kolposkopija
Lep pozdrav,
stara sem 20 let in sem šla poleti prvič na ovzem brisa, dobila sem obvestilo in po šestih mesecih sem zopet morala na ponovni odvzem. Ni bilo dobro, saj so bile celice spremenjene. Ginekologinja je rekla, da sumi na Papiloma humani virus…Sledila so vprašanja o spolnih partnerjih…Zanimivo je, da imam samo enega spolnega partnerja( nikoli nisem bila z nikomer drugim ) in tudi jaz naj bi bila po njegovih besedah edina njegova partnerica. Zanima me, če je možno, da sem okužena z virusom kljub temu? Je možno, da imaš virus v sebi in se z njim ne rabiš okužit od nekoga drugega in ali je možno, da se prenaša tudi drugače kot s spolnimi odnosi?
Ginekologinja me je poslala na kolposkopijo. Zanima me ali je boleča in ali se izvaja pod anastezijo?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Spoštovani,
kolpodkopija ni operacija temveč le posebna oblika pregleda materničnega vratu s posebnim povečevalom, nekakšnim “daljnogledom za kratke razdalje”, s katerim preverimo spremembe na MV. Če bodo spremembe značilne za HPV, potem ga verjetno res imate. HPV je tipična SPB, toprej se ne prenaša drugače kot s spolnim stikom oziroma s stikom koža-koža ter se načeloma ne prenašajo na javnih straniščih, kopališčih in savnah, razen, če gre pri tem za zelo bližnje stike med osebami, čeprav morebiti ne vedno spolne.