koliko naj zahtevam
Bom kratka in jedrnata…
Službe v svojem poklicu ne dobim, (tekstilna industrija/3.stečaj!), z višješolsko izobrazbo,zaenkrat, (vendar se mi izteka nadomestilo), še na Zavodu….
Od približno 80-ih poslanih prošenj, sem dobila približno 20 odgovorov, ponekod sem prišla celo v ožji izbor, ne morem si očitati, da se nisem trudila.
Edini nedvoumen odgovor, da bi me rabili takoj, je prišel pred dvema tednoma, zato sem sprejela…torej sem začela delati v nekem hotelu (sezonsko),ker jim manjka personala (so na dopustih!).
In kaj delam? Vse!
Pometam, pripravljam zajtrke za 30-40 gostov, pomijem vso posodo, počistim restavracijo, po potrebi likam, potem se grem pa še sobarico (15 sob,/ tukaj sva pa največkrat dve…)! Dobesedno crkujem!
(Aha,v pogodbi piše “čistilka”, ker so mesta sobaric in kuharskih pomočnikov formalno zasedena…
Delam v petek in svetek, tudi po 10 ur in 12 dni skupaj.. OK, vem, da so ure ob nedeljah in praznikih bolje plačane, vendar…
Če odmislim občutek ponižanja in krivice (konec koncev imam le višješolsko izobrazbo in 19 let delovne dobe!) in fizično izčrpanost (ki pa je, glede na prvo zanemarljiva), se začem spraševati, koliko je moje delo vredno…hitro sem se uvedla in naučila, delam sistematično in temeljito, kar je tudi sicer moj način.
Ob pogovoru z direktorjem ob nastopu dela, je zadeva glede plače ostala še nedorečena (dvomil je, da bom zdržala, verjetno pa niti sam ne ve, koliko je dela). Mea culpa! Danes pa mislim stvar razčistiti.
Nekoliko sem v dilemi, za koliko naj vrednotim svoje delo, (plače imajo različne, precej slabe). Kaj je še tista spodnja meja, naj se sploh oziram na njihove plače? Glede na to, da mi je v napotnici za zdravniški pregled (na njihove stroške) pisalo “čistilka”, sem se verjetno za….la.
Koliko po vašem mnenju lahko zahtevam? Če bo preslabo plačano, sem pripravljena delati samo še ta teden, da pride še ena z dopusta (fer?) in oditi, (znajo pa verjetno zakomplicirati z zdravstvenim pregledom, ki so ga plačali)…
Kaj porečete na vse skupaj?
Marsikdo (kdor seveda ve), se čudi, da sem to sprejela, vendar se mi je zdelo bolj častno to, kot prejemati socialno podporo.
Me pa boli v dno duše.
Glede na to, da si napisala, da delaš tudi po 10-12 ur, kar je kar 150% običajnega delovnega časa, mislim, da na koncu z malico (ter eventuelno običjajnim prevozom) ne bi smela dobiti manj kot 200 tisočakov.
Sama sem naredila srednjo šolo, kjer sem prakso opravljala med počitnicami. 3 mesece. Glede na to, da sem videla, kaj se dogaja v hotelih, restavracijah, gostilnah, sem se kaj hitro odločila, da bo s fakulteto treba dobro premislit. Niti slučajno ne bi več delala v gostinstvu, pa če mi dajo milijon. Šefi ti gledajo pod prste, garaš, vsi se ti smejijo v glavo in si največja nula.
Kar pa se tiče zdravstvenega pregleda, pa takole: če še nista bila dogovorjena o plači, potem to pomeni, da so bile definirane le tvoje dolžnosti, njihove pa ne in to je 1/2 dogovora (tudi ti moraš biti zadovoljna). Če pogodba ni bila podpisana, potem so te pač dali na pregled na svoj riziko. ZA TO BI SE PA MORALI PREJ ZBRIHATI. Nikjer pa ne piše, da bi pregled morala kriti ti. Torej, le pogumno!
Kar se tiče zaposlitve, ti pa predlagam, da morda napišeš prošnje še v kake butike (kar na slepo) ali pa v trgovino. V Sloveniji vedno pomilujemo trgovke, a če bi vedeli kako je v gostinstvu, potem kaj takega niti slučajno ne bi govorili. Ko sem leto za delom v hotelu delala v trgovini, sem se počutila kot da sem iz pepelke postala kraljična. Danes se potegujem za čisto drugačna dela, ker je na srečo faks za mano. A kljub temu sem napisala že najmanj 150-200 prošenj. Malo sem izbirčna, ker se zaradi otroka ne morem toliko prilagajat, a mislim, da bom nekaj že dobila, da bo volk sit in koza cela. Ah ja, btw. službo iščem od maja. Ponudili so mi vsega skupaj 2 mesti, a pred iztekom porodniške nisem hotela iti na delo.