Pozdravljeni!
Mene pa zanima nekaj stvari: koliko kalorij je en kilogram teže? Nekje sem slišala, da 7000 ali je to res? Imam 125 kil, visoka pa sem 165 cm, mi lahko kdo pove, koliko kalorij na dan smem pojesti, da se ne bom še naprej redila, oz. da bom shujšala? In koliko kalorij moram izgubiti dnevno, da bi šli kilogrami počasi dol? Hvala za odgovor
Tigi, mislim, da imaš pravi podatek. Za izgubo 1 kg telesne maščobe je treba porabit (kar pomeni prišparat pri hrani in/ali pokurit s telesno aktivnostjo) okoli 7000 kcal.
Kalorične porabe ti ne more nihče napamet izračunat, saj ne vemo, kakšna je tvoja dnevna količina in intenziteta aktivnosti. Lahko greš na web stran in si izračunaš svoj bazalni metabolizem in skupno dnevno porabo. Tako boš dobila orientacijo, koliko vse skupaj porabiš.
Bazalni metabolizem je poraba energije za osnovno delovanje telesa (dihanje, presnova, delovanje možganov, pretok krvi in še milijon drugih kemičnih procesov). Skupna dnevna poraba pa je bazalni metabolizem + dodatno porabljena energija, npr. za spanje, službo, telovadbo itd.
Samo pazi, da ne greš prenizko. Pod številko bazalnega metabolizma se rajši ne spuščaj. Razlika med bazalno in skupno porabo je prostor, kjer lahko kaj prišparaš.
Ko boš hujšala, še naprej spremljaj (izračunavaj) svojo porabo na tem kalkulatorju, saj se z izgubljeno težo tudi energijske potrebe organizma znižujejo.
LP in ostani z nami. Boš videla, da se splača.
Irina
Morda ti bo kaj koristila moja informacija. Hodim v šolo hujšanja v zdravstveni dom. Namen šole je izgubiti 10% teže v 15 tednih. Tudi jaz imam 123 kg in so mi v šoli hujšanja izračunali, da bi pri tej teži bil bazalni metabolizem 2950 kcal (meni se je to zdelo zelo veliko, sem mnenja, da če bi toliko pojedla mi ne bi teža ostala konstantna ampak bi se verjetno dodatno redila). Izračunali so mi, da se naj držim dijete s 2200 do 2300 kcal in eno uro dodatne telesne aktivnosti (to bi potem pomenilo okrog -1000 kcal/dan oz. -7000 kcal/teden oz. -1 kg/teden). Zmanjša se vnos za 600 do 650 kcal in poveča se poraba z dodatno telesno aktivnostjo za 350 do 400 kcal. Takšo sem dobila jaz razlago. Dieta pri 2200 kcal bi pa naj vsebovala 11 enot škrobnih živil + 3 enote sadja + 5 enot zelenjave + 3 enote mleka in mlečnih izdelkov + 4 enote meso, ribe in zamenjave + 6 enot maščobe za namaze in kuhanje + 3 enote živil z veliko sladkorja. Primer bi naj vseboval 295 g (55% enot) ogljikovih hidratov in 81g (15% enot) beljakovin ter 72 g (30% enot) maščob. Enote živil so povzete po knjigi: Manj maščob – več sadja in zelenjave: zdravo prehranjevanje s pomočjo prehranske piramide; Cindi Slovenija, 2001; Avtorice(4): Jožica Maučec Zakotnik… Tovrstna dijeta bi naj omogočala telesu, da ne vklopi mehanizma varčevanja zaradi stradanja, kar bi naj pomenilo manj možnosti za jojo efekt. Je pa res, da lakote ne čutim, pojem cca. 2000 kcal (v 4-5 obrokih) in počasi hujšam (cca -1 kg/teden). Verjetno bi šlo dol kaj več, a se neredno dodatno gibljem.
Lp, Ptujčanka.
Ptujčanka, lepo te je spet brat. In veseli me, da ti dobro gre!
Ja, mi punce in fantje v “težki kategoriji” si lahko v začetku hujšanja privoščimo precej kalorij, saj imamo visoko že bazalno porabo, da o skupni ne govorim. Ampak pozor! Z upadom teže se zmanjšujejo tudi energetske potrebe. Pri meni se je potreba po kalorijah v dveh mesecih in pol znižala skoraj za 250 kcal na dan. To pomeni, da moram znižat kalorični vnos ali pa dodati več športa. Najbolje je kombinirati oboje.
Želim ti še veliko uspeha!!!
LP, Irina
Hvala Irina. Mislim, da sem še dolžnik iz marčevskega posta – v smislu poročila iz šole hujšanja. Vmes sem bila precej odsotna. Le še tu in tam uspem skočiti na forum, da preberem kaj se dogaja zelo redko pa se tudi sama oglasim. Verjetno bo malce vač časa, ko bo kakšen deževen dan.
Čimveč prijetnih (gibalno aktivnih) trenutkov v tej lepi pozni pomladi tebi in vsem na forumu želim.
Ptujčanka
Bravo, Timon – čestitke za tvoj uspeh.
Nočem se izgovarjat, ampak redko kateri srečnež (srečnica) ima 4 ure na dan samo zase. Treba je (poleg službe) še za marsikaj poskrbet. Zato je lepo, če si najdemo vsaj uro ali celo dve.
Bi me pa zanimalo, kaj pomeni “jedel zdravo, toda malo”. Če imaš čas, prosim napiši, kako je to izgledalo. Več slišimo, več vemo.
Hvala in lepo se imej. In še enkrat BRAVO, da ti je uspelo.
Irina