Najdi forum

Star sem 56 let. Imam že nekoliko obrabljen hrustanec v kolčnih sklepih. Izogibam se počepom in podobnim obremenitvam kolkov, vendar pa bi rad še naprej ostal v formi. Ali bi mi tek lahko škodoval ? Kaj pa kolesarjenje ? Pa hoja po stopnicah ? Hvala za odgovor in lep pozdrav !

Pozdravljen Igor!

Povedali ste mi samo, da imate malo stanjšan hrustanec v kolkih, kar je za vašo starost povsem normalen pojav. Ali imate kakšne bolečine ali druge težave?

Na splošno je kolesarjenje zdrav in varen šport. Pri teku je odvisno kje tečete, na kakšni podlagi, kako dolgo, kakšen tempo in seveda kako “težek” korak imate ter kakšno kondicijo. Ne smete pretiravati. Bolj priporočljivo je teči po mehkem terenu, kot je npr. v gozdu. Dostopi naj bodo čim tišji in lahkotni, da ne pride “do nabijanja kolen”. Tempo morate prilagoditi svojim sposobnostim, da ne boste imeli previsokega srčnega utripa.

Upam, da ne mislite trenirati hojo po stopnicah do vrha stolpnice in nazaj. Ha, ha. malo heca ne škodi. Pač tiste stopnice, ki jih morate prehoditi menim, da vam ne bo to povzročalo težav. Če pa vas boli, si morda lahko pomagati z oporo na ograjo ali z berglami.

New Report

Close