Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Koliko goste hrane na obrok – še enkrat

Koliko goste hrane na obrok – še enkrat

Ker je moja prejšnja tema nekoliko zašla, sem odprla novo.

Torej, zanima me koliko goste hrane (kašic po žlički) pojejo vaši otroci, po enem mesecu od začetka uvajanja goste hrane.

Naš šestmesečnik poje nekje od 30g do 40g goste kašice (danes celo 55g- ovseni kosmiči z korenčkom in mojim mlekom). Z gosto hrano smo pričeli pri petem mesecu.

Kako je pri vas?
Res bom vesela vaših odgovorov.

LPDeb

Moja je nedonošena in stara 8m, korigirano 5,5m in sva začeli z gosto hrano pred 14 dnevi. Prvi teden – groza, ni in ni nama šlo. Potem pa se ji je kar naenkrat odprlo in sedaj poje cca. 70 g sadja, zatem cca. 100-140 g zelenjave, popoldan še okoli 80g mlečni riž in seveda zjutraj in zvečer mleko po flaši. Ne vem če je to vredu saj mi nihče ne pove točno koliko bi lahko pojedli toliko stari otroci in upam, da tudi jaz tukaj kaj izvem.

Lp Mašna

Jaz sem kuhala kašice sama in jih nato zamrznila v modelčkih za ledene kocke. Spominjam se, da je moja dojenčica najprej pojedla le vsebino ene “ledene kocke”, nato dveh. Tako na začetku uvajanja goste hrane sem jo po papici na žličko vedno še podojila. Malo zato, da se naje, če ji gosta hrana ni bila všeč, malo pa tudi zato, da mi je izpraznila dojko.
Kdaj točno je pojedla koliko točno, pa se več ne spomnim.

Draga Deb
tvoje dete je ješče kot moje 🙂 Pri 7 mesecih poje par žlic, pa še te z muko. Ko ji dam pa flašo povrhu spije pa še 2 deci!
Hotela sem opozorit, da je treba otroka dohranit (dojenje, flaška), če otrok na obrok ne poje 100ml hrane. Vsaj tako je ukazala naša pediatrinja.

Pri 6-ih mesecih je naš mali 3x dnevno jedel gosto hrano.
1x sadje, ki sem mu dodajala bodisi priporočene žitarice ali skuto ter jogurt: ponavadi okoli 100-120g.
1x zelenjava, ki sem ji dodajala priporočene žitarice ali krompir(včasih pa je pojedel sadno-zelenjavni obrok: ponavadi od 100-180g
1x mlečno-žitni obrok (najprej samo riž, potem še druge žitarice): ponavadi od 80-100g

Oppss. Jaz sm pa bila ponosna kako pridno je. Tistih 50g, ki jih poje, jih poje z veseljem. Tako vneto odpira ustka, da mu kmalu ne utegnem dajat. Pol pa ko poje določeneno količino se mu ustavi. Mogoče bi pojedel več, če bi mu mal prisilila, ma nočem.(zraven obroka pije čaj)

Po obroku ne želi dojenja, tako mu ga ne ponujam več. Je pa poleg dveh gostih obrokov še približno petkrat podojen (od tega ob 1h zjutri in ob šestih). Zdi se mi tudi, da normalno pridobiva na teži. Točno pa nevem, ker je že več kot mesec od posvetovalnice.
Mislim, da nekje od 400-500g v zadnjem mesecu.

Pa tudi zgleda tak poln, ne prav debelčkan je bolj suhec, dodatne “rokavčke” ma pa vseeno na rokicah. (sicer smo vsi v družini med bolj suhimi).

Žal nas pa patronažna ni nč obiskala odkar nam je popek odpadu, tako da ne vem kaj si ona misli o našmu papcanju.

Nevem, bomo vidli. Upam, da bomo postali kmalu kaj bolj ješči, ali pa vsaj, da je zaenkrat tako dovolj.

Hvala za vaše odgovore.

LPDeb

Nič se ne sekirajte. Če ste vsi v družini bolj drobni, je normalno, da je tudi otroček. Gre za dedno zasnovo. Vaš najbrž nikoli ne bo pretirani jedec, kar je samo po sebi čisto pozitivno. Ne naredite napake, ki jo pogosto delajo starši slabo ješčih otrok, ko otroka silijo s hrano. Pravite, da ga zaenkrat ne silite, kar je popolnoma pravilno po moje. Zato pa vam tudi na začetku hranjenja vneto odpira usta in veselo je (ker je lačen). Veliko otrok, ki jih starši silijo, ta naravni občutek lakote izgubi in potem se hrane brani že na začetku (že ko vidi žlico). Sprijaznite se s tem, da pač ne je veliko. Pomembno je, da je zdrav in dejaven.

LP

Pri moji zdaj 7,5-mesečnici je trajalo skoraj cel mesec, da je začela približno jesti (začeli smo pri 6m). Je pa tako, da enkrat poje celo banano ali celo kašico (dobrih 100g), drugič pa komaj kako žličko. Zato jo res poskušam hraniti takrat, ko je lačna (recimo 3 ure po joški oz. prejšnjem obroku) in ne strogo na uro. Včasih, ko je zelo vroče, pa zelo malo poje, ampak to je normalno. Se pa 5-6 krat dojimo in imamo 3 obroke (sadje ali zelenjava z malo riža) na dan. Po hranjenju pa se tudi moja ne doji, razen če gremo potem takoj spat.

Deb, meni se zdi, da se tvoj miško prav lepo hrani in ni treba nič skrbeti. Naj poje, kolikor mu paše, ne ga siliti, če noče.

teja

Ker ste polne koristnih nasvetov bom pa še jaz nekaj vprašala.
Ali menite da je možno, da z dohranjevanjem poleg adaptiranega mleka prehitevam?
Moja hči je stara 7 mesecev in zelo slabo je po žlički. Na začetku hranjenja sicer nekajkrat odpre usta, vendar takoj z jezikom porine z ust praktično vse. In potem ko odneham in ji ponudim adaptirano mleko poje cel obrok.
Skrbi me, da bom s posiljevanjem otroku priskutila hrano, po drugi strani pa morda pričakujem preveč – a je normalno da na začetku tričetrt hrane z žlice pljunejo nazaj ven?
Načeloma sem kar skulirana mama – le tole me malo muči ker je hči precej lahka za svojo starost (v spodnjih 3%) in ne bi rada da postane še lažja….
Za vaša mnenja in predloge bom zelo hvaležna.

Aja, sem pozabila napisat da se trudimo dohranjevat po žlici že 1 mesec…

Nam so povedali naj bi obrok znašal 200 gramov, cca za jogurtov lonček.
In mi smo pri 6 mes. če pojedli 200 gramov in bi še pa se bojim, da si bo raztegnil želodček(požeruh). Toliko poje sadja, zelenjave in mlečne kače zvečer in zj. pa dojenje.
Čeprav se mi zdi da malica 200g toliko kot kosilo malo veliko.

Draga Deb!
Moram se ti opravičiti, ker je moja krivda, da je šel tvoj prvi post na to temo svojo pot. To ni bil moj namen, mislila sem, da se bodo dalje oglašale mamice s primerjalnimi količinami obrokov.
Naj ti ob tem še povem, da sem bila kot otrok tudi sama med moj ta suhimi in ne blazno ješčimi in se še danes spominjam, kako zoprno je vsiljevanje hrane. Zaupaj svojemu otroku – on najbolje ve, kolko hrane potrebuje.
Pa veliko gurmanskih užitkov!

Cicamica, naj te potolažim, da je moj nečak skoraj do enega leta zavračal skoraj vso hrano – razen, kar je lahko grizel v rokah (žemljico in podobno), pa kljub temu lepo napredoval in bil zdrav. No, po enem letu pa se mu je odprlo in je začel jesti vse po vrsti. Pri enih otrocih organizem kasneje “dozori” za gosto hrano, zato jo ponavadi tudi zavračajo. Morda je tudi pri tvoji tako, sploh ker hrano poriva z jezičkom ven (to je eden od znakov, da morda otrok še ni pripravljen na gosto hrano). Itak je do 1 leta glavna hrana še vedno mleko, vse ostalo so samo dodatki, zato se ne sekiraj. Poskušaj različno hrano, siliti pa nikar.

Zobek – tisto o 200g se pa meni zdi hudo pretirano. Moja hčerka niti mleka ni nikoli toliko pojedla, pa je prava mišelinka. Meni se zdi 100 g več kot preveč, 50g pa za 1-2 meseca tudi povsem v redu.

teja

Tejasn, hočeš reči, da če po 100 g hrane otrok še vedno odpira ustka in se steguje proti krožniku, da mu hrane več kot toliko vseeno ne smeš dati?! Zakaj le, če vidiš, da je otrok še lačen in da pri toliki hrani ni predebel?

Bohnedaj, sonček Žan. Če lepo papca, hvalabogu, naj lepo papca, kolikor želi. Sem samo hotela povedati, da je tudi manj čisto ok v prvih mesecih, da ni treba siliti. Seveda pa tudi ne odrekati! Otrok sam najbolje ve, koliko potrebuje.
teja

Dobro! Sem že mislila, da bi morala na zatožno klop, ker mu pustim jesti, kolikor želi, pa čeprav smo komaj mesec od začetka uvajanja goste hrane. Priznam – nisem pričakovala, da bo tak jedec!

Hvalabogu, da rad je. Tudi moji hčerkici je po enem mesecu kar lepo steklo in je praktično vse, kar ji dam, tudi razne zelenjavne kašice, ki so meni bljak. Banane pa naravnost obožuje! Mi sestra in sestrična kar zavidajo, ko jo vidijo, kako lepo odpira usteca, ker so imele one vse zelo izbirčne dojenčke.
pa lepo papcajta in se crkljajta!
teja

Sonček Žan,

Sploh nobene zamere. Problem smo hitro rešili in jaz sem dobila svoje odgovore, ti pa tvoje. Tako smo vsi zadovoljni, a ne?

Forum je narejen prav zato, da je vsem na voljo.

Lep dan.
Deb

Hvala tejasn
zdej mi je prijateljica povedala isto – njen bučko tudi ni hotel odpirat ust. Ko je bil star 9 mesecev pa čez noč. No, upam da bo tako tudi pri nas. Bom pač enkrat na dan ponudila sadje, enkrat zelenjavo pa bomno videli. Ji bo že zadišalo.
Hvala še enkrat za tolažbo in spodbudo.

New Report

Close