kolike
Hojla Karmen,
čeprav si napisala obsežno temo glede kolik, te moram vseeno nekaj vprašati malo bolj konkretno, prosim. Torej, sem mamica 15 mesečne hčerkice, ki je imela v starosti do treh mesecev kar precej težav s kolikami. Kar dosti smo se prenosili (uro bi lahko nastavili po njenih krčih od 18.00 do 20.00). Takrat sem mislila, da zelo pazim na hrano, pa se sedaj spomnim nazaj, se mi zdi, da sem ga kar pošteno lomila (nehote seveda). Najbolj mi je v spominu ostal ACE sok, ki je tako očitno narejen s pomarančami …, pa mamici ni kapnilo. Včasih bi mi res moral kdo z macolo vtisniti v glavo … Sem pa slišala od znanke, da tudi čokolada povzroča krče, je to res. Kajti, jaz sem jo kar nekja pojedla. V bolnici v Lj, so nam že prve dni dajali povsem normalno hrano, pa kisano solato in sploh vse, po drugi strani, pa sem se pozanimala, da v drugih porodnišnicah ni tako. Včasih potem res ne vem, kaj in kako. Ali mi lahko konkretno poveš, katere hrane naj se izogibam (ja bistvo sem pa zgrešila, da sem na koncu 6 meseca nosečnosti halloo!!), ko bom upam spet polno dojila vsaj eno leto, da ne bo krčev. Ali te prosim za čudežno zdravilo, ali se da krčkom popolnoma izogniti s pravo mero pazljivosti??? Lepo, lepo prosim za odgovor! Pa lep pozdravček vsem pridnim in prizadevnim LLL-ovkam.
Draga mamica,
žal mi je, da ste imeli tako hudo obdobje kolik s svojo prvo dojenčico. Sedaj menite, da je bil za pojav kolik lahko kriv ACE sok. Popolnoma možno, še posebej če ste ga popili več kot kozarec na dan. Pri ACE sokovih ni taolikšen problem to, da so narejeni iz pomaranč, ampak visoka vsebnost barvil, konzervansov in sladkorjev. Še posebej so problematična umetna barvila, ker je veliko dojenčkov nanje močno občutljiva. Dobro je, da bi se vse doječe matere takšnih umetnih napitkov (sole, kole, ledeni čaji, ace sokovi, itd…) izogibale.
Čokolada ne povzroča krčev, če jo mati zaužije v zmerni količini. Čokolada namreč vsebuje theobromin, ki deluje na naše telo podobno kot kofein v kavi ali tein v čaju. Če mati zaužije preveč čokolade, so posledično lahko vidne težave tudi pri občutljivem otročku. V tablici čokolade je manj theobromina, kakor je kofeina v skodelici črne kave. ne pozavbite pa tudi, da je v večini čokolad kravje mleko (če je bil otrok slučajno rpeobčutljiv), kakav, sojin lecitin, arašidovo maslo in lešniki, ki so tudi zelo močni alergeni.
Res je, doječa mati lahko je VSE. A z ničemer naj ne pretirava. V nekaterih porodnišnicah še vedno dajejo sezname priporočene hrane za doječe matere. Toda, znanstvene raziskave po celem svetu so pokazale, da vpliv prehrane na kolike dojenčkov ni bistven, razen če je otrok preobčutljiv ali alergičen na določene sestavine v materini prehrani. V zmernih količinah lahko torej brez skrbi jeste VSE in česar si poželite. Predvsem pa naj doječa mati je veliko raznolike hrane in naj se ne omejuje na meso in krompir. Poseže naj po raznovrstnih vrstah zelenjave, sadja, pa tudi žitaricah in oreščkih. Poleg solat lahko doječa mati je tudi vso drugo zelenjavo, surovo ali kuhano, kar velja tudi za sadje. Seveda se bo doječa mati izogibala hrani, ki njej sami povzroča težave, ki se največkrat kažejo v obliki vetrov, saj je zaradi njene reakcije zelo verjetno, da ne bo prijala dojenčkovemu trebuščku. Tudi začimbam se ni potrebno odreči, saj v različnih kulturah, ki uporabljajo mnogo več in mnogo ostrejše začimbe, kot mi, matere uspešno dojijo svoje dojenčke. Različni okusi hrane, ki jo je mati, bodo prešli v njeno mleko in tako pripravljali dojenčka na raznolike okuse, ki jih bo spoznaval, ko bo sam začel jesti gosto hrano. Če ima dojenček kolike odsvetujemo le kravje mleko in izdelke iz kravjega mleka in najpogostejše alergene. Seveda, po posvetu z otrokovim pediatrom! Ali imate v vaši družini kakšno zgodovino alergij?
Čudežno zdravilo proti krčem?
Joj, tukaj pa res ne vem, če boste z mojim odgovorom zadovoljni. Najboljše čudežno zdravilo proti krčem je namreč starševsko naročje. Sicer pa to že veste, saj pravite, da ste prvo deklico veliko prenosili, torej ste to že sami ugotovili. Poskusite tudi z naslednjim:
– iz prehrane preventivno, za nekaj dni, seveda po posvetu z zdravnikom, izločite mleko in mlečne izdeke (če gre za morebitno preobčutljivost pri otročku)
– otročka hranite v kar najbolj pravilnem položaju, vmes podirajta kupčke
– pazite, da plenička ne bo pretesna
– zavijte dojenčka v manjšo odejico, v bubo (rokice so navzdol in pod odejo)
– nosite otročka na rokah (za to so močne očkove roke še najbolj pripravne) tako, da je otrok položen delno na na levi bok in delno na trebušček
– očka naj nosi otroka v (podprtem) pokončnem položaju, tako da z glavico leži na vdolbini med očkovim vratom in rameni. Pri tem naj mu očka nežno brunda, ta globoki, brundajoči, vibrirajoči zvok otroci obožujejo in jih pomirja
– glasno šuškajte (glasovi “šššššš” so podobni glasu krvi, ki ga sliši otrok v maternici)
– otroka imejte v bližini aparatov, ki proizvajajo močan hrup: feni, sesalci, pomivalni, sušilni, pralni stroji, nekateri se pomirijo ob zvoku tekoče vode.
– zibajte otroka z drobnimi, hitrimi nihaji (previdno in na pravi način)
– otroku ponudite sesanje (jokajočim dojenčkom največja uteha)
– topla kopel
– masaža trebuščka in telovadba z nogicami (dogovorite termin s profesionalno maserko za dojenček, da vas nauči pravih tehnik)
– hopsanje na veliki žogi
Ali se da krčkom popolnoma izogniti s pravo mero pazljivosti???
Pustite se pozitivno presenetiti, ni nujno, da jih bo otrok sploh imel.