Spoštovani!
Pred mesecem dni sem opravil drugo kolonoskopijo. Prva je bila narejena pred enim letom, ker sem imel driske, ki niso nehale. Takrat je bila kolonoskopija v mejah normale lepo vidno žilje, histologija pa je pokazala, da ni vnetja, edino rahla atrofija sluznice.
Vmes je postalo dobro, potem pa so se težave spet začele, krči, driske, ogromno sluzi. Pred mesecem torej ponovna kolonoskopija, pri kateri je bilo videti, da je v prečnem črevesju sluznica zelo pordela. Sicer se je žilje lepo videlo, ni bilo nobenih oteklin, nikjer ni bila zabrisana žilna risba vendar precej rdeče. Prav tako v sigmi. Odvzeti so bili vzorci, ki so pokazal močno enostavno kronično vnetje, atrofija sluznice.
Zanima me, kako se to zdravi? Ponekod sem prebral, da se takega vnetja ne zdravi. Vendar če je tako močno in imam težave in je sluznica rdeča, bi se moralo zdraviti. Kaj vi menite?
Pa še zadnje vprašanje, od česa nastane to? Ne pijem kave, ne kadim, ne jem začinjeno, ne pijem alkohola. Jem itak samo še riž, kuhanega piščanca in kuhan krompir in kuhano korenje že tri mesece. A se lahko to razvije naprej v Chronovo bolezen ali pa ulcerozni kolitis?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Brez izvida kolonoskopije vam tezko odgovorim. Zdravnik gastroenterolog, pri katrem ste kolonoskopijo opravili, je ocenil, da ni znakov za kvčb. Sodec po vasem opisu ni dovolj kriterijev za kronico bolezen crevesja, histologija ni znacilna. Terapija res ni potrebna.
Lp