Kolonoskopija
Pozdravljeni,
mene pa zanima ali se dela kolonoskopija pod narkozo. Vem, da je običajno, da narkoze ni. Me pa zanima ta dodatna možnost, čeprav bi bilo potrebno doplačilo.
Prosim za informacijo, koliko je potrebno doplačati in kje v Sloveniji je mogoče to opraviti pod narkozo.
Hvala že vnaprej za odgovor in lep pozdrav,
Pozdravljena!
Kolonoskopija v Sloveniji se dela brez narkoze,doplačilo torej ni mogoče.Ta vaša želja verjetno izhaja iz hudega straha pred to preiskavo. Naj vam povem, da je ta poseg lahko čisto neboleč, lahko pa je tudi zelo neprijeten.Odvisno od zavitosti črevesa.Zdravnik uvede kolonoskop v črevo in z njim počasi s pomočjo vpihovanja zraka v črevo, sprememb položaja preiskovanca ter preprijemi rok medicinske sestre na trebušni steni preiskovanca, potuje do konca debelega črevesa in običajno še 10 do 20 cm v tanko črevo.Vpihovanje zraka povzroča neprijetno tiščanje v trebuhu,zato je pomembno, da je priskovanec med posegom sproščen in da skozi zadnjično odprtino IZPUŠČA ZRAK, ki pa ne smrdi.Kadar so bolečine močnejše in dolgotrajnejše,da zdravnik sredstvo proti bolečinam in pomirjevalo.Skratka-posega se ni treba bati.
Lp Meta
Ali kdo ve, če se da iti v tujini na ta poseg pod narkozo? Ne gre za strah, ampak neznosne bolečine, ki sem jih bila deležna pred dvema letoma pri tem (verjetno zaradi ginekoloških operacij v preteklosti in zarastlin, zelo zaviteta črevesja). V glavnem jokala sem, da naj prekinejo, a me niso upoštevali, kasneje padla v nezavest zaradi bolečin.
Zanima me sledeče….pred mesecem dni sem občutil napetost v trebuhu in močno pretakanje plinov prav klokotanje kot bi mi vrelo v črevesju, najprej sem dvakrat odvajal normalno nato pa se je 3x pojavila povsem vodena driska, naslednji dan driske ni bilo več, so pa šli masovno vetrovi od mene ( ne kratki ampak par sekund dolgi) po izločanju vetra mi je bilo bolje. Zadnjih 6 dni sem jedel zeljno juho za kuhanje in driske nisem imel, blato je bilo mehko in pocasto ( dijeta zajema vsak dan vsaj en krožnik zeljne juhe in veliko sadja in zelenjave )…sem pa občasno spet občutil glasno pretakanje plinov po črevesju in včeraj sem po normalnem odvajanju blata spet imel 1x povsem vodeno drisko, to se je danes zgodilo ponovno s tem da sem danes po enem normalnem odvajanju imel sedaj 4x povsem vodeno drisko…Krči so rahli in nimam bolečega trebuha….po treh dneh se je zadeva ponovila…Drugače hodim redno na kolonoskopije in sem jo imel na zadnje leta 2008 ki je bil b.p…za kontrolni pregled od 6-7 let, to je letos ali naslednje leto….Imam pa večkrat te simptome da občutim pretakanje plinov po črevesju ki so prav glasni…star sem 45 let in se zdravim za diabetesom tipa 2 ( 2 tabletki dnevno )….
……………….
14 DNI JE BILO VREDU BREZ DRISKE ODVAJANJE NORMALNO 1X NA DAN MEHKO FORMIRANO , TUDI NI BILO ZAZNATI NAPENJANJA IN TUDI NE POSEBNEGA PRETAKANJA PLINOV V TREBUHU…VČERAJ PA SE JE ZADEVA PONOVNO PONOVILA NAJPREJ JE BILO ZAZNATI GLASNO PRETAKANJE PO ČREVESJU NA KAR JE SLEDILO NAJPREJ NORMALNO ODVAJANJE NATO PA ČEZ PAR UR DVAKRATNO BOLJ TEKOČE ODVAJANJE…PRI TEM SO SE POJAVLJALE BOLEČINE KOT KRČI V SPODNJEM DELU POD POPKOM LEVO IN DESNO….PO IZTREBLANJU SEM OBČUTIL OLAJŠANJE….TAKO STANJE Z PRETAKANJE TRAJA SEDAJ ŽE DVA DNI IN TUDI DRISKA VODENA JE ŠE PRISOTNA…….ZANIMA ME ČE BI TO LAHKO KAZALO NA RAKA ČREVESJA KER ME TAKŠNO DOGAJANJE MALO BEGA…. .driske nimam več je pa blato formirano in pocasto tako da se oprime školke na wc-ju…poleg tega zelo pogosto prdim ( vsaj 15 x na uro…. traja po par sekund ) in plini ki se izločijo zelo smrdijo…pogosto slišim glasno pretakanje plinov po desni strani med jeterno krivino in slepim črevesjem…priistoten je tudi občasni občutek napetosti in bolečine pod popkom ( 5-10 cm pod njim ), včasih pa je bolečina tudi levo in deno pod popkom in levo in desno pod rebernima lokoma ( bolečina se seli )….težave imam približno mesec dni….Hvala za vaše mnenje