Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje koliko dojenja pri 9.mesecih?

koliko dojenja pri 9.mesecih?

Zivjo, draga Karmen!

Na forumu Starsi starsem pogosto prebiram tvoje odgovore in so mi ze ogromnokrat prisli prav, zdaj, ko je pa ta nov forum, se obracam nate (upam, da ni narobe, ker te kar tikam) se tu.

Zanima me naslednje: koliko naj bi se dojili otrocki pri 9. mesecih?

Vem, da ni pravila, pa vseeno.

Jaz imam namrec vcasih obcutek, da svoji pikici dajem premalo goste hrane.

Najin urnik je sledec: ponoci, ko se zbudi, dojenje, zjutraj okrog 8h spet dojenje (bi ji morala dati zajtrk; kaj pa?).

Nato okrog 11h sadje, 2-3h zelenjava, mesek in te zadeve, okorg 5h jo pristavim, ker imam obcutek, da premalo pije (piti noce NIC, ne vode, ne caja ne sokov), nato ob pol osmih mlecna kasica z vodo, nato pred spanjem se dojenje.

Mislis, da je to OK?

Vem, da mleko ni vec tako hranljivo kot na zacetku, zato me res zanima, kako je s temi zadevami.

Mala je namrec ful pozeruhinja, ves cas bi jedla, ko jo neham hraniti (gosta hrana), vedno protestira, pa ceprav je pojedla skoraj vec kot jaz, haha.

Ze vnaprej hvala za tvoj odgovor!

Zelim ti lep dan, Dani

Draga Dani,
res težko odgovorim direktno na tvoje vprašanje, koliko naj bi se dojili otročki pri 9. mesecih? To pa zato, ker so si otroci strašno različni. Tako kot eni sedijo že pri štirih mesecih, drugi pri šestih, eni shodijo pri desetih, drugi pri štirinajstih mesecih, itd…. vsak otrok je drugačen, kakor smo tudi odrasli. Nekateri kar naprej nekaj jemo, nekateri jedo le tri krat dnevno, nekateri pojedo ogormno, nekateri zelo malo, nekateri smo bolj okrogli, drugi suhi,…

In prav zato, ker dojenje NI samo hranjenje, ampak ima še številne druge funkcije, se včasih sama sprašujem: zakaj je točno število dojenj in točna dolžina trajanja dojenja pravzaprav tako zelo pomembna? Matere smo seveda samozavestnejše, če nam nekdo ponudi tabelo, koliko in kako naj bi naš otrok jedel v nekem obdobju. Toda, tabele se od knjige do knjige razlikujejo, vsak zdravnik svetuje drugače, vsak otrok spet dela drugače. Kje naj se tukaj znajdemo? In večina otrok enostavno ne paše v tabele. Kakšen dan že morda, kakšen dan pa sploh ne. In potem se matere sekiramo, ker naši otroci niso po tabelah? Opazujte svojega otroka, če se lepo razvija, raste, pridobiva na teži (po 6. mesecu sicer počasneje), je živahen in zdrav, potem ni razlogov za skrb.

Draga Dani, brez skrbi, vsi skrbni starši imamo občutek, da naši otroci pojedo premalo. Pa četudi jedo veliko in dovolj a morda le malce manj od sosedovega Mihca… Materino mleko v otrokovem prvem letu predstavlja lahko do 60-75% prehrambenih potreb otroku, torej je vaša skrb zagotovo odveč. In materino mleko je vedno enako in dovolj hranljivo, le otrokove potrebe so tiste, ki se spreminjajo.

Na primer, upam, da ne bo izpadlo preveč pokroviteljsko, a tako pač je:
naš dvajsetmesečni Jaka se je včeraj dojil petkrat, predvčerajšnjim pa zagotovo najmanj dvajsetkrat. No, saj nisem natančno štela. Pride kakšen dan, ko poje več goste hrane in se manj doji, pride kakšen dan, ko poje zelo malo in se več doji, pride pa tudi kakšen dan, ko je v obilici obojega ali kakšen dan ko se skorajda ne doji in skorajda nič ne je… Prilagodim se njegovim željam in potrebam, ampak kljub vsem izkušnjam in kljub temu, da je to moj tretji otrok, imam vseeno VČASIH občutek, da bi mulc lahko več jedel, he, he… Tolaži me to, ker babi vedno s pridom in ponosom poroča: danes je za kosilo pojedel cel krožnik juhe in cel kos piščanca…

New Report

Close