Kolk
Spoštovani.
Prosim za vaše mnenje v zvezi z bolečinami v desnem kolku:
bolečine v desnem kolku so se začele v l. 2014 (ni bilo poškodbe), leta 2017 je bila prva artroskopija kolka (artroskopska refiksacija labruma z acetabuloplasitko) ter nato leta 2018 še druga artroskopija (reruptura labruma – resekcija labruma) istega kolka. Po drugi artroskopiji v letu 2018, sem bila brez težav s kolkom, ponovne težave in bolečine so se ponovno pojavile v začetku leta 2021. V letu 2021 sta bili narejeni MR in MR artrografija kolka (izvid MR artrografije kolka 2021: vidna je poudarjena anteverzija vratu femurja z blago izbočeno konturo prehoda glavice v vrat femurja anteriorno. Gre za stanje po resekciji labruma z acetabuloplastiko. Edema v kostnini ni. Vidna je stanjšana hrustančna površina superiornega dela acetabuluma z reseciranim stanjšanim labrumom anterosuperiorno. Anteroinferiorni del labruma je blago edematozen, neravnih kontur, z manjšim zatekanjem kontrasta – degeneracija?. Posteriorni del labruma izgleda ohranjen. V strehi acetabuluma so v kostnini vidni kanali na dolžini 1 cm s tekočino oziroma stanjem po vijačenju. Blag edem narastišča tetive gluteus mediusa. Edem podkožja v višini velikega trohantra.). V novembru 2021 sem prejela tudi blokado v desni kolčni sklep (Xylocain in Kenalog), po prejeti blokadi je bilo stanje naslednjih 14 dni slabše (v teh 14 dneh po blokadi sem prejela še 4 protibolečinske injekcije Ketonala, da se je stanje umirilo in vrnilo na stanje pred blokado; v decembru 2021 je bila opravljena tudi fizioterapija po kateri ni bistvenega izboljšanja).
Kolk je trenutno (se pravi od januarja 2021 do danes, junija 2022) boleč (bolečine so na sprednji strani kolka, ingvinalno, občutek je pri vsakem gibu kot, da bi mi v kolk neko “špiknil” s šivanko oz. iglo), omejeno gibljiv, boleč predvsem v fleksiji nad 90 stopinj, boleči sta rotaciji (izrazito notranja rotacija, ki je tudi zavrta), opravljam pretežno sedeče delo, kjer je sedenje (predvsem dolgotrajno) boleče, težko oz. boleča je vožnja avtomobila (predvsem mestna vožnja). Ortoped je mnenja, da bi v poštev prišla blokada v mehko tkivo ob kolčnem sklepu, saj ni prepričan, da bolečina izhaja iz kolka (temveč bi lahko izhajala izpred kolčnega sklepa v potek mišice iliopsoas).
Glede na vso situacijo in opisane težave, vas vljudno prosim za vaše mnenje (ponovne blokade ne želim zaradi slabe izkušnje s prvo blokado kolka). V kolikor je v kakšno pomoč, so mi zaradi ginekoloških težav opravili tudi MR medenice, kjer NI znakov za ingvinalni herniji (ginekologi so me zaradi ginekoloških težav ter bolečin v kolku usmerili nazaj k ortopedu, saj je po mnenju ginekologov vzrok ginekoloških težav kolk).
Vnaprej se opravičujem za dolg opis težav.
Vnaprej hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
ali ste blokado prejeli ultrazvočno vodeno?
Spoštovani,
pred usmerjenim zdravljenjem, je potrebno ugotoviti, kaj povzroča bolečine. Glede na navedeno menim, da je velika verjetnost, da bolečina izvira iz samega kolčnega sklepa.
Priporočam ultrazvočno prejetje injekcije lokalnega anestetika v kolčni sklep. Če bodo bolečine za nekaj ur popustile, priporočam nato izvesti zdravljenje s plazmo bogato s trombociti in/ali z matičnimi celicami, kasneje pa še s hialuronsko kislino. Če bolečine ne bodo popustile, bo potrebno poiskati vzrok drugje.
Dr Pilih lepo pozdravljeni,
stara sem 40 let in zaradi bolecin v desni strani medenicne kosti naredila najprej magnet male medenice ki je bil bo, nato rtg kolka,ki je bil ok. Nato pa sla na magnrt kolka kje pise:
intraartikularno povecane kolicine tekovine ni videti. Na prehodu glavice v vrat femurja je antelotareralno vodeti prinl 6 mm velika visticna sprememba, ki predstavlja degenerativno hermilacijo sinovije-Pits Pit. V predelu baze hrustancnega labruma anteriorno je med ob labromu in acetabularno vidna hiperintenzivna linija-suspektna ruptura.
Ob mehkih tkivih ob kolcnem sklepu ni videti patoloskih sprememb.centralni ligament je ojranjen,hrustancne povrsine sklepa so
ohranjene debeline. Mnenje: suspektna ruptura baze labruma acetabularna anteriorno.
Sem sla nato s tem izvidom do ortopeda v bolnici in mi je rekel da naj se kaksno leto pocakam in nato ce bo hudo bolelo maredim ponovno mr artrografijo.
lepo prosim za vase cenjeno mnenje
lp
Lana
Lep pozdrav,
najprej je potrebno s kliničnim pregledom ugotoviti, od kod izvira bolečina. Če je izvor bolečine v kolčnem sklepu (ta se nahaja globoko v dimeljnem predelu), priporočam narediti MR artrografijo kolka (slikanje z magnetno resonanco, s predhodno vbrizganim barvilom v sklep) takoj in pregled s posnetki ter izvidom.