KOLIKO JE VREDNO ŽIVLJENJE
KOLIKO JE VREDNO ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE?! MOJE ŽIVLJENJE!? NIMAM ZA KURILNO OLJE! NIMAM ZA HRANO! S 30 LET DELOVNE DOBE …V REDNEM DELOVNEM RAZMERJU S V. STOPNJO IZOBRAZBE…DEKLICA ZA VSE NA DELOVNEM MESTU REFERENTA…PO POTREBI POMAGAM TUDI V PROIZIVODNJI ……ZA NAJNIŽJO PLAČO MED VSEMI ZAPOSLENIMI V PODJETJU… BRUTO JE 970€…NETO PREJMEM 700€ + 120€ ZA MALICO IN PREVOZ (medkrajevni)…ĆETUDI DELAM OB SOBOTAH, SO SAMO NADURE, NI PA OBRAČUNA ZA MALICO—€….- KREDIT 120€ (za ogrevanje v letu 2011) mi ostane 580€…TUDI JUBILEJNE NAGRADE NI!!! IMAM 50 LET, 30 let delovne dobe, 2 OTROKA, EDEN PRESKRBLJEN, DRUGI MLADOLETEN…TA JE VELIK PROBLEM…1.LETNIK SE JE PREPISAL IZ ŠC PET NA FRIZERSKO…JE VODEN KOT OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI…200€ JE ZNESEK ZA KOVČEK ZA PRAKTIČNI POUK…TUDI TO PLAČAM, DA BI LE USPEŠNO KONČAL IZOBRAŽEVANJE IN PRIŠEL DO POKLICA…Vse svoje življenje sem delala pošteno, se izobraževala, tudi napredovala v 90tih letih…brez bolniške razen porodniške…zdaj pa nimam za preživetje! Plačam položnice (elektrika, voda, komunala, TV, telefon)..pa mi ne ostane 100€..kaj naj kupim? Kruh, mleko, moko, testenine, sladkor, sol,olje, kis…ali raje prašek ali čistila…ali naj grem na bencinsko črpalko po bencin??? (vozim se cca 35km v eno smer)!? Otrok potrebuje nove čevlje, hlače, spodnjice…S ČIM NAJ KUPIM? Vse poletje je iskal delo preko študentskega servisa; nima izkušenj, nima vozniškega izpita, nima izpita za viličarja in ni študent tik pred iztekom…NIMAMO VEZ, NOBENIH TAKIH POZNANSTEV…imel je srečo in delal vsaj anketo za 40€ (kupil si je ene hlače in novo šolsko torbo)~Živimo v hiši staršev..in ker si ne moremo naročit kurilnega olja, so se starši odločili, da zaprejo dovod za ogrevanje! TUDI PRAV!!!! Zdaj me je še zdravje zapustilo…sem hrbteničar, skolioza + izrastki…grozne bolečine trpim zadnje 3 tedne—letni dopust sem preživela na tabletah in ob hudih bolečinah; ne vem, kaj sledi..A SE BOJIM! TOREJ, ČE NE MOREŠ ŽIVET-UMRI!!!! Pokopali nas pa menda bodo..tudi v kozarec od kumaric nas lahko pospravijo!!! ŠE MAR MI NI!!! TO ŽIVLJENJE NI ZAME…NE ZMOREM VEČ…DENAR JE SVETA VLADAR!!! Ne preostane nam drugega, kot da se poslovimo od tega sprevrženega življenja…VERJAMEM, DA PRIDEM NAZAJ in DA MI BODO TAKRAT DANI POGOJI, da bodo poplačani napori, ki jih človek nudi za življenje, da lahko živi!!! In če je pravilo današnjega življenja, ČE NE MOREŠ ŽIVETI – UMRI …POTEM JE TO–TO!!! NASVIDENJE TOREJ, V NASLEDNJI VOJNI!
Spoštovana!
Tako ste napisala, da skorajda ne najdem besed, s katerimi bi vam odgovorila. Res ni pošteno, kar se vam dogaja. A morate se boriti naprej in preživeti te krizne razmere, zavoljo sebe ter sinov. V naslovu ste zapisala “KOLIKO JE VREDNO ŽIVLJENJE”. Odgovarjam, da največ. Sedaj, ko se vam gre resnično za golo preživetje, lahko občutite dejansko vrednost življenja. Vojne med državami so res nesmiselne, a ta t.i. vojna, ko se borite za preživetje, za obstoj, ima pomen, saj se borite za največjo vrednoto, ki je (verjamem, da se strinjate) življenje. Kot pravi vieatnamski pregovor: “Dokler ima človek glavo na ramenih, zanj ni nič izgubljenega.” Zato dokažite svojemu sinu, da se je vredno boriti za obstoj, čeprav je težko in čeprav je prihodnost negotova. To, da si je sin uspel sam zaslužiti hlače in šolsko torbo, je zanj zelo dragocena izkušnja in tudi osebna potrditev, česar pa verjetno ne bi doživel, če bi živeli v obilju. Ne trdim, da je pomanjkanje boljše, a mislim, da posamezna obdobja pomanjkanja niso tako slaba popotnica za otroke.
Iz vašega pisma se vidi, da ste resnično v hudi materialni stiski in da imate občutek, da tega pritiska ne boste več zmogli prenašati. Da bi lažje prebrodili ta težka občutja, ki so za vas morda bolj nevarna kot sama revščina, vas bi napotila do vašega zdravnika, da vam nudi pomoč v duševni stiski.
Kar se tiče materialne stiske, ki pa je dejansko vaš osnovni problem, bi vas napotila na naslednje ustanove, da ugotovite, če vam lahko ponudijo kakršnokoli pomoč. Zato so tam in če že ne vsi, se bodo sigurno našli posamezniki v teh službah, ki vam bodo prisluhnili ter vam pomagali po svojih močeh ter pristojnostih:
– CSD (prva socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč, enkratna pomoč občine)
– Škofijska Karitas (paketi hrane, oblačila)
– Rdeči križ (isto)
– ZPM Ljubljana Moste – Polje ( http://www.zpmmoste.net/ )
Predlagala bi vam tudi materinski dom, a glede na starost sina ne pride v poštev, razen če bi šel on v kakšno stanovanjsko skupino ali kaj podobnega. Kar pa verjetno ne želite.
Odločite se in iščite pomoč, tako kot ste se odločili, da pišete na ta forum. Če se bodo zaprla ena vrata, se bodo odprla druga. Bodite pogumni in nikoli ne obupajte. Borite se še naprej. Ko je človek na dnu, gre lahko le še navzgor.
Bodite močni!
Jana Metelko, dipl.soc.del.
“Misliš že, da si dosegel meje svojih zmožnosti, in glej, pritečejo nove sile. Prav to je življenje.” Franz Kafka