Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja koliko porabite na mesec?

koliko porabite na mesec?

Ker sem zapadla v globok minus, sem si morala urediti svoje finance. Začela sem si pisati stroške in ugotovila, da sem v enem mesecu v trgovinah za špecerijo zapravila 140.000 sit za našo štiričlansko družino. Potem je pa tu še avto za bencin, kredit in zavarovanje 60.000, kredit za stanovanje 110.000, položnice za vrtec, telefon in ostale 100.000, kakšna obleka in frizer sem pa tja 20.000 in smo na 430.000 sit zapravljenega keša na mesec (oba z možem). To je pa ravno toliko kot oba skupaj zasluživa, pa vem, da ne zasluživa slabo.

OK, očitno ne znam z denarjem, ampak po drugi strani pa ne mečemo hrane stran in ne kupujem nekega luksuza. Predvsem se mi zdi velik znesek za špecerijo, tukaj sem pa štela nakupe v DM, Interšparu, Sanolaborju, tržnici in naši lokalni trgovini za kruh, mleko ipd. A tudi ve toliko zapravite?

pri nas imava skupaj 250 000. najvec gre za hrano ampak do stotke se nisva prisla.poloznice so 50000,hrana okoli 30000,potem se pa za hcero okoli 15000,pa bencin okli 60 000,kredit 40000, pa za sproti za malco,…neki pa mamica poskusa tudi nasparat.ampak to je najvec 20 000 na mesec.nikoli ne hodimo na kosila ali vecerje,se ne potepamo po dragih krajih.bol mal si prvoscimo.kadar je denar ni casa,ce je pa cas pa denarja ne.

Za hrano (pa kozmetiko, plenice,…) približno 60.000 SIT na mesec, bencin položnice za tekoče mesečne stroške (el., tel.,…), kredit (zidamo), frizer (zame dvakrat letno, mož enkrat na dva meseca, hčerka doma), obleke zelo malo, samo kar je res nujno, bencin, na dopustu nismo bili, po restavracijah ne hodimo, avto ima 140.000 km in počasi crkuje,…
Aja, smo trije, z možem imava skupnih dohodkov cca. 260.000 na mesec.
Pa kar gre, lahko bi bilo boljše, pa tudi mnogo slabše.

LP

Hm, očitno jaz res preveč zapravim v trgovinah. Hvala za odgovore.

A to tudi meni ni jasno, kako alhko v trgovini zapravite samo 60.000 SIT. Tudi mi nimamo več kot 250.000 SIt na mesec, a mesečno zapravimo od 80.000 do 100.00 SIT, pa ne morem reči , da kupujemo brezvezne stvari ampak samo nujno potrebne.

LP

Veliko se lahko prišpara, če stvari delaš sam. Mi to zdaj prakticiramo in se res kar pozna. Namesto, da kupim pripravljen pomfri, doma sama nalupim in narežem krompir. Prav tako je s svaljko, cmoki (čeprav priznam, da so Pečjakovi dobri), fižolovo juho, nudeljci – domači so itak najboljši,… In še marsikaj. Res je več dela doma, ampak enkrat se spravim in naredim več, potem pa popokam v skrinjo, pa je. aja, meso – npr. purana kupim v jati tisti zavitek (približno 3 – 4 kg) in ga doma zrihtam – nekaj zrezkov zamrznem normalno, nekaj pa spaniram. zamrzujem seveda enega zdraven drugega, potem pa jih zmečem v vrečko in ko jih rabim vzamem toliko, kot potrebujem. Veliko se da prišparati, če zelenjavo in sadje kupimo v sezoni in zamrznemo – jagode so pozimi svinjsko drage, prav tako paradižnik,… Se da, samo način je treba najt, pa seveda voljo imet. Jaz se že kar precej ravnam po tem, včasihpa si vseeno privoščim kaj od Pečjaka, ki je že vse na pol pripravljeno…

Ma, sem se pa razpisala…

LP

nika

Ja Nika, točno tako je! Tudi mi praktično ne kupujemo že pripravljene hrane, ampak samo osnovna živila, iz katerih si jedi doma pripravimo (zato pa trpi moj nočni počitek). Pa pazimo kdaj so kakšne akcije, kupujemo blago trgovskih znamk, ki so cenejše (kar poglejte si npr. koliko stane Vipavska skuta in koliko tista, ki je pod blagovno znamko Mercator in jo ravno tako izdelujejo v Vipavskih mlekarnah!), po določene stvari gremo tudi čez mejo, če je tam veliko ceneje. Zelenjavo in sadje kupujemo v glavnem samo sezonsko, drugače je predrago, v zamrzovalni skrinji imamo zaloge, ki smo jih pridelali sami,…

Res je, veliko se da prihraniti, če imaš voljo. Je pa tudi res, da porabiš precej več časa. Jaz sem trenutno na porodniškem, pa grem redkokdaj v posteljo pred 01.00 zjutraj (tudi sedaj visim tu med kuhanjem jutrišnjega kosila). Vendar verjamem, da bo nekoč bolje, če ne prej, ko bo naša hišica dokončana.

Glede ostalih opravil pa tako: eni pač imajo denarja na pretek in si lahko privoščijo razne čistilne in pralne “servise”, mi to počnemo sami doma, pa čeprav obvezno na račun “proste” sobote in velikokrat tudi nedelje.

Lepe praznike vsem.

No, jaz čistilnega in pralnega servisa ne plačujem, je pa res, da plačamo generalno enkrat letno. Kar se pa tiče nakupa pripravljene hrane, tudi jaz je skoraj ne kupuje, razen npr. barila paradižnikovih konzerv za makarone, pa še to se mi zdi ceneje, kot da bi sedaj kupovala paradajze in omake sama kuhala. Aja pa zelenjavne mešanice (mehiška…) se mi zdijo kar ugodne. Drugače tudi jaz kupujem sezonsko sadje in zelenjavo (no, banane so itak še vedno poceni)… pa vseeno. Čistila kupujem v DM ju njihovo znamko. Ne vem, kje ga lomim. Ko pogledam račun vidim, da sem danes dala v Šparu 25.000 sit za špezo, (res da kar nekaj polnih vrečk) od tega 2 zavitka plenic, otroške hrane, veliko sem dala za olivno olje, pa sire, drugo pa vse drobnarije. Aja, pa tri mačke imamo, to je pa res.

Mi smo trije (plus dojenček, ki se zaenkrat hrani samo pri meni) in za hrano zapravimo 70 tisoč na mesec. Pa bi lahko še prišparali, če bi bila sila. Pri meni deluje to, da grem vedno v trgovino z listkom in kupujem samo tisto kar piše na listku. Ja, če se v trgovini spomnim, da bo zmanjkalo sladkorja, kupim še sladkor. Kdaj pa kdaj pa seveda kupim tudi kaj takega, kar ne bi bilo najbolj treba, običajno so to sladkarije ali peciva. Dosledno sem črtala vse sokove, pijemo vodo in čaj oz. imam za kakšne nenapovedane obiske sok za razredčit. Prepričana sem, da se da na hrani veliko zapravit ali veliko prišparat.

Spet denar, ampak saj ne morete brez te teme, ane?

&%#!@¤*

Domžalčanka!

Omenjaš olivno olje itd. – mi smo precej varčna družina, kar imam zahvaliti možu, ki zadevo obvlada v piko. Kaj počnemo – sire kupujemo le tiste, ki so na znižanju ali pa v lj. mlekarnah tovarniški trgovini. Ementalec sem si zaželela za RD :), ampak, ker naša družina poje okoli 1.5 kg sira na teden, pač ne moremo jesti 20dkg tega in 20 dkg drugega, ker bi samo za sir zmetali jurje… čistila tudi sama kupujem od DM, prav tako higiensko kozmetiko (mila, zobne paste…), plenice smo tudi kupovali ali Babylove ali Linostar, kozmetiko imam od Balee, ker sem opazila, da ni razlike z Niveo, na katero sicer prisegam (v ceni pa je razlika), tankamo v OMV (zakaj, smo enkrat že pisali, po 3 mesecih pisanja in seštevanja smo ugotovili, da preprosto en tank zdrži dlje).
Jogurte k sreči jemo vse po vrsti, kar pomeni, da pač mož kupi tiste, ki so trenutno v akciji.

Kupujemo pa le v Šparu in Leclercu – 1krat na teden Špar, 1krta na teden Leclerc (ker imata različne stvari cenejše, zato se nekako dopolnjujeta), mleko kupujemo šparovo, ker je ta 20 sit ceneje od Lj.Ml. – kupujemo sveže mleko, alpsko je za moje pojme totalno predrago (pa še zdravo ni bojda), pijemo vodo ali kuhan hladen čaj, sokov nimamo, od alkohola držimo pivo (šparovo) in pri sosedu kupljen cviček, meso kupujemo pri lokalnem mesarju,(ker je enkratno,še iz LJ folk hodi k njemu), predvsem pa ne kupujemo narejenih živil (pomfri, itd.), omak (oprosti, ena je okoli 450 sitov?), pač pa —

gremo 2 ali 3krat na leto v Italijo v Familo (škofije) – tam kupimo na tone testenin (barilla, vendra mnooogo ceneje kot pri nas), konzerv pelatov (polpa, ne koščke), olivnega olja (ki je denimo 1 l Moninija (zelo dobra firma) za skoraj polovico cenejše kot pri nas), konzerve tune v naravnem soku (0.33 evra za 180 g), tam kupujemo tudi posušene paradižnike, ki nam jih moja tašča potem vloži v olivno olje, pa olive, kapre, koščke parmezana v vakuumu 8ki ga potem naribaš), salaminčke (trajni izdelki),zelišča pa imamo doma v lončku ali pa jih imamo poleti zunaj, potem pa jih damo v zmrzovalnik.

Četudi dodamo nakupom zraven še bencin in avtocesto veliko prihranimo.

Sicer nisem blazna zagovornica nakupov čez mejo, toda takšen način kupovanja imava z možem že nekaj let in ON, KI JE EDEN BOLJ VARČNIH LJUDI NA TEM SVETU (verjemi, mi gre kdaj taaako na živce) IN IMA CENE JEDI IN ŽIVIL V GLAVI – pravi, da veliko prihranimo. Zato mu verjamem.

Pa še nekaj: kupovanje po seznamu, zraven imam “pravico” kupiti le 2 stvari, ki sem ju pozabila napisati…

Pa gre… Moja mami in njen frajer imata skupaj več dohodkov kot midva z možem, pa jima ne uspe nič prihraniti – ampak če pogledaš v njun hladilnik je kot da bi gledal nanizanko Mladi in drzni: malo tega sirčka, pa ta sokec, pa steklenička tega, pa tega… Pri nas je vse bolj kleno 🙂
T.

tinkara,
ali mi lahko napišeš na kakšen način vlaga tašča pošušene paradižnike?
hvala, kata

Naša družinica (3 člani) damo za hrano, kozmetiko, čistila,… na mesec max. 60.000 SIT, s tem, da smo na tesnem z denarjem in resnično kupujemo le res NUJNE zadeve in še to najcenejše možne – na srečo imamo na dosegu nog 😉 veliko različnih trgovin.

Damo pa ogromno za položnice: vrtec, komunala, stan. podjetje, elektrika, plin, zavarovanje,…

Varčujemo tudi z bencinom – kolikor se le da.

Frizerja pa vidiva z možem le 1x na tri mesece.

lp,
B.

Ej, ej, Tinkara, tole “pravica” kupiti največ 2 stvari, ki nista na spisku, bi pa mene ubila. Moj dragi je tudi varčen in ko gre v trgovino, kupi res le tisto, kar je nujno potrebno. Ko grem pa jaz, pa vse tisto, pa še kaj zraven:-))

Meni recimo ravno ta “svoboda”, da kupim recimo kdaj tolminski sir, pa čeprav je dražji, pa zato toliko boljši, veliko pomeni. Ali pa kakšne fine delikatese. Pa tisti jogurt, ki mi je všeč in ne vedno nujno tistega, ki je v akciji. In da imam doma v zamrzovalniku Mercatorjeve (=Pečjakove) njoke tudi. Moram priznati, da sebi res redkokdaj kaj kupim, toda polni vrečki iz trgovine se težko odrečem. Vse osnovne stvari kupujem Šparove ali Mercatorjeve znamke, potem pa se mi zdi, da si za vse, kar sem tako “prihranila”, lahko brez slabe vesti privoščim kake “pregrehe”.

Si raje nakopljem na glavo kakšno honorarno delo več, da pokrijem konce, ki se velikokrat nočejo iziti, samo da mi ni treba nenehno misliti na to, kje je kaj nekaj tolarjev ceneje. Saj vem, tako se ne prihrani, pa vendar… tudi ta občutek “svobode” predstavlja zame določeno kvaliteto življenja.

lep pozdrav smo trije za hrano, čistila 35-40 tisoč. za položnice 25tisoč. za bencin 20tisoč. obvezno morava dati 100- 150 tisoč na mesec v šparovček, ker imamo drugo leto v načrtu narediti fasado in okolico dvorišča. hčerko povijam v tetra se prišpara pri plenicah razen ponoč imava papirnate. moža strižem sama . oba skupaj zasluživa 240tisoč.

Sem prebrala vsa vaša sporočila, hvala za ideje predvsem tebi Tinkara. No, mi kupujemo alpsko mleko, ker ga pijem samo jaz v kavi, in ga imam 1 l dovolj za cel mesec. Zaradi nekoliko cenejših makaronov se mi tudi ne bo bistveno poznalo. Pri meni mora biti keč drugje, da mi gre 130 na mesec za trgovine. Mogoče pa tako veliko pojemo. Veliko zapravim tudi na tržnici, sedaj npr. kupujem kislo zelje, solate, tudi fižol (ki je drag), jabolka, banane. Drugo sadje se mi zdi res drago. Aja, pa fruktalove kašice tudi niso poceni, ampak moje punčke jih imajo tako rade. Če sama naribam korenček in jabolko ga nočeta, tistega pa jesta. Plenice uporabljam Pampers, po Linostarovih je imela tamala alergijo. Pa kupujem kakšne zelenjavne mešannice ker se mi zdi da me pride ceneje, kot če kupim zeljenjavo posebej.
Poskusila bom še nabavljanje po seznamu.

Hvala punce.

Jaz v bistvu porabim ves denar, ki ga dobim. V bistvu prihodki mesečno niti niso veliki- starševski dodatek 37500 sit, pa otroški 20230 in fant zasluži okoli 150.000 sit. Od tega gre kakih 92 tisočakov za najemnino in stroške, preteklega pol leta je fant odplačeval kredit okoli 25000 mesečno. Ja, pa še otroški dodatek sem jaz prvič dobila sedaj oktobra tako, da smo bili do takrat brez tega prihodka. Preostanek denarja se pa mimogrede porabi- za hrano, kozmetiko, oblačila,… Pa tamalemu je treba kupit adaptirano mleko in kakšne plenice. No, kar se pa same hrane tiče, jaz v bistvu kupujem bolj kot ne za sproti, ker imamo samo en majhen hladilnik in se kaj veliko na zalogo ne da kupiti. Pa se mi tudi ne da igrati “gospodinjico”, zato kupujem že pripravljene stvari. Sem se menda enkrat spravila sama delati neke cmoke, pa sem skoraj znorela zraven. Nisem jaz za to. Bom pa začela hoditi v trgovino s seznamom in samo s toliko denarja, kolikor sem pripravljena porabiti po izračunih, drugače nakupim še kup nepotrebnih stvari.
Lep pozdrav!

Joj, Tinkara, kot bi govorila o mojem možu ;-))) Identična situacija.

A veš, da jaz pa tiste pravice do dveh stvari izven seznama nimam?! Si jo bo treba izborit. Pa imaš potem kaj omejeno vsoto za ti dve stvari ali si lahko npr. kot eno stvar izmisliš mikrovalovko v Sparu, za drugo pa toaster?

LPP

Vidiš, ir, na začetku sem tudi sama tako razmišljala kot ti, ko kar nisem mogla dojeti, kako zmore vse tako preračunati in skombinirati, da po njegovih izračunih zapravimo kar polovico manj kot bi sicer.

Zdaj pa mi je tu ful zabavno. Občudujem njegov kalkulator v možganih in se vsakič do onemoglosti nasmejim, ko nakupujem z njim 🙂 Vsak šoping je potem zase cela avantura in verjemi, nikoli dolgočasen.

LPP

Ojoj, saj sploh ne vem, kje naj začnem. Ok, kupujemo samo v Sparu, njihove izdelke, kar je v akciji, tam kupujem tudi sadje in zelenjavo. Se mi zdi cenejška kot na trgu , pa še sama si jo izberem. Na trgu ti takoj kaj poturijo, pa imaš. Po cotke in plenice hodimo čez v A. (recimo na 3 mesece). Aja, za hrano oz. v Sparu pustimo cca. 60.000 na mesec. (tudi kozmetika). Frizer na 4-5 mesece, ampak takrat 15.000 sit, najemnina 66.000, kredit 20.000, položnice 55.000, vrtec 30.000, bencin 20.000, milijon drugih drobnarij, stanovanjsko varčevanje 45.000, aja, pa še en kredit 33.000 pa gre ves dinarček. Skupaj zasluživa 350.000 pa splaniramo VSE. Poleti smo šparali na bencinu, ker sva hodila s kolesi, zdaj to več ne gre. Kar lahko prišparava, gre za stan. varčevanje. Smo trije. Drugače pa roko na srce, zapraviš toliko, kot imaš. Če bi imela 500.000 dohodkov, pa bi isto zapravila. Pa z manj bi šlo tudi. Mi smo iz LJ in ker nimam tudi pol kvadratnega cm zemlje, moram tudi naveden petršilj kupit. Komu na kmetih oz, kjer je vsaj malo zemljice, je vsaj to prišparano.
Bo že, pa saj nam ni tako hudo. Mi veliko pomeni, da gremo na morje, pa v Avstrijo. Drugam pa ne. Po lokalih ne hodimo, ven jest zelo redko, še v kino ne (mož vse dobi na netu :(((((( )…
lp, metuljčica

New Report

Close