Najdi forum

Komentar CT- preiskave

Pozdravljeni gospod Fedorov

Pred približno 1 mesecem me je močno “vsekalo” v ledvenem predelu hrbtenice, tako da sem bil hospitaliziran, nato pa sem doma odležal skoraj 3 tedne. Star sem 31 let, to se mi je zgodilo prvič v življenju, pred tem še nikoli nisem imel težav s hrbtenico ali križem. Sem navdušen rekreativec, veliko igram košarko, tečem in hodim na Pohorje in tečem na Kalvarijo.
Sedaj sem že na nogah in normalno hodim, vendar pa ves čas po malem “čutim” križ. Bolečine so še vedno prisotne, kadar sem že samo krajši čas sklonjen naprej( npr: pri umivanju las nad banjo), kadar se močneje pripognem oz. stegnem z rokami do prstov na nogah( pri striženju nohtov na nogah) in še posebej, kadar se intenzivneje nagnem vznak( kot bi se hotel pretirano vzravnati).
Opravil sem CT- preiskavo in sedaj bi vas prosil za vaš komentar mojega izvida, ki se glasi takole:

CT LSH:

Blaga dekstrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.

Primerno oblikovana ledvena lordoza.

I.v. hondroza L5- S1 z nakazano retrolistezo L5 napram S1 ( za 2 mm ).

Blaga spondiloza od L2 do L5.

Začetna spondiloartroza LS prehoda.

V nivoju L5- S1 je vidna blaga širokobazna protruzija i.v. diska, ki zožuje spinalni kanal za 1/4.
Zmerno zožen je tudi levi nevroforamen, začetno zožen je desni nevroforamen.
V ostalih nivojih ledvene hrbtenice pa ne vidim pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroforamna.

Obiskal sem tudi maserja in s seboj odnesel vaje za krepitev in raztegovanje hrbtnih mišic( zloženka, ki se dobi v zdravstvenem domu), vendar mi je rekel, da še ni primeren čas za delanje teh vaj, pa tudi sam sem občutil še precejšnjo razbolelost križa po le nekaj blagih vajah.

Do te nenadne “poškodbe” sem vedno bil v pogonu in tudi doma pogosto delam razne vaje za krepitev trebušnih mišic( pri katerih se seveda upogibata tudi hrbtenica in križ), sedaj pa že mesec in pol ne morem delati nič, zato me zanima, če je omenjeno stanje in bolečine mogoče DOKONČNO ODPRAVITI in POZDRAVITI ter na kakšen način, saj bi se spet rad ukvarjal s športom in gibal, kot sem se pred omenjenim dogodkom.

Tudi besedi spondiloza in spondiloartroza ne zvenita nič kaj obetavno in kolikor sem uspel razumeti informacije iz interneta, obe tujki pomenita začetek degenerativnih okvar hrbtenice in ne pomenita nič dobrega.

Vnaprej se Vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas v upanju na ugodno rešitev svoje težave lepo pozdravljam.

S spoštovanjem

Marko

Pozdravljeni,

gre za različne obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, v predelu L5-S1 ne gre za t.i. retrolistezo oziroma zdrs vretenca, 2 mm spremembo opisujemo zgolj kot nestabilnost. Le-ta je verjetno posledica obrabnih sprememb na tem mestu.
Kakršne koli aktivnosti v tem fazi bolečinskih občutkov odsvetujem.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close