Najdi forum

Kolki, izpah kolkov

Spoštovani!

Imam 3 mesece staro dojenčico, ki je bila med nosečnostjo v medenični vstavi (v 36. tednu se je obrnila z zunanjim obratom). Zaradi takšne vstave so ji že v porodnišnici naredili UZ kolkov, ki je pokazal, da sta kolka normalna. Kasneje ni več imela UZ, saj po mnenju pediatrinje zaradi normalnega prvega izvida ponoven pregled ni potreben. Prijateljica mi je povedala, da je tudi prvi UZ kolkov pri njeni hčerki v prvem tednu pokazal normalno stanje, ponoven UZ pri 1 mesecu pa, da se kolk ni dobro “usedel” v sklepno čašico, zato ji je bilo priporočeno široko povijanje.

Glede na to, da sem tudi sama kot dojenček imela izpahnjen kolk (ena nogica je bila krajša od druge) ter da je bila hčerka med nosečnostjo v medenični vstavi, me zanima, če bi bil pri hčerki potreben še kakšen pregled kolkov – sedaj oz. kasneje v otroštvu?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!
Glede na to, da ste sami imeli nestabilen kolk kot dojenčica in ker je hčerkica imela medenično vstavo je potreben večji nazor nad njenim razvojem. Izvaja pa ga pediater, ki ob vsakem pregledu/obisku preveri gibljivost in stabilnost/ izpahljivost kolkov vače srčice. Če bo obstajal kakršenkoli sum na nepravilnost ali potencialno nepravilnost bo ordiniral(a) UZ in ev. tudi pregled pri ortopedu. Ponekod je ta preiskava vpeljana že rutinsko ne pa še čisto povsod. Zato le opravljajte redne preglede pri vaši pediatrinji. So pa današnje pleničke že dovolj široke same po sebi tako, da “mimogrede” opravljate široka povijanja in posebne “podloge” rutinsko niso potrebne.
Lep pozdrav,

New Report

Close