Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija kolki 2a

kolki 2a

Spoštovani.

Desni kolk mojega novorojenčka je bil pri 6 tednih ocenjen z 2a, ocena je bila potrjena teden dni nazaj pri ortopedu, ko je bil star 9 tednov. Navodila, ki sem jih dobila so: ni potrebno zdravljenje, kontrola čez 6 tednov. Otroka naj oblačim v lahkotnejša oblačila in mu tako omogočim čim bolj prosto gibanje nog.

Ortopedinjo sem še vprašala, ali mi lahko da kakšen nasvet glede “handlinga” otroka (nošenje, previjanje). rekla je le, ne nosite ga tako, kot ga sedaj (otroka sem držala v položaju lunica).
Roko mu dajte med nogici, pod ritko. Jaz sem ga držala za stegno in seveda nekoliko tiščala nogico navznoter.

Zdaj pa sem v dilemi, ker opažam, da je otrok rahlo zategnjen. Ko ga položim na ravno površino (na dekico z lokom ali mizo za previjanje), iztegne desno rokico naprej, in se da v položaj, še najbolj podoben Supermanu, ki leti. Torej ena rokica dvignjena, druga spuščena, rahlo zarotiran na bok in nogice ukrivljene nazaj.

Moram ga torej nosit v lunici, zaradi zategnjenosti, a ne smem, zaradi kolkov. Kaj naj?

Naj omenim, da je bil fantek rojen normalno, vaginalno, hitro in brez težav. Je bil pa težak 4 kile in še naprej lepo napreduje pri teži. Kar pomeni, da je zame precej težak (sem majhna) in je nošenje res problem. Tudi položaj lunice je problem, otrok se upira, zato ga moram kar precej stisniti, da ga ohranim pravilno v naročju. To pa, kot kaže, ni dobro za kolke.

Pregled pri pediatru imamo čez tri tedne (14 dni nazaj, ko je bila kontrola teže pri dveh mesecih, zategnjenosti še ni bilo, pri ortopedu pa smo bili kasneje, tako da nisem takrat še nič vedela in vprašala). ali menite, da bi se morali it pokazat prej?

LpN

Spoštovana,

kot mi prigovarja moja (zlobna) podzavest, bodo vse opisane težave minile ne glede na to, kako ga boste nosili ali povijali. To, kaj opisujete (položaj Supermana), je najverjetneje normalen pojav v tej starosti, ki ga imenujemo asimetrični tonični vratni refleks (ATVR). Predvidevam tudi, da ga ” v lunici” ne nosite ves dan – torej je večino časa le v posteljici, zato tudi to ne more upočasniti ali otežiti dozorevanja kolkov.

Moj nasvet je, da mirno čakate na dogovorjene kontrolne preglede, vmes pa poslušate svoje občutke – za kolke je bistveno “zdravilo” čas. Ker se “prave” težave s prekomerno mišično napetostjo večinoma prično po 3. mesecu starosti, bo pediatrinja ob pregledu odločila, ali bi bil koristen kakšen obisk pri neurofizioterapevtki.

Ob pridobivanju fantove teže bi mene bolj skrbel vaš “križ”, ki zna biti hudo obremenjen ob njegovi “kilaži”, še zlasti, če ga nosite na boku, torej upognjeni vstran.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni.

Hvala za vaš odgovor. In hvala za razumevanje, ker moj križ je res obremenjen. Sicer otroka ne nosim na boku, čeprav sem to poskušala, ker sem si mislila, da je lažje. Pa nekako ne gre, ker je prevelik…pravzaprav je vsa zadeva okrog lunice problem, ker ima pri 11 tednih že več kot 60 cm, moje rokce so pa kratke. Tako da ga nosim v nekih položajih, ki jih malo prilagodim, zato me pa že ves čas tudi po malem skrbi. Ampak, kot pravite, itak ne gre prehitevati.

Lp, N.

New Report

Close