koliko se učijo
Jst se učim po potrebi. Odvisno tudi od predmeta. Za nekatere potrebujem manj, za nekatere več časa. Ponavadi se začnem učiti 1 teden pred kontrolnimi nalogami. Sedaj smo bili prosti, saj se kontrolke začnejo šele naslednji teden. Tko da potem pa me čaka 1-2h učenja na dan. Nikoli se ne učim zadnji dan za kontrolke. Ampak se začnem nekaj dni prej, tako da zadnji dan snov samo še utrdim in se mi ni potrebno učiti po 5h.
lp
Jah odvisno od tega kaj se učim in mojih prioritet. Matematko fizko kemijo sproti, tako da pred testom samo preletim zapiske in rešene naloge (okej, za kemijo se morm mal bolj poglobit ker je več teorije), ker so mi zanimive in jih bom pri študiju še potreboval. Kakšno zgodovino, geografijo, filozofijo in podobne oslarije se pa itak človek spravi učit zadnje tri ali dva dni in se pifla to do onemoglosti. ko znaš na pamet 3/4 zvezka pa je, čez en dan pa itak vse pozabiš.
Jezikov se mi k sreči ni treba učit, ker anglo in nemščino razturam. 😀
No sej glih tukaj je razlika. Eni se piflajo eni pa snov naučijo. Jst se ne maram piflat. Sploh pa s piflanjem v 4. letniku nikamor ne prideš, saj se ne morš za maturo vse napiflat. Mi prov pride, da se snov naučim in jo tako tudi sedaj znam.
Pri piflanju se naučiš vse kar piše v zvezku in znaš dobesedno povedat. Ko ti nekdo obrne vprašanje ne znaš nič. Pri učenju pa se snov naučiš tako da jo razumeš in da znaš podatke med seboj povezovati. Porabiš veliko manj časa kot pa za piflanje.
Vsaj to je zame razlika.
Moj gimnazijec povprečno dve uri na teden, pa še to ne vsak teden. V prvem letniku je bil odličen, sedaj v drugem bolj kaže na prav dober uspeh. Tako da se hčerka, ki je v 4. razredu OŠ, uči več od njega.
Težko razumem tiste, ki pravijo, da se učijo po cele dneve. Ali niso izbrali sposobnostim primerno šolo ali pa se ne znajo učiti. Pa moj mulo ni med tistimi, ki bi imel dobre delovne navade, tudi v OŠ se ni nič učil.
Ja očitno je tvoj sin zelo napovprečen. Glede na to, da se uči 2h na teden. Jst se za 3 kontrolke, ki jih na teden pišemo, ne morem vsega naučit v 2h. Sploh pa, k je za vsako kontrolko treba znat 20 listov. Torej 60 listov v zvezku + učbenik. Se ne učim cele dneve, ampak tut ne pretiravam in rečem, da se lahko vse naučim v 2h.
Napisala sem svoja opažanja glede sina. Najbrž je malo nadpovprečen, če upoštevam dejstvo, da je Zoisov štipendist. Me je pa res presenetilo, da se tako malo pripravlja za šolo. Po njegovih lastnih besedah največ odnese med poukom s poslušanjem in z zapisovanjem bistvenih podatkov, ki jih pove učitelj. Ko je bil teden dni bolan in si je zvezke izposodil od sošolca, je naknadno rekel, da je sošolec pisal same obrobne in nepomebne stvari. Najbrž je torej zelo pomembno, da slediš med poukom in seveda dobri in kvalitetni zapiski. Tri kontrolke na teden so najbrž samo en teden ali dva v vsem šolskem letu. Takrat se pač pripravlja kakšno urico več. Zato pa potem naslednji teden niti ne odpre knjige ali zvezka. Saj ko govorim s starši njegovih sošolcev tudi jamrajo, kako so otroci preobremenjeni in koliko učenja je. Jaz sem pač tiho. In sem mnenja še naprej, da je dijak, ki se mora učiti vse popoldneve, izbral napačno srednjo šolo. Hčerka prav gotovo ne bo šla na gimnazijo, tudi če bo v 9. razredu odlična ali prav dobra. Ker potrebuje učenje in vaje pred kontrolnimi nalogami in spraševanjem, pa še tu in tam dodatno razlago staršev že v OŠ. No, mogoče bodo pa do takrat gimnazijski programi po težavnosti taki, kot so bili pred leti za kakšno srednjo strokovno šolo. Če se bo vpisovalo na gimnazije več kot 50 % populacije, bo kakovostno prav gotovo nazadovala. Že sedaj se mi zdi, da ni hudega – resda le na osnovi učenja svojega sina.
“Tri kontrolke na teden so najbrž samo en teden ali dva v vsem šolskem letu.”
Tale tvoj stavek pove, da sinovo šolanje spremljaš od daleč. Če ti je to rekel tvoj nadobudnež, se je pošteno zmislil. Sicer pa je vseeno, saj mu gre po tvojih besedah super v šoli in dokler je tako, tvoje sodelovanje in vedenje ni potrebno. Ampak vseeno bi bilo bolje, da se malo bolj “strokovno podkuješ”, če sodeluješ v taki razpravi.
Upam si trditi, da je 2 uri/ teden učenja v gimnaziji absolutno premalo za odličen uspeh, razen če je otrok res visoko nadpovprečno nadarjen. Dejstvo je, da morajo dijaki vedeti še marsikaj drugega, kot pa to, kar povejo profesorji, torej se morajo učiti tudi iz knjig, ne samo iz zapiskov, da morajo doma narediti še kakšno domačo nalogo, se pripraviti za kakšen seminar, …., in če vse to sešteješ iz 2 ur na teden res ne moreš imeti odličnega uspeha (razen seveda v primeru genialnosti).
Moja hči hodi v 4. letnik gimnazije in si na začetku vsake konference vzame malo več prostega časa, potem pa se uči vedno bolj intenzivno – vsaj 2 uri na dan (vključno z nalogami). Ima to srečo, da se lahko skoncentrira in se uči intenzivno.
Sin, ki je bil bolj sanjač in se je težko skoncentriral pa se je učil “več”, kar pomeni, da je dalj časa presedel pred knjigami, v resnici pa je velikokrat z mislimi zaplaval stran od knjige.
Je pa res, da sta hodila na različne gimnazije in je bilo odstopanje, tako po zahtevnosti za znanje učencev, kakor tudi pri kvaliteti profesorjev, ogromno.
Pri hčerki zahtevajo, da se dijaki znajo učiti in niso pristaši piflanja na pamet, seveda pa tudi sami zelo dobro podajajo snov, pri sinu pa so bili profesorji dobesedno zakompleksani z večpomembnostjo njihovega predmeta in so se morali dijakti piflati vsako malenkost, njihova razlaga pa ni bila kaj dosti kvalitetna.
Res je, da mi k sreči sinovega šolanja ni treba spremljati in da mu še nikoli nisem pogledala v zvezke, mi pa za kontrolne naloge vedno pove, zato vem, da so tri kontrolke na teden izjema, še zdaleč ne pravilo. Imajo pa razporejene kontrolke čez celo tromesečje, tako da ni potrebno pisanje le-teh skoncentrirano na zadnjih nekaj tednov. V enem tromesečju je namreč vsaj 12 tednov, če ne več – več kot dovolj za to, da ni potrebno pisati treh kontrolk na teden, če se seveda profesorji znajo dogovoriti o tem.
Gede mojega sina: bom že vedela, koliko se uči in kakšen uspeh ima. Zaenkrat namreč še živi pri meni in ko je pri nas v dnevni sobi, se definitivno ne uči. V svoji sobi se pa zadržuje izključno takrat, ko se uči in piše naloge. Ni genij, brez skrbi, res pa ima veliko sposobnost pomnjenja. Če zadevo v učbeniku enkrat prebere, jo zna. S svojim postom se nisem hotela kakorkoli hvalisati ali kaj podobnega. Pač odgovarjam na vprašanje o količini učenja in nimam nobenega razloga, da bi o tem lagala. Če jaz dopuščam možnost, da se vaš otrok lahko dejansko uči več ur na dan, pa mogoče komaj zdeluje, lahko tudi vi dopustite možnost, da se čisto navaden in ne ekstra nadarjen fant lahko uči samo nekaj ur na teden in je odličen ali prav dober. Ima pač dober sistem in si zna hitro zapomniti pomembne podatke. Poleg tega pa najbrž potegne iz predavanj maksimum. Tako si jaz razlagam zadevo. In ja, smo bili na govorilnih urah in videli redovalnico – če ste mogoče pomislili tudi na možnost, da si otrok zmišljuje, da dobiva dobre ocene.
O hudiča, kaj se pa tako čudite o teh kontrolkah? Tudi moj je gimnazijec in so tam tudi tri kontrolke na teden izjema. Mogoče pa vaši kar naprej ponavljajo vsako kontrolko, ker jih več kot tretjina piše cvek, pa zato skoraj vsak teden pisarijo po tri.
In ja tudi moj se uči kvečjemu kakšne pol ure na dan, izdeluje s prav dobrim in ni genij. Če se tvoj otrok, lili, guli cele popoldneve, je najbrž čas, da zamenja šolo. In ko bo le-ta za njegove sposobnosti lažja, mu bom tudi jaz vzkliknila: slava mu, končno je našel šolo v skladu s samim sabo, ne pa s svojimi starši!
XXY, ne sodim po svojem otroku (ker ga še nimam) ampak po sebi. Hodila sem na gimnazijo, pa mi ni bilo ravno tako lepo kot tu pišete. Pol ure na dan učenja? To eš naloge nisem naredila.
Pa zagotovo nisem tako butasta, saj končujem epf. Dovoli da se pohvalim: leto dni prej kot bi morala-absulveta sploh ne bom koristila. Upam, da bo tvoj dečko tudi faks naredil z levo roko.
lp