizike, kot vsaka druga (infarkt, pljučna embolija, krvavitev iz želodca, zapleti anestezije…). Važno je, da se dobro prehranjuje in se pred operacijo čimveč rekreira (vsaj veliko, dolgo in kot je mogoče hitro hodi), da bo za operacijo v čimboljši fizični kondiciji, s pomočjo katere bo potem hitreje in bolje okreval. Priporočljivo je tudi, če opravi temeljit pregled pri kardiologu, ki bo morda svetoval še kaj, da bodo riziki posega kar najbolj zmanjšani.

Na vaše vprašanje glede PSA in Gleasona… kaj bi bilo, če bi bilo… nima smisla in ne bi nič koristilo – pooperativni izvid bo pokazal, z odločitvijo za operacijo pa boste vi napravili vse, kar lahko. Do takrat pa kardiolog – da se preveri in optimizira zmogljivost srca, organizma, veliko hoje, gibanja – kondicija in to je to.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Lepo pozdravljeni

Ponovno hvala za vaš izčrpen odgovor in res nama pomagate pri razmišljanju o postoperativnem zdravljenju in pripravi nanj.
Moja velika skrb je bila visok PSA ( 23,98 ) ki pa je na srečo po ponovni kontroli padel na 6. Partner je opravil tudi preiskavo SKEN SKELETA in po zagotovilu urologa rak ni še napredoval na kosti. Žal izvida še nimam in ga bom citirala ko ga dobim.
Vse to mi daje upanje da bo po operaciji Glenson ugoden in prav tako tudi PSA in morda celo rak odstranjen v celoti ali pa vsaj obvladjliv na nekimični način,seveda če je to sploh mogoče.

V upanju na vaše cenjeno mnenje vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

No vidite – če vmes ni jemal hormonskih antiandrogenov (zdravil za hormonsko zdravljenje raka prostate, kot so na primer bikalutamid ali podobna), potem to napoveduje dober izid operacije glede raka. Skratka – posvetite se drug drugemu in poletju, da ostanete v čimboljši kondiciji – tako lahko največ prispevate k dobremu okrevanju, ko pride operacija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Iskrena hvala za vaš čas in odgovore na mojo nevednost. Razjasnenih imam veliko dvomov in prav z vašo pomočjo mi je postalo čakanje na poseg znosno in tudi postoperativnega časa se ne bojim in z optimizmom zreva v prihodnost.
Oglasila se bom zopet po opravljenem posegu,
do takrat pa lep pozdrav in lepe poletne dneve, IRMA

New Report

Close