Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Kolikšna je oglušela skupnost

Kolikšna je oglušela skupnost

Jaz bi pa rad vedel, kolikšna sploh je oglušela skupnost? Vsi gluhi, kar jih poznam, so od rojstva gluhi ali pa so oglušeli pred dopolnjenim 7. letom starosti, se pravi, da so prelingvalno gluhi. Nihče ni oglušel po 7. letu starosti. Koliko odstotkov gluhih je postlingvalno gluhih, se pravi tistih, ki so oglušeli potem, ko se jim je že razvil govor?

Alex, pa kaj sprašuješ o tem po forumu?
Podatke bi mogoče dobil pri vodstvu 12 društev. Naredi raziskavo, pa boš videl. Preligvalno gluhih je več kot postligvalno gluhih, se mi zdi, razen, če upoštevaš starostno izgubo sluha.

Tipicne znacilnosti gluhe skupnosti so:znakovni jezik gluhih,kultura gluhih,sorodnost nacionalnih znakovnih jezikov,identifikacija s skupino,medsabojne zakonske skupnosti(zakon gluhe osebe z drugo gluho osebo),drustvena organiziranost,zavest o zgodovini gluhih,vrednote obnasanja,stigma.
Svetovna Zveza gluhih definira pojam gluhote na naslednji naacin;

a) Pojam Gluh se nanasa na osebo,katera kot sredstvo komuniciranja uporablja znakovni jezik,se identificira z drugimi osebami in praviloma ne slisi.
Opomba:Svetovna zveza gluhih je sprejela sklep,da se besedA Gluh pise z veliko zacetnico in klasificira gluhoto na nasljednji nacin:

Gluh-ta beseda oznacuje osebo,katera je rojena gluha in in nikoli nic slisala(gluh od rojstva).

Izguba sluha v ranem otroatvu-preden se je naucila pogovornega jezika svojega okolja(prelingvalno Gluh)

Izguba sluha kasnije v zivljenju-ogluaeli(postlingvalno Gluhi)-to je oseba,katera je izgubila sluh po tem ko se je naaucila govora svojega okolja.

b)Naglusni-to je oseba,katera ima slusno okvaro do te meje,da ji ustvarja probleme v socialni kumunikaciji.Ti problemi se lako olajsajo s tehnicnimi pomagali(slusni aparati,indukciske zanke,itd).

Opomba:Bilo katera oseba iz teh treh skupine-Gluhi,ogluseli in naglusni lako pripadajo skupnosti Gluhih,odvisno od tega ali uporabljajo znakovni jezik in se tako opredelijo.

Spostovani Gluhi,oglseli in naglusni to je objavila kot uradni dokument Svetovna zveza gluhih leta 1994.Zveza Gluhih in naglusnih Slovenije je ta dokument sprejela v anglescini,Poscite ta dokument na zvezi.
Ni potrebno odkrivati tople vode,potrebno je biti informiran.Lp

Gluha skupnost SLOVENIJE ima 739 clanov,registriranih pri Zduzenju tolmacev slovenskega znakovnega jezika (zapisnik UO ZDGNS dne 15.06 2005.To leto so za svojo dejavnost od fundacije FIHO dobili preko ZDGNS 274.822.027.00 sit je objavljeno v casopisih in spletnih stranah FOHO.
Dobijo tudi denar iz proracuna za storitev tolmacenja,prihodnje leto obljublja ministr Drobnic 90.000,000 sit.Ta denar se razprsi na 6000 clanov ZDGNS,Prasanje je ali je to zveza gluhih ali naglusnih.Strokovne in primerjalne analize iz tujine pokazejo da je to veliko premal denaja za gluho skupnost.Za kulturo gluhih,sport gluhih,spezificne oblike izobrazevanja,
speficicne informativne programe,tehnicne pripomocke,vzdrzevanje organizacije itd.

Denarja je res premalo. Zato pa določeni programi društev uspevajo, drugi pa životarijo, ker društva morajo nekaterim dati prioriteto, da ne bi životarili kar vsi programi…

Tako se mi zdi, da gre kar tretjina vsega denarja za šport (majčke in druge nagrade uspešnim športnikom in športnicam).
Druga tretjina gre za kulturo. Gledališki nastopi, filmi, oddaje Prisluhnimo tišini, Videonovice, ipd., izdajanje časopisov,… Vse to nekaj stane.
Tretja tretjina gre za novogradnje, adaptacije, investicijsko in tekoče vzdrževanje društev in Zveze ter “parazveznih” organizacij.

Specifične oblike izobraževanja pa ne dobijo niti tolarja, saj teh programov sploh ni.

New Report

Close