Koliko poljubov in objemov je preveč?
Pozdavljeni! Zanima me Vaše mnenje glede moje zveze. Situacija je sledeča. S partnerjem sva že eno leto v zvezi in živiva skupaj. Se razumema in imava veliko skupnih točk (hobiji, glasba). Razlikujeva se v izkazovanju ljubezni.
On pravi, da objemi sčasoma izgubijo pomen, če jih je preveč, da je absurd, da pričakujem toliko objemov. Moram omeniti, da me sam od sebe redko objame, lahko rečem, da samo zvečer, ko se obrne na bok.
Pravi, da drugače pokaže, da me ima rad. Da je sprejel moje hišne ljubljenčke v svoje stanovanje ter da vsake toliko skuha za naju, včasih opere perilo…
Težko se uprem temu, da ga prosim za objem. Razmišljam o tem, kako bo šele v bodoče. Večkrat si želim, da bi končala zvezo.
Zato Vas prosim… Za kakršnakoli mnenja, izkušnje, nasvete…
Hvala Vam….
Spoštovani,
v vašem zapisu ne vidim razlogov za prekinitev veze. Predlagam naslednje korake.
1. Oba prebereta knjigo 5 jezikov ljubezni. Avtor izvrstno pojasni ravno težave, ki jo opisujete. Partnerji pogosto uporabljajo različna jezika ljubezni, zato prihaja do občutka, da me drugi nima dovolj rad. Dejansko pa gre kot rečeno le za drug jezik sporočanja. Videti je, da so vaš dominantni jezik dotiki, partnerjev pa usluge.
2. Ko bosta prebrala knjigo, se lahko pogovorita če in koliko sta pripravljena svoj jezik ljubezni prilagoditi partnerju. Običajno se kompromis izkaže kot zelo dobrodejen za partnerstvo. V smislu, da se vsak malce prilagoditi partnerju, ker ga ima rad in je zanj pomemben.
3. Lahko razmišljate v smeri kaj za vas pomeni, če ne prejmete določene mere objemov? Včasih ugotovimo, da oseba kot že rečeno to doživlja kot, da je partner nima dovolj rad. In še več, v tem primeru se včasih sama počuti manj vredno, slabo, nevredno ljubezni… Koristno je preizprašati taka svoja prepričanja. Običajno se izkaže, da ne držijo.
4. Namreč, vprašanje je kaj za partnerja pomeni veliko objemov. Več razlogov je mogočih, da je veliko objemov za partnerja motečih pa to ni povezano z ljubeznijo do vas. Lahko spada v kategorija visoko občutljivih ljudi O tem lahko preberete tukaj: https://hsperson.com/ Take osebe kontakte doživljajo veliko bolj intenzivno kot večina in je zanje hitro preveč. Druga možnost je, da partner iz otroštva nosi tako imenovan izogibajoč stil navezanosti. O tem lahko prebere tukaj: https://www.psihoterapija-ordinacija.si/osebnost-in-odnosi/otroci-in-starsi/stili-navezanosti Tudi v tem primer razlogi za partnerjev odnos do objemov tičijo v njegovi psihološki strukturi in ne v ljubezni do vas.
Toliko na tem mestu.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić