Koliko dopusta mi pripada?
rozica1, nekdo te hoče grdo prinesti okrog!!!
Sorazmerni delež dopusta bi ti pripradal le v primeru, da bi bila zaposlena za določen čas in bi ti delovno razmerje poteklo nekje v letu 2006.
Kar se pa tiče tistih 10 dni dopusta, ki naj bi ti propadli… Gre za to, da moraš 10 dni dopusta (pa to ne velja le za nosečnice, ampak za vse zaposlene!) obvezno porabiti še v letošnjem koledarskem letu in v enem kosu, ostalo lahko preneseš na naslednje leto, ampak moraš potem dopust porabiti do 30. 6. 2007. Če obveznih 10 dni ne boš porabila letos, ti bodo propadli, sicer pa ne. Jaz bi jih na tvojem mestu izkoristila in šla na porodniško že 2 tedna prej. Splača se ti pa preračunat, koliko dopusta ti še ostane, da ti naslednje leto ne propade. Za naslednje leto si pusti le toliko dni dopusta, kolikor jih še ostane do konca junija. Seveda lahko vsega porabiš že letos, ampak iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da je pri otročkovih 11 mesecih kar težko v službo. Dogaja se cel kup stvari, zaradi katerih sem si želela še biti nekaj časa z otročkom (hoja, govor) in takrat si lahko porodniško z lanskim dopustom še malo raztegneš. Seveda pa poznam tudi primere, ko so mamice komaj čakale, da gredo v službo.
Titi, hvala za odgovor.
Zadeva je v tem, da sem učiteljica in dopusta med letom ne morem izrabiti. Izrabim ga lahko samo v casu pocitnic in najvec dva dni med letom, pa se to ne v istem tednu in pod posebnimi pogoji (ne sme motiti izobraževalnega procesa). Zato mi bo dopust (10 dni) propadel, ker 14 dni pred 15. junijem, ko nastopim porodniško, ni počitnic in ne morem na dopust.
Ko pa pridem nazaj, pa upam, da sem bom lahko dogovorila, da začnem delat s septembrom (novim šolskim letom) 2007. Sicer bom šla pa 15. junija 2007 za slab mesec v službo in sem potem še poletne počitnice doma.
Če imaš pa kakšno idejo, kako bi lahko bolje vse izkoristila, te pa prosim, da napišeš.
LP.
Rozica1, ne dovoli, da ti takole blefirajo. Tudi jaz sem učiteljica, pa sem lepo koristila preostanek starega dopusta in še 10 dni novega, kar bi mi drugače propadlo, ker imam pdp maja.
Naj se kar pozanimajo na ministrstvo. Pri meni so se in odgovor je bil, da seveda lahko (oziroma MORAM) koristiti oboje. Navedli so pa Zakon o delovnih razmerjih -163.člen (v bistvu tole, kar ti je napisala že titi). Zakon si lahko prebereš tudi na internetu.
Sodelavka je pa rodila septembra in ko se je po porodniški vrnila v službo, so ji morali pred novim letom tudi odobriti 10 (neprekinjenih) dni dopusta. V enih starih Šolskih razgledih je bil o tem objavljena celo pravna razlaga (ne spomnim se več točno v kateri številki – gotovo je bilo to lani enkrat).
Čimprej uredi tole in nam javi, kako je šlo.
Joj, zdej mi ni pa nič več jasno. Pa sem govorila s predstavnico SVIZ-a in mi je to povedala, kar sem prej napisala.
Se bom skušala na raznih koncih čimbolje pozanimat, če mi lahko pa še katera med vami pomaga se ji pa že vnaprej lepo zahvaljujem.
Iskala sem tudi tist članek v Šolskih razgledih. Hvala za informacijo.
Lp.
Si vprašala predstavnico SVIZA na vaši šoli (torej tvojo sodelavko) ali si klicala na SVIZ – pravno pomoč? Predstavnica mogoče niti ne ve vsega, ali pa se ji ni dalo pozanimati naprej in ti je odgovorila kar ‘na pamet’.
Drugače jim pa daj kopijo 163. člena Zakona o delovnih razmerjih, pa naj ti utemeljijo, zakaj bi ti moral propasti dopust.
Jaz sem ti povedala, kako je pri nas. In glede na to, da so klicali na ministrstvo, da so se prepričali, bi se jaz bolj zanašala na njihove informacije. Je pa najprej tudi naša ravnateljica nekaj ‘mutila’ – še starega dopusta mi ni hotela odobriti. Ko sem vztrajala, so pa klicali naprej in se prepričali (torej je najprej govorila na pamet, v stilu ‘če rata, rata’).
Ja, klicala sem pravno predstavnico SVIZ-a. Sej zato sem zdej čisto zmedena.
163. člen lepo pove kako in kaj in res bom tudi jaz vztrajala pri preverjanju na ministrstvu, če ne bo šlo drugače.
Sicer z ravnateljem še nisem govorila o dopustu, ker hočem it na pogovor povsem pripravljena z vsemi pravnimi argumenti, da mi ne bi česa “prodali”.
Se opravičujem, ker toliko težim. Ampak imam še eno idejo.
Kaj pa če grem 15. 6. 2006 na porodniško, jo v času poletnih počitnic prekinem in takrat izkoristim ves letošnji dopust in potem nadaljujem s porodniško, ki jo potem zaključim 15. 6. 2007 plus dopust (25 dni), ki sem ga izkoristila poleti 2006 plus dopust, ki ga imam v letu 2007. To bi mogla natančno zračunat kdaj se mi potem vse skupaj izteče, ampak tako potem začnem delat nekako v septembru 2007.
A sem tole kej razumljivo napisala?