Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija kolki

kolki

Moji deklici so na UZ kolkov ugotovili da še ni videti jedrca, zato imamo čez en mesec spet kontrolo. Stara je 4 mesece,rojena pa 6 tednov prezgodaj. Ker je pri pregledu neutolažljivo jokala se sploh nisem spomnila zdravnice vprašati kaj pomenijo ta jedrca. Ali je to kaj hudega? Meritve so b.p.

Me skrbi, upam da bo vse ok.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovana,

ob ultrazvočnem pregledu nam sliko omogoča različnost gostote tkiv, ki zato različno prenašajo UZ valovanje. Zato je na sliki tekočina (npr. urin v mehurju), ki odlično prevaja valovanje, “črna”, kostno tkivo “belo”, hrustanec pa sivkast.

Ob UZ pregledu kolka pri dojenčku ocenjujemo kolčni sklep po kotih, ki jih med seboj tvorijo posamezni deli sklepa, pa tudi po prisotnosti zakostenitvenih jeder. Odlaganje kalcija v kosteh namreč še ni niti popolno niti enakomerno – določeni deli “okostenijo” prej kot drugi. In zakostenitvena jedra so med prvimi, v katerih se odlaga kalcij, kar se na UZ vidi kot svetla okrogla lisa.

Čas zakostenevanja ni natančen in obstoja velika raznolikost med posameznimi otroci – eni “dozorijo” hitro in so vsa jedra vidna že ob pregledu po rojstvu, pri drugih pa se “pojavijo” šele po nekaj mesecih. Zato te “nezrelčke” naročimo na kontrolni pregled.

Torej je izvid UZ pregleda pri vašem otroku v mejah normalnega, saj nezrelost prej ali slej mine…

Pozdrav in čim manj joka na naslednjem UZ pregledu kolkov,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moji deklici so v starosti enega dneva odkrili nestabilnost desnega kolka, ter hipotonijo, zato tudi sedaj nosi freyko.zanima me po kolikem času se to satne izboljša?
lp, špela

Draga Špela,

žal ste bili zelo skopi s podatki, zato vam težko jasno in določno odgovorim. Znižana napetost mišic (hipotonija) ima 1. dan po rojstvu zelo veliko razlogov – večina je nenevarnih in prehodnih in se tonus popravi še pred koncem 1. tedna. V diagnozi “ohlapnega dojenčka” pa se skrivajo tudi zelo redke živčno-mišične bolezni, ki so napredujoče in zato povezane s slabim izidom.

Podobno velja za nestabilnost kolka. Je šlo za ohlapnost (kar je povezano z znižano napetostjo mišic), izpahljivost s pozitivnim Palmenovim ali Ortolanijevim znakom, kaj je pokazal ultrazvočni pregled? In kdo je pregledal vašega novorojenčka, je “frejko” indiciral ortoped? In to ortoped, ki ima dodatna znanja iz pediatrične ortopedije ali “odrasli” ortoped, ki je bil dežuren ob rojstvu vašega otroka?

Po vašem opisu se mi vseeno dozdeva, da težave ne bodo niti dolgotrajne niti usodne. Držim pesti, da se nisem zmotila.

Pozdrav

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close