Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Kombinirano nadomescanje T4/T3

Kombinirano nadomescanje T4/T3

Spostovani,
zanima me, kako da v Sloveniji ni na razpolago dodatnega nadomescanja T3 v kombinaciji s T4, ceprav se v vecini drugih drzav uporablja. Nedavna raziskava na Nizozemskem je pokazala, da se ljudje bolje odzivajo na kombinirano zdravljenje (T4/T3 v razmerju 5:1 in 10:1) kot na samo nadomescanje T4.
Res da sama raziskava ne pojasni vzroka, vendar pa kaze na ocitno spremembo v pocutju in telesni tezi bolnikov.
Hvala in lp
Leja
(Ref.: J Clin Endocrinol Metab. 2005 May;90(5):2666-74. Epub 2005 Feb 10.)
Prilagam povzetek:
——————————————————
Combined therapy with levothyroxine and liothyronine in two ratios, compared with levothyroxine monotherapy in primary hypothyroidism: a double-blind, randomized, controlled clinical trial.

Appelhof BC, Fliers E, Wekking EM, Schene AH, Huyser J, Tijssen JG, Endert E, van Weert HC, Wiersinga WM.

Academic Medical Center of the University of Amsterdam, Department of Endocrinology and Metabolism, F5-161, P.O. Box 22700, 1100 DE Amsterdam, The Netherlands. [email protected].

Controversy remains about the value of combined treatment with levothyroxine (LT(4)) and liothyronine (LT(3)), compared with LT(4) alone in primary hypothyroidism. We compared combined treatment with LT(4) and LT(3) in a ratio of 5:1 or 10:1 with LT(4) monotherapy. We conducted a double-blind, randomized, controlled trial in 141 patients (18-70 yr old) with primary autoimmune hypothyroidism, recruited via general practitioners. Inclusion criteria included: LT(4) treatment for 6 months or more, a stable dose for 6 wk or more, and serum TSH levels between 0.11 and 4.0 muU/ml (mU/liter). Randomization groups were: 1) continuation of LT(4) (n = 48); 2) LT(4)/LT(3), ratio 10:1 (n = 46); and 3) LT(4)/LT(3), ratio 5:1 (n = 47). Subjective preference of study medication after 15 wk, compared with usual LT(4), was the primary outcome measure. Secondary outcomes included scores on questionnaires on mood, fatigue, psychological symptoms, and a substantial set of neurocognitive tests. Study medication was preferred to usual treatment by 29.2, 41.3, and 52.2% in the LT(4), 10:1 ratio, and 5:1 ratio groups, respectively (chi(2) test for trend, P = 0.024). This linear trend was not substantiated by results on any of the secondary outcome measures: scores on questionnaires and neurocognitive tests consistently ameliorated, but the amelioration was not different among the treatment groups. Median end point serum TSH was 0.64 muU/ml (mU/liter), 0.35 muU/ml (mU/liter), and 0.07 muU/ml (mU/liter), respectively [ANOVA on ln(TSH) for linear trend, P < 0.01]. Mean body weight change was +0.1, -0.5, and -1.7 kg, respectively (ANOVA for trend, P = 0.01). Decrease in weight, but not decrease in serum TSH was correlated with increased satisfaction with study medication. Of the patients who preferred combined LT(4)/LT(3) therapy, 44% had serum TSH less than 0.11 muU/ml (mU/liter). Patients preferred combined LT(4)/LT(3) therapy to usual LT(4) therapy, but changes in mood, fatigue, well-being, and neurocognitive functions could not satisfactorily explain why the primary outcome was in favor of LT(4)/LT(3) combination therapy. Decrease in body weight was associated with satisfaction with study medication.

Pozdravljena Leja,

če še nisi opazila, da ustanavljamo društvo (), te prav posebej vabim, da se nam pridružiš. Zaenkrat smo imele bolj družabna srečanja, začele pa smo tudi pripravljati domačo stran. Če te zanima, mi lahko pišeš na naslov: [email protected].
Že več kot dve leti si pomagam s kombiniranimi preparati. Razlika v primerjavi z nadomeščanjem zgolj T4 je očitna. Letos nisem mogla dobiti Armourja po isti poti kot prej. Upala sem, da mi gre že dovolj dobro, da bom lahko nadaljevala z Eltroxinom, vendar sem si po dveh mesecih in pol počasnega propadanja morala priznati, da ne bo šlo. Panika me je pograbila, ko so me spet začela boleti tudi kolena, s katerimi nisem imela problemov že več kot leto, tako da sem prav hitro poiskala novega dobavitelja. V rezultatih krvnih testov (TSH, fT3, fT4) med kombinirano terapijo in terapijo zgolj s tiroksinom v popolnoma ekvivalentnem odmerku je bilo komaj kaj razlike. V počutju ogromna – brez T3 bolj boleče mišice s trzljaji, bolečine v sklepih, infekcije dihalnega trakta, nespečnost. Megle v možganih sem se pa začela zavedati šele potem, ko se je dvignila ob ponovnem prehodu na kombinacijo Armourja (45 mg) in Eltroxina (50 ug). Mene ne bo nikdar več nihče mogel prepričati, da Armourja ne potrebujem. Zame je bolj kot karkoli drugega pomembno, da imam v hladilniku zalogo, s katero se počutim varno. Moje izkušnje mi pomenijo več, kot katerakoli raziskava. Kar pa seveda ne pomeni, da tudi raziskav skrbno ne spremljam ;-).
Leja, čim boljše počutje ti želim. Vesela bom, če se nam boš pridružila.

Alenka

Spoštovani!

Hormon T3 v organizmu nastane s pretvorbo iz T4, s pomočjo encima dejodaze. Če ustrezno nadomeščamo T4 tudi T3 nastane dovolj za potrebe organizma. Prednost T4 je tudi daljši razpolovni čas v serumu (čas ko koncentracija pade na polovico). Za T4 je sedem dni za T3 pa nekaj ur. Če se odločimo za dodajanje T3 je vedno potreben kombiniran preparat, ki večinoma vsebuje T4 in le manjši delež T3. Samo nadomeščanje T3 lahko povzroči težave v smislu občutka pospešenega, oziroma nerednega srčnega utripa približno pol ure po zaužitju zdravila.
Večina bolnikov ne potrebuje konbiniranega preparata, vsekakor pa redkim bolnikom koristijo konbinirani preparati. V Sloveniji žal ni registriran noben kombiniran preparat T4 in T3. V bližnji prihodnosti bo verjetno dosegljiv Novothyral, vendar le po presoji tirologa.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Sicer je to že stara tema, ampak bi vseeno malo povprašala.
Vam je morda znano, kako daleč je možnost odločitve tirologa in pacienta v Sloveniji za zdravljenje s kombinacijo T4/T3 tudi za paciente s Hashimotovim tiroiditisom Zaenkrat žal pacienti večinoma naletimo na zavračanje tirologov, da bi lahko kombiniranje hormonov za zdravljenje hipotiroze prineslo bistveno izboljšanje počutja, čeprav je v tujini bilo opravljenih že vrsto raziskav, ki so kazale in še kažejo na to, da je v tem primeru življenje pacientov kvalitetnejše, predvsem kar se nanaša na povečano energijo, boljšo koncentracijo. in zmanjšanje telesne teže.

Kdaj se bomo lahko pacienti tudi v Sloveniji s pomočjo tirologov brez težav skupaj odločali med terapijama in dopovedali tirologom, da se kljub normalnim izvidom in vnašanju T4 ne počutimo dobro in si s tem odprli možnost poskusiti še kombinirano terapijo, ter morda končno zaživeti malo bolj normalno življenje?

Spoštovani!

Klinične študije z dvojno slepem poskusu (niti bolniki niti zdravbniki niso vedeli ali prejemajo samo tiroksin ali kombinacijo tiroksin in trijodtironina) niso našle razlik v počutju med bolniki, ki so jemali samo T4 in bolniki, ki so jemali kombinirane preparate. Neželeni učinki pa so bolj pogosti pri kombiniranih preparatih. Večini bolnikov se ob ustreznem odmerku tiroksina počutje bistveno izboljša.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close