Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kolikokrat letno psičke menstra?

Kolikokrat letno psičke menstra?

missy_toy, gre za “gonitveno krvavitev” in ne menstruacijo, kar je velika razlika. Zakaj je to razlikovanje za skrbnika še kako pomembno – ker je psica takrat še kako plodna in je potrebno paziti, da ne pride do nenadzorovane paritve in posledične brejosti.

Saj ni res, tu se greste neko poučevanje na dolgo in široko in se vpičite v čisto vsako malenkost, samo da lahko pride na dan spet vaše poučevanje. Čisto vseeno je, če je napisala menstruacija, kot pravi missy toy, tako vsaj vsi vemo zakaj gre. Če bi napisala ne vem kaj že, tudi jaz ne bi vedela kaj to pomeni. In kaj? Res je, vsi pač vsega ne vemo, vemo pa mogoče nekaj kar vi ne veste, nihče pa ni vseveden.
Kdor ne premore niti osnovne prijaznosti in potem ljudi še zmerja s smrkavostjo, otročjostjo, ter jih proglaša še za breje in zgonjene, bo moral sam še pošteno odrasti.

Ne, to ni res, da vsi vedo, da krvavitev ni menstruacija. In zato je prav, da se to napiše, sploh v temi, kjer o tej krvavitvi nekdo sprašuje.

Zdaj, če kdo zaradi tega skoči na lestenec, pač skoči. Res pa je, da nisem brala cele teme še enkrat, da bi ugotovila, kam spadajo te “breje in zgonjene” in “smrkavost in otročjost”.

khmmmmmm….nimamo vsi doktoratov……….a se ne morte malo skulirat, saj vsi vemo o kakšni krvavitvi je govora….če pa koga boli izraz pasja menstra pa naj gre k psihiatru……..

za janis…..včasih se s tvojimi odgovori strinjam, včasih ne…….imava pač na nekatere reči podobne poglede ali različne …nekoga napiz**t ker uporabi takšen izraz (čeprav zaradi nevednosti) pa je zate totaln podn…..pa brez zamere….

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Kot pravim – ni kar vseeno. Ker zna kdo, ki je bolj nov na pasjem področju in mu vsi razlagajo o “pasji menstruaciji” misliti, da krvavitev pomeni, da v tej gonitvi ni prišlo do brejosti in si oddahne ter neha paziti na psico. Kar pa lahko ima zelo neprijetne posledice zanj in za psico.

Ne pomeni to pa sedaj, da mora vsak uporabljati strokovno terminologijo in jo stresati iz rokava. Ne vem pa zakaj nalašč vstrajati pri napačni, sploh če je, kot v tem primeru, nekdo že na začetku teme lepo in prijazno razložil, kako je s tem in zakaj.

Mmmm.. Js sm prišla na tale forum, da bi dobila odgovor na vprašanje, ki ga zaradi vaših scen nisem dobila. Tudi mene zanima, če mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo z mojo psičko, namreč lani februarja se je prvič gonila in bila je stara že leto in tri mesece, sedaj pa je eno leto že naokoli in še vedno ni dobila druge menstruacije oz. estrusa al neki takega (da ne bo spet kakšnega dretja..). Če mi kdo lahko kaj pove o tem bom zelo hvaležna. Hvala

Prve gonitve so lahko neredne, lahko pa gre za prikrite gonitve.
In ne, psičke nimajo menstruacije.

Se pravi, da ni nič groznega, če se po enem letu še ni gonila? Sem se bala, da je mogoče kaj narobe z njenimi jajčniki.. 🙂 Hvala za odgovore! papa

Pozdravljeni,

mene pa zanima koliko časa traja prva gonitev in, če ji lahko kako škodi, če gre na letalo med gonitvijo.

Hvala za odgovore!

No, ko že ravno o gonitvi govorimo…mene pa zanima (butasto vprašanje), kako sploh veš, da se goni? Mislim..spremeni obnašanje? Je kaj natančno določenega?

Mene pa zares zanima, kje so vaši vzreditelji, da vam ne povedo tako osnovnih stvari in morate to spraševati po forumih. Če so vaše psičke rodovniške in imate namen vzrejati, seveda.

V kolikor ne, bi bilo pametno razmisliti o sterilizaciji – najboljša opcija je pri starosti 5-6 mesecev, če je psička starejša pa najkasneje zdaj.

Živjo!

Na začetku teme ste napisali, da imajo psičke 1. gonitev pri približno 6 mesecih starosti. Zanima pa me ali pri kakšni določeni starosti psičke popolnoma končajo z gonitvami, kot nekakšna menopavza. Popravite me, če obstaja kašen drug termin, sem namreč matematik in ne veterinar 🙂

Če kaj takega obstaja, ali imajo potem tudi kake vedenjske spremembe ali kaj podobnega?

Moja psička je namreč stara 7 let in pol in je do sedaj imela kar redne gonitve na približno vsake pol leta. Zadnja bi morala biti nekje med januarjem in februarjem. Pa je ni imela. Zadnje čase pa tudi zelo malo je in je zelo shujšala in me zanima, če je kaj povezano.
Drugače pa je psička karakterno taka kot vedno: na trenutke razigrana kot majhen kuža, na trenutke pa popolnoma raznežena 🙂

Hvala za odgovore!

p.s.: glede na to, da je moja psička najdenček, ne morem vprašati vzrediteljev in mi taki forumi še kako prav pridejo 🙂

“Menopavze” pri psičkah ni, načeloma imajo cikluse do konca življenja. So seveda izjeme, kdaj pa kdaj se katera tudi neha gonit, vendar ne pri 7ih letih. Po 6., 7. letu se lahko zgodi, da gonitve niso več tako redne, kot prej in lahko začnejo malo prehitevati ali zaostajati. Tako da če bi bilo pri tvoji psički samo to, ni nujno, da bi karkoli resnejšega pomenilo. V povezavi s slabim apetitom in hujšanjem, pa bi bilo vsekakor bolje, da psičko pregleda veterinar.

Zanima me kje se kupi japonskega špica brez rodovnika pliss če kdo pozna bom zelo hvaležna!!!

Če kdo pozna naj sam napiše link oz ga prekopira ali pa
kar tu npište

Lp LiNa

Pri vsakem preprodajalcu, samo da bo bolj verjetno zasavsko kočevski dolgodlaki nateg kot japonski špic :-p
A si zadela na lotu?

Mene pa zanima preprosto vprasanje…psicka se mi je gonila od novembra do decembra, sedaj pa nasega psa spet razganjajo hormoni in hoce nekaj skakat po njej, s tem da je ona cist ravnosdusna:/ nobene reakcije..kaj zdej to pomeni, da se bo kmalu zacela spet gonit, ker pes psico zacne ze vohat cc.1 mesec pred njeno gonitvijo, ali se on goni, ali kaj? Sem pogledala psici spolovilo za vsak slucaj in ni nic spremenjeno, zato po moje so se njemu mal zmesal hormoni;) LP Nina

Jaz iam pa drugačno skrb.imam mešanko staro 12-13 mesecev(izgleda kot pomanjšan nemški ovčar) in se goni približno 17-20 dni iima povečano “lulo” in pa jasno krvavi kar močno.
Skrbi me najbolj ,da je neješča oz. je malo in tudi ne fehta za hrano kot ponavadi!!

npr:včeraj je pojedla samo dva para kuhanih krenovk in par priboljškov.

čeprav to ni njena hrana ,vendar ni hotela jesti svoje običajne-Cezar ,Pedigre ali pa kuhane.
Tudi prej ni ne vem koliko velkiko jedla ,je pa vedno žicala-fehtala,kot to počnejo psi..

Zdi se mi zamišljena,ko je doma spi,vendar ni toliko igriva z menoj v času gonitve ,ko pa sva zunaj pase nastavlja samčkom in ko dam priboljšek drugemu psu ,hoče priboljšek tudi sama..inga poje!!

Upam ,da je to posledica gonitve in ne kake bolezni ,saj je drugače zdrava ima lepo dlako…
ali me skrbi preveč,ker se hrane ne dotika oz je manj malo in je shujšala-Ni sestradana … je elgantna, ampak spremeba je opazna!!

vnaprej se zahvaljujem za pomoč in nasvet.

Ja, če si pozoren lastnik, hitro opaziš spremembe, ki se pri živali dogajajo v času paritve. Tudi neješčnost oziroma odklon od običajne hrane in sprememba vedenja sta med njimi.
Tudi moja psica se pravkar goni in to 1., tako da se še malo lovi, kako in kaj, ampak jo že kar kličemo gospodična Melanholična, je mirnejša, nežnejša. Tako da se ne bat, ni nič narobe, pa itak bo kmalu minilo 🙂

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Mislim, da se ti ni potrebno bati. Kot si si že sama odgovorila. V času gonitve se samice malce spremenijo. Vsekakor pa pazi, saj običajno med 10 in 13 dnem (običajna praska pri naši kuži)dalje postanejo samice “godne” in so najbolj zanimive za samce. V kolikor nočeš neželjenega legla in vseh posledic bodi bolj pozorna na samico. Obvezno jo imej na sprehodih na povodcu. Takrat namreč še tako poslušne psice postanejo samosvoje…..

Ostalo so ti že odgovorili.
Jaz bi dodala le še to, da začni psico hranit s kvalitetno hrano, ker tole, kar zdaj je…

New Report

Close