koliko na mesec imate?
Ljudje potrebujejo okvirje, da vedo kje se lahko gibljejo.
Primož
2500 € skupni mesečni dohodek, 2 odrasla, 3 otroci, od tega eden v vrtcu, dva v šoli. Dva kredita za dva avtomobila, ki sta nujno potrebna zaradi službe in stanovanjski kredit. Živimo v hiši, ki še ni dokončana, kar pomeni da gre vsak mesec nekaj denarja tudi v to.
Gre precej na tesno vsak mesec. Obleke večinoma kupujemo bolj poceni. Hrana, čistila in kozmetika nekaj malega pri najboljšem sosedu, večinoma Hofer. Vsako leto gremo za 1 teden na morje, nekajkrat letno ven na kosilo in to je to. Prihranjenega nimamo nič, ker nič ne ostane.
Ne vem, kaj naj rečem … jaz sem brezposelna, mož ima 650€ plače, 220 € otroškega dodatka.
Imava dva otroka – eden je v vrtcu, drugi v šoli.
Odprla sem si ODD. Poleti sem nabirala borovnice, jeseni gobe, zdaj prodajam čestitke. Če mi uspe, da pridemo s skupnimi dohodki na vsaj 1000 €, imamo vsega dovolj.
Res imate zelo nizek dohodek, vendar si vseeno dala premalo podatkov, da bi bila slika bolj realna. Nič nisi povedala kje živite in kakšni so npr. stroški stanovanja, ali imate doma npr. vrt ali morate vse kupiti…
Mi kot 5-članska družina imamo bistveno višje dohodke od vaših. Vendar to pomeni, da imamo tudi precej nižji otroški dodatek, da je treba v šoli za otroke vse redno plačati, ni nobenih “olajšav”, jasli plačamo 180 € mesečno, vi, če je otrok v vrtcu, bistveno manj. Krediti za avtomobila, ki sta zaradi služb na različnih koncih nujno potrebna, dosegata mesečni dohodek vašega moža. Imamo tudi kredit za stanovanje, ker bi bili drugače pod milim nebom. Vse, kar imamo smo si ustavrili sami, nikoli ni bilo pomoči sorodnikov, v nikakršni obliki, niti kot varstvo otrok. Ker smo v lastnem stanovanju, so na nas tudi vsi ostali stroški od elektrike, komunalnih storitev, skratka vse kar spada zraven. Vsi vemo, da so te stvari cenejše, če si npr. hišo še z nekom deliš, čeprav pravično razdeliš. Ko odštejem vse naše fiksne mesečne izdatke, nam ostane nekaj 10 € več kot je vaš mesečni dohodek.
Res pa je, da smo na boljšem glede tega, da bodo najverjetneje čez nekaj let vsi ti krediti odplačani in bomo nekaj imeli. Takrat upam, da bo bolje, da nam bo več ostalo, da bomo lahko kaj privarčevali tudi za starost.
Poceni in kakovostno hrano in predvsem kozmetiko imajo v DM-jih. Poceni in dokaj kakovostna oblačila pa H&M naprimer.
Raje ne kupujte prepoceni hrane v raznih Lidlih, Hoferjih. Poceni nekakovostna hrana je zgodnja smrt! Se ne izplača![/quote]
V DM-u nimajo ravno ne vem koliko hrane. In nimamo vsi teh trgovin pred nosom, mi se moramo peljati več kot 40 km do prvega. Medtem ko sta Hofer in Lidl že dobesedno v vsaki vasi. Druga opcija je seveda Mercator, kje so cene obupne.
Res čudno, da je pred prihodom Hoferja in Lidla v Sloveniji sploh kdo umrl, no.
In brez skrbi, da je boljše kupiti polnozrnate špagete v Eurospinu za 59c kot pa v Mercatorju za 3€, če to pomeni, da so bili v Eurospinu na polici en teden, v Mercatorju pa tri mesece, in če to pomeni, da si za preostanek denarja lahko v Eurospinu kupiš še vse sveže sestavine za polivko.
Poceni in kakovostno hrano in predvsem kozmetiko imajo v DM-jih. Poceni in dokaj kakovostna oblačila pa H&M naprimer.
Raje ne kupujte prepoceni hrane v raznih Lidlih, Hoferjih. Poceni nekakovostna hrana je zgodnja smrt! Se ne izplača![/quote]
Nekakovostna hrana – prezgodnja smrt?? Ah, daj no.
Moji sorodniki, nekaj kolen nazaj, so se prehranjevali z zelo nekakovostno hrano, ker v tistih časih drugače pač ni šlo in dočakali čez 90 let. Mislim, da ni šlo ravno za prezgodnjo smrt…