koliko se učijo
Sorry sam ti ne verjamem, da pišete kontrolke 3x na teden zelo redko. Ker se mi to ne zdi logično. Sem tut dijakinja 4. letnika.
Mi pišemo po 3 kontrolke na teden, pa včasih je še za to premal časa. Pa ne ponavljamo testov, ampak jih je veliko. Npr.
Slovenščina: kontrolke: književnost, slovnica, esej, ter kontrolka-slovnica- 2. in 3. letnik
Matematika: 2 kontrolki
Angleščina: esej, kontrolka- tekoča snov, Great Gatsby kontrolka
Zgodovina: kontrolka + spraševanje
Umetnostna zgodovina: 3 kontrolke
Geografija: kontrolka + spraševanje
Italjaščina: 2 kontrolki + spraševanje
No in tako je vsako konferenco.
Lianna napisal:
>
> Sorry sam ti ne verjamem, da pišete kontrolke 3x na teden
> zelo redko. Ker se mi to ne zdi logično. Sem tut dijakinja 4.
> letnika.
Pa mi ne verjemi. Če so se pri vas prfoksi odločili, da boste samo pisali teste namesto da bi vas spraševali, je to vaš problem.
> Mi pišemo po 3 kontrolke na teden, pa včasih je še za to premal
> časa. Pa ne ponavljamo testov, ampak jih je veliko. Npr.
>
> Slovenščina: kontrolke: književnost, slovnica, esej, ter
> kontrolka-slovnica- 2. in 3. letnik
Slovenščina kontrolke: esej, književnost, ustno spraševanje 2x
> Matematika: 2 kontrolki
Matematika: 1 kontrolka, eno ustno sprašev.
>
> Angleščina: esej, kontrolka- tekoča snov, Great Gatsby
> kontrolka
angleščina: samo esej + 2 ustni spraševanji
>
> Zgodovina: kontrolka + spraševanje
Enako
>
> Umetnostna zgodovina: 3 kontrolke
Umet.zgod.: 1 kontrolka + spraševanje
>
> Geografija: kontrolka + spraševanje
enako
>
> Italjaščina: 2 kontrolki + spraševanje
Italijanščina: 1 kontrolka in eno spraševanje
>
> No in tako je vsako konferenco.
Torej pišete pri vas na tromesečje 16 kontrolk, pri nas 8 ali največ 10.
Po pravilih pa je tri kontrolke NA LETO in dve ustni oceni – najmanj pri vsakem predmetu. Če imate vi pri slovenščini npr. 12 ocen v vsem letu namesto obveznih 5, je to pač stvar učitelja. Zato mi ne govori, da je povsod tako. Pri nas smo se npr. s profesorico slovenščine že na začetku leta dogovorili, da nam bo eno oceno dala skupno iz delnih treh ocen.
Pri nas je očitno večji poudarek na spraševanju, čeprav za to profesorji zgubijo veliko več časa.
>
Med vikendom se učim povprečno 2 uri dopoldan in 2 uri popoldan, torej skupaj 8 ur. Med tednom naredim samo obvezno nalogo – ponavadi že med šolskim časom, ker imamo 2x na teden po eno uro luknje. Lani sem razmišljala o tem, da bi mogoče popustila pri uspehu, tako da bi bila prav dobra, potem bi se med vikendom bistveno manj učila. No, pa sem si premislila…
Nisem pogledala v pravilnik, koliko testov SMEMO pisati, pač pa koliko testov MORAMO najmanj pisati. In vemo tudi to, da je to, kar počne profesorica slov. v nasprotju s pravilnikom. Vendar pa smo se kljub temu z njo (in s starši) dogovorili, da je tako bolje. Seveda pa profesorica tvega, da se zgodi kakšen ugovor na oceno (česar do sedaj ni bilo, ker je za vse lažji tak način) in bo to oceno potem morala razveljaviti. Ampak dokler ugovora ni, je vse OK, ne?
“Ni genij, brez skrbi, res pa ima veliko sposobnost pomnjenja. Če zadevo v učbeniku enkrat prebere, jo zna.”
Oprosti, ampak zame je to genij. Jaz sem morala vedno, ko sem kaj prebrala, še ponoviti, včasih celo dvakrat ali pa tudi trikrat prebrati. Pa nisem ravno pri tabutastih, saj je bil moj najljubši predmet matematika, kjer moraš uporabljati možganske celice. Če bi si vse kar takoj zapomnila, bi se prav gotovo imela za genialko.
No, potem je pač genij – po tvojih merilih.:))
Veš, saj ne obstajajo samo geniji in butci – po tvoje če enkrat prebereš in znaš, si genij, če pa enkrat prebereš in ponoviš ter šele potem znaš, si pa skoraj butast.
No, za moje pojme pa je za genijalnost potrebno še marsikaj drugega kot dobra sposobnost pomnjenja.:)
Jaz sem hodila na gimnazijo in se skoraj nic nisem ucila (samo dva dni pred testom in se to kampanjsko). V gimnaziji sem bila dobra, niti nisem pricakovala kaksnih vecjih uspehov. Sedaj pa sem 4. letnik pravne fakultete v lj, s povprecjem 8. Mislim, da ucenje in uspeh v gimnaziji nista nobeno merilo. V gimnaziji so odlicni piflarji in ne tisti, ki so pametni.
Na faksu imamo pa tudi primere, ko pride folk iz bezigrajske gimnazije in so zlati maturantje, pa se prvega letnika na pravu ne naredijo.
Zato: ne sekirat svojih otrok in naj se ucijo glih kolko se sami hocejo.
Sem dijakinja 4. letnika (kvalitetne) gimnazije in se učim samo večer pred kontrolko, toliko, da grem skozi snov in naredim izpiske, ki jih naslednji dan med poukom do kontrolke še preletavam…
Pri pouku ne sledim, ne delam zapiskov, naloge skoraj nikoli…
Rezultat? Pri matematiki mi zaradi nesprotnega dela včasih zaškripa, isto z nemščino in latinščino, kjer imam luknje v znanju in se je hudičevo težko naučit za dobro oceno v zadnjem večeru..
Prvi dve leti sem bila pravdobra, v 3. letniku na račun dvojk pri zgoraj omenjenih predmetih dobra, letos sem nekje na meji..
Če sledila snovi, bi bila odlična brez problemov.. a zakaj? Z vpisom na željeni faks ne bom imela problemov… v štirih letih pa sem pridobila ogromno prostega časa za svoje hobije.. 😉
..sicer pa takšnega ravnanja ne priporočam vsakomur, le tistim, ki imajo to srečo, da so dosti nad povprečjem…
Joj ljudje vi sploh ne veste kaj je point v učenju. Point je v tem,da se neki naučiš, da neki znaš. In ja, jst se raje učim, pa neki znam,pa mam lepe ocene, kot pa uni k jim je popolnoma vseen. Tut če so zadostni ali dobri. Ampak dvomim, da ima nekdo s slabimi ocenami veliko znanja.