Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortovital, Center za ortopedijo in regenerativno medicino Kolk – poškodba labruma, degeneracija hrustanca, insula compacta

Kolk – poškodba labruma, degeneracija hrustanca, insula compacta

Zaradi občasnih bolečin v kolku so mi opravili MR kolkov. V času 6h mesecov, ko sem čakala na MR se mi je situacija drastično spremenila – bolečina v levem kolku je prisotna vedno, ko se gibam, pogosto celo ko mirujem, tako da sem začela pri hoji tudi šepati, ostalih športnih aktivnosti sploh ne opravljam več. Bolečina je prisotna tudi v drugem kolku. Izvid MR kolkov je sledeč:

Minimalen izliv v levem kolčnem sklepu, suspektna ruptura labruma oz. hondrolabralna separacija levega kolčnega sklepa anterosuperiorno v dolžini 1 cm z začetno degeneriranim sklepnim hrustancem na tem mestu.

Majhna insula compatca glavice levega femurja inferomedialno.

Minimalen izliv je tudi v desnem kolčnem sklepu.

Zanima me: ali je nevarnost kostnega raka (insula compatca)?
Je to lahko posledica nekakšne oblike artritisa?
Ali je mogoča regeneracija poškodovanega hrustančnega tkiva?
Ali bom še kdaj lahko brez bolečine v kolkih in imela povrnjeno možnost gibanja?
Ali bom lahko opravljala službo, pri kateri se pogosto stoji? (s tem študijskim letom bi namreč začela študij fizioterapije)

Sicer sem se vedno gibala veliko, predvsem hoja, hoja v hrib in kolesarjenje. Nikoli se nisem intenzivno ukvarjala s športom. Stara sem 23 let.

Priporočam, da se obrnetne na dr. Klemena Stražarja na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana, ki se ukvarja s tovrstnimi obolenji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

Ali je mogoče v Sloveniji še kakšen drug strokovnjak, ki se ukvarja s poškodbo labruma v kolku ter z FAI (Femoroacetabular Impingement) tipa pincer?

Poleg tega me zanima, kaj točno pomeni artroskopija z dekompresijo – ali je to težaven poseg z dolgo rehabilitacijsko dobo?

V opisu ne vidim izrazov, ki bi kakorkoli kazali na rakasto obolenje. “Insula compacta” je le zgoščena kost. Okvare sklepnega hrustanca sicer počasi napredujejo, vendar lahko na to vplivamo z manjšimi obremenitvami in z jemanjem prehrambenih dodatkov, ki ščitijo hrustanec.

Za natančnejšo oceno stanja priporočam pregled s posnetki magnetne resonance.

Lep pozdra,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

Zanima me mnenje glede tega izvida.

lp

V izvidu navajajo znake osteitisa na sramnicah. Priporočam pregled pri kirurgu (če je to posledica poškodbe) ali pri ortopedu. Zelo verjetno bo potrebno operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala lepa za obrazložitev.

Zanima me še kako poteka operativni poseg , kolik časa poteka rehabilitacij in kako??

lp

Imam premalo podatkov za odgovor. Potreboval bi popolno sliko stanja (podatke pregleda, rentgenske posnetke, posnetke MR in zelo verjetno tudi izvid scintigrafske preiskave okostja in posnetke CT preiskave). Samo MR ni dovolj za postavitev diagnoze!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

po pregledu z MR so mi na izvid napisali: poškodba anterosuperiornega labruma.

Ker bo do pregleda pri dr. Stražarju preteklo še kar nekaj časa, me zanima, kaj točno to pomeni in kaj lahko pričakujem.

Lp in hvala za odgovor.

Tadeja

Spoštovana,

gre za raztrganje vezivno hrustančne ustnice čašice medenice (acetabuluma) v zgornjem sprednjem delu. Zelo verjetno bo predlagal artroskopsko operacijo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozravljeni,

pri težavah s kolki sem opravila MR . Prosim, če mi lahko razložite kaj to pomeni in ali je potrebna operacija. Se lahko stanje do operacije kaj poslabša, glede na dolge čakalne vrste?

MR l. kolka:
Nakazana acetabularna dislpazija
Na sprednjem zgornjem lateralnem delu vratu femurja je vidna periferna, v premeru 6-7 mm velika sinovinalna ekskavacija.
Suspektna displazija glave in vratu femurja.
Suspektna femuroacetabularna utesnitev (FAI-CAM varianta).
Sklepna špranja normalno široka. Na intraartikularnih strukturah sklepa ni videti patoloških sprememb.
Dokalj izrazit edem v območju nasadišča glutealne muskulature na veliki trohanter ter poteku pertrohanterne burze – degenerativna entezopatija (entezitis).
Mnenje: Nakazana acetabularna displazija Suspektna femuroacetabularna utesnitev.
Entezopatije (entezitis) nasadišč glutealne muskulature in veliki trohanter.

Hvala

Spoštovani,

v izvidu navajajo slabo razvitost tako čašice medenice kakor tudi začetnega dela stegnenice, kar lahko vodi v zgodnjo obrabo sklepa. Postavljajo tudi sum na utesnitev mehkih tkiv med obema stranema sklepa.

Priporočam klinični pregled in hkraten pregled posnetkov MR, do nadaljnjega pa odsvetujem vse dejavnosti, ki Vam sprožajo bolečine. Tako bo morebitna dodatna okvara kar se da majhna.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Po opravljeni magnetni resonanci bi rada še eno mnenje glede izvida.
Stara sem 50 let. Zdajšnje zdravljenje so le protibolečinska sredstva. Blokada je »držala« le 3 dni.

Izvid se glasi:
Napotna diagnoza: necrosis capitis femoris dex.

MRI desnega kolka v treh ravninah in običajnih sekvencah
Narejeni sta tudi T1 in T2 FS sekvenci medenice s kolkoma v koronarni ravnini.
Izrazito zožena sklepna špranja, izrazita degeneracija sklepnega hrustanca desnega kolčnega sklepa anterosuperiorno na arealu velikem približno 2x 2 cm s približno tremi degenerativnimi subkortikalnimi psevdocistalmi acetabuluma na tem mestu z blagim perifokalnim edemom kostnine.
Največja cista leži lateralno in meri 1 cm.
Ob tem gre za zelo verjetno rupturo anterosuperiornega labruma ter verjetno tudi posterosuperiornega od pozicije 12 do 2.
V področju desnega ovarija je 2.5 cm velika cista – folikularna?
Vse ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega.

Skrbi me jemanje protibolečinskih sredstev (Doreta), ki jih moram sedaj jemati že skoraj redno, še posebej ker imam samo eno ledvico.

Hvala za odgovor
Polona

Spoštovani,

zelo verjetno bo najboljša rešitev vgraditev popolne kolčne proteze. Tablete Doreta ne vpivajo na ledvice. Predvsem se izogibajte nesteroidnim protivnetnim zdravilom (Naklofen, Olfen, Nalgesin…).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
lepo prosim za vaše mnenje. Stara sem 43 let. Po opravljeni artroskopiji D kolka (uspešno opravljena) imam še vedno hude bolečine v kolku. Ortoped je pri ponovnem pregledu postavil diagnozo prirojena subluksacija kolka, displazija obeh kolkov. Težave imam z obema kolkoma.
Problem naj bi rešili s periacetabularno osteotomijo s popravo acetabularnega indeksa in CE kota. Napotena sem bila še k drugemu ortopedu, kateri je podal mnenje:
RTG – kolčna displazija desno približno 23 stop., kar je nekje v okviru mejnih vrednosti.

V desni kolk sem dobila tudi že 2x Xylocain in kenalog pod RTG kontrolo. Zdaj čakam na ponovni pregled pri ortopedu čez pol leta

Zanima me vaše mnenje kako rešiti moj problem. Je operacija potrebna in ali bi jo sploh izvedli glede na to, da je v okviru mejnih vrednosti.
Ker se moji problemi vlečejo že 3 leta in imam nenehne bolečine pri hoji, sedenju, bi rada že normalno zaživela brez bolečine.

Hvala za vaš odgovor

Spoštovani,

Vaše težave sodijo povsem v okvir ortopedske kirurgije, zakar z njimi nimam izkušenj.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Imam diagnosticirano ruptura labrum. Glede na dolge čakalne dobe za poseg me zanima, kako bi bilo, če se odločim za samoplačniško obravnavo in kako brez velike škode počakati na poseg.

Pozdravljeni,

če imate velike in pogoste, z raztrganino povezane težave, priporočam opraviti operativni poseg čim prej. Vsak pojav bolečine je namreč opozorilni znak dodatno nastale škode.

New Report

Close