Koliko {251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} otrok je otrok s posebnimi potrebami
Pri nas in v svetu je približno 2,5 % do 3 % otrok bodisi z motnjami v telesnem bodisi v duševnem razvoju.Občutno višji pa je odstotek otrok, ki v nekem smislu tudi odstopajo od povprečne populacije, kar se nam kaže na različnih področjih (socialnem,gibalnem,govornem,emocionalnem,umskem ipd.)
Pri približno 1,5 % do 2 % vseh novorojenčkov v razvitem svetu že v prvih dneh življenja pojavljanjo razpoznavna stanja, zaradi katerih so ti otroci označeni kot otroci z motnjami v razvoju (upoštevani so tudi otroci brez okončin ali z deformiranimi okončinami, otroci s srčnimi motnjami, s kromosomskimi ali genetskimi motnjami, pa tudi s takšni z motnjami vida in sluha. Pri starosti od 9 do 11 let pa je približno 10 % otrok označenih kot otroci s motnjami v razvoju, ki potrebujejo neko obliko dodatne pomoči. Razlika v odstotkih od rojstva do starosti 9-11 let nastaja zaradi tega, ker se mnoge motnje kažejo in prepoznavajo šele v kasnejšem obdobju odraščanja. Po podatkih UNSECA je v populaciji okoli 10 % oseb z motnjami v razvoju, če pa k temu prištejemo še motnje v razvoju (logopatija,disleksija,disgrafija,neprilagojeno vedenje) se ta odstotek podvoji. Po oceni različnih avtorjev pa je v populaciji od 3. do 19 leta po evropskih normah okoli 20 % do 25 % otrok s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami.
ŠTEVILO OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI (od vseh OPP)
učne težave: 37 %
govorne težave: 30 %
duševno zaostali: 18 %
emocionalne težave: 8 %
kombinirane težave: 1 %
ortopedske težave: 1 %
gluhi: 1 %
slepi: 0,5 %
gluhi in slepi: 0,05 %
ostali: 3 %
“Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil, ne hodi za menoj, morda ne bom vodil,hodi ob meni in bodi moj prijatelj”
Albert Camus
Lp, Arijana
Če je kar četrtina populacije “s posebnimi potrebami”, potem je nekaj hudo narobe z našim vzgojno-izobraževalnim sistemom. Po vsej verjetnosti je ta prekrut, tako da v njem uspejo le najmočnejši, najsposobnejši in najbrihtnejši, vsi drugi pa rabijo eno ali drugo obliko pomoči… Dobil sem občutek, da se naš vzgojno izobraževalni sistem ne razlikuje dosti od narave, ki izvaja naravno selekcijo, s to razliko, da tukaj pomagajo šibkejšim, medtem, ko v naravi te pomoči ni.