Koliko časa ostanw Aglurab v telesu?
Pozdravljeni!
V mojem življenju je zadnji dve leti prava zmešnjava, pa že prej se je marsikaj dogajalo. Imam PCOS, zato jemljem Aglurab(in NE zaradi sladkorne bolezni). zanima me koliko so realne vrednosti, če jemlješ Aglurab in si izmeriš krvni sladkor?
V laboratoriju je bil na tešče 5,9
Sama pa sem si ga zdaj nekaj dni večkrat merila in čez dan je še ok, od 4,7 do približno 5,5. Najbolj me motijo vrednosti zjutraj: 6.0, 6.4, 6,1….
bi bile te vrednosti višje, če ne bi jemala Agluraba?
Ostale težave:
Že več let sem neznansko žejna. Popijem NAJMANj 3,5 l tekočine, poleti tudi do 5l. Stalno hodim lulat, da je že moteče, vendar ne po kapljicah, ampak po najmanj 3dl. Nikoli nisem izmerila točnega vnosa in iznosa, vendar je moje pitje in hoja na wc moteča tudi za okolico.
Če ponoči vstanem(muči me nespečnost in večkrat vstajam), se tresem za sladkim. Včasih je tako hudo, da grem pojest žlico evrokrema. Podobno je, kadar sem zelo utrujena in globoko zaspim popoldan(ne dogaja se sicer pogosto, 1x na mesec ali dva), potem ko vstanem je enako stanje.
Stara sem 42 let, in že dve leti pod hudim psihičnim pritiskom ki je neizogiben(huda sinova bolezen, ki smo jo zdravili dve leti, zdaj pa smo v fazi rehabilitacije in pod stalnim strahom, da se ponovi. Hkrati se soočamo s posledicami, ki kot kaže bodo ostale). Zaradi tega in neredne prehrane, ker sem bila ti dve leti več kot polovico časa v bolnišnici, sem se zredila, tako da imam ITM 29,9(na žalost).
Tudi moj oče je sladkorni bolnik.
So vrednosti v mejah normale in sem lahko mirna, kljub temu, da jemljem Aglurab zaradi drugih težav in ne sladkorne bolezni?
Kaj mi res ne zna nihče odgovoriti?
Pozdravljeni,
metformin (Aglurab) je v prvi vrsti zdravilo za sladkorno bolezen, seveda tudi za policistične ovarije. Hipoglikemije po jemanju agluraba so sicer redke, vendar se lahko pojavijo in najverjetneje se pojavljajo tudi pri vas. Čeprav lahko napade lakote povzroči tudi psihični stres.
Glede na družinsko obremenjenost s sladkorno boleznijo in telesno maso, vam svetujem, da jeste zdravo prehrano, brez sladkorja in z omejitvijo maščob ter da se redno, vsak da, gibljete. Na vrednosti, ki jih navajate, pa se diagnoza sladkorne bolezni še ne da postaviti.
lep pozdrav
Najprej hvala za odgovor.
Ravno zdaj sva z ginekologinjo ukinili Aglurab, tako da bom počakala 2-3 mesece, potem pa naj bi opravila podrobne preiskave krvi. takrat mislim spet izvesti trodnevno merjenje glukoze.
Imela sem tudi kot najstnica vneto trebušno slinavko, pri PCOS pa vem, da je motena intoleranca na glukozo. Če bom imela še kakšno vprašanje, pa upam, da ne bom nadležna.
Se mi je pa zdajle pojavilo eno vprašanje: Kako shujšati, če imaš sladkorno bolezen? Mislim da tako pri PCOS kot pri sladkorni velja isto, da je potrebno redno prehranjevanje(pri meni zaradi napadov lakote).
Pred leti sem uspešno hujšala s pretežno zelenjavo in sadjem(le en sadež, če kje bilo več, niso šle kile nič dol) in tu in tam malo mesa. OH, sem veselo izpuščala, zdaj če dodajam OH, je teža tam kot je, če izpustim OH-je, pa me po dveh dneh pograbi abnormalna lakota(ko se človek kar trese).
Marsikomu bi bili napotki dobrodošli.
Že vnaprej hvala.
Spoštovani,
pri hujšanju je potrebno dati na eno stran tehtnice vnos energije (hrano) v telo in na drugo stran porabo energije (odvisno od bazalnega metabolizma, genetske predispozicije, na kar ne moremo vplivati ter od telesne aktivnosti in količine mišičnega tkiva, na kar lahko vplivamo in je pri hujšanju izredno pomembno). Vsak človek je nekaj posebnega, pri vsakem gre nekoliko drugače, vsak ima različne okuse, ritem prehranjevanja, stimuluse za hranjenje…, zato je potrebno najprej spoznati samega sebe. Vprašajte se, kaj najpogosteje jeste, ali je to hrana, ki je močno kalorična (sladka, mastna), s čim bi jo lahko zamenjali (poiščite tako, ki jo imate vseeno radi, ima pa nizek glikemični indeks, ne veliko maščob in ni hudo kalorična). V zdravi prehrani priporočamo 5 obrokov na dan, ki naj bodo enakomerno razporejeni čez dan in majhni. s tem se izognete napadom lakote. Seveda ne sme vsebovati hitrih ogljikovih hidratov, tistih z visokim glikemičnim indeksom, tudi taki obroki povzročajo lakoto. Poleg prehrane pa je najpomembnejša telesna dejavnost. Maščobe pričnete kuriti šele po 20 minutah, zato svetujem, da traja minimalno pol ure, še bolje 1 uro na dan. Po možnosti vsak dan, ali vsaj vsak drugi dan. Naj bo kombinirana, aerobna (hoja, tek, kolo, tenis, ples…), vaje za raztezanje in sprostitev in vaje za moč (ni nujno fitnes, lahko tudi počepi, sklece, vaje z doma narejenimi utežmi (pol litrske flaše za vodo napolnjene s peskom..). Pri telesni dejavnosti morate biti toliko aktivni, da ste nekoliko preznojeni, da se vam dvigne srčni utrip.
Seveda pa morate prepričati tudi sebe, zakaj želite shujšati, zakaj želite biti več telesno dejavni in počasi morate verjeti, da je to dobro za vas, da se ob tem dobro počutite, da dobro izgledate, ste manj utrujeni, skratka da ste ob spremembah prehrane in telesne dejavnosti postali bolj fit in bolj polni energije. sicer se boste vrnili na stare tirnice. Veliko vloženega truda, se pa splača. Odločitev pa je seveda vaša. Pa še en pregovor: Kdor želi spremembo, bo našel pot. Kdor je ne želi, bo našel izgovor.
Veliko veselja na poti
Forum je zaprt za komentiranje.