Kolk
Spoštovani.
Vljudno vas prosim za vaše mnenje zaradi bolečin v desnem kolku. Bolečine v desnem kolku so se začele v letu 2014 (ni bilo poškodbe ali udarca), v letu 2017 je bila narejena prva artroskopija (artroskopska refiksacija labruma z acetabuloplastiko) ter nato v letu 2018 še druga artroskopija (reruptura labruma, pri artroskopiji narejena resekcija labruma). Po artroskopiji v letu 2018 sem bila brez težav do januarja 2021, ko so se težave in bolečine v desnem kolku ponovno začele in še danes, junija 2022, vztrajajo. V letu 2021 sem opravila MR in MR artrografijo desnega kolka (MR artrografija: Vidna je poudarjena anteverzija vratu femurja z blago izbočeno konturo prehoda glavice v vrat femurja anteriorno. Gre za stanje po resekciji labruma z acetabuloplastiko. Edema v kostnini ni. Vidna je stanjšana hrustančna površina superiornega dela labruma z reseciranim stanjšanim labrumom anterosuperiorno. Anteroinferiorni del labruma je edematozen, neravnih kontur, z manjšim zatekanjem kontrasta – degeneracija?. Posteriorni del labruma izgleda ohranjen. V strehi acetabuluma so v kostnini vidni kanali na dolžini 1 cm s tekočino oziroma stanjem po vijačenju. Blag edem narastišča tetive gluteus mediusa. Edem podkožja v višini velikega trohantra.). V jeseni 2021 sem prejela blokado v desni kolčni sklep (Xylocain + Kenalog), po prejetju blokade je bilo 14 dni stanje veliko slabše (kar se tiče bolečin in gibljivosti, ki je bila še dodatno omejena), po prejetju 4 protibolečinskih blokad, se je stanje po 14 dneh umirilo nazaj na stanje pred blokado. Po prejetju blokade v jeseni 2021, sem oprabila še fizioterapijo, ki ni prinesla izboljšanja. Ortoped je mnenja, da bi v poštev prišla blokada v kolčni sklep ter mehko tkivo ob kolčnem sklepu ter da za težave in bolečine ni prepričan, da res izvira iz samega kolčnega sklepa (bolečina naj bi lahko izvirala tudi izpred kolčnega sklepa v potek mišice iliopsas) – do same ponovne blokade sem na predhodno izkušnjo z blokado v jeseni 2021, skeptična (zaradi reakcije na po blokadi).
Ker so težave od januarja 2021 pa vse do danes, junija 2022, enake (kolk je omejeno gibljiv, ob hoji rahlo šepam, kolk je boleč predvsem v fleksiji nad 90 stopinj, boleča je notranja rotacija, ki je tudi zavrta, imam pretežno sedeče delo, ki mi povzroča težave, prav tako mi povzroča težave daljša hoja (pri kateri imam občutek, kot, da bi mi nekdo pri vsakem koraku v kolk zapičil iglo), prav tako mi težave dela vožnja avtomobila (problem je predvsem mestna vožnja)), vas vljudno prosim za vaše mnenje – kaj bi se lahko še storilo/naredilo s kolkom ali sta blokada in protibolečinske tablete edini možnosti.
PS: zaradi ginekoloških težav sem opravila tudi MR male medenice s kontrasom, kjer znakov za ingvinalni herniji NI; ob desnem ovariju in desno ob uterusu je bila vidna sled (nekaj ml) proste tekočine; ovariji so rahlo povečani – vnetje?. Vzrok ginekoloških težav naj bi bil, po besedah ginekologov na tericarni ravni (UKC LJ), kolk.
Vnaprej hvala za odgovor oz. nasvet in lep vikend.
Spoštovani,
ali ste blokado prejeli ultrazvočno vodeno?