Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? količina protibolečinskih sredstev – napredovanje bolezni

količina protibolečinskih sredstev – napredovanje bolezni

Pozdravljeni,

upam, da se vam ne bo zdelo preveč čudno vprašanje, ampak zanima me kako se je pri rakavih bolnikih v vaši bližini povečevala, skladno z napredovanjem bolezni, potreba po protibolečinskih sredstvih in ali vse višje doze “napovedujejo” konec.
Tašča je najprej preživela s tabletko, dvema Tramala, kasneje redno 5 tablet, zato so ji uvedli obliž Fentanyl 25mg. Zdaj ima že nekaj časa obliž Fentanyl 75mg/72 ur in je poleg tega pojedla vsaj 5 Analginov oziroma ponoči dobila injekcijo proti bolečinam, ki kljub vsemu niso popustile. Zdaj ima en teden poleg obliža tabletke Sevredol 20mg do 5x dnevno. Za enkrat ji pomagajo in bolečine niso tako izrazite. Vse opisano se je zgodilo v roku dobrih 4-ih mesecev.

Hvala za vsak odgovor in lep pozdrav

Draga Mojca,

Pred štirimi meseci mi je rak vzel mojega dragega moža. Tako da, po izkušnjah, vam moram žal potrditi to, kar tudi sami domnevate. To pomeni napredovanje bolezni, ki je ni moč z ničemer več zaustaviti. Z nepredovanjem se bolečine stopnjujejo in zato mora dobivati vedno večje doze protibolečinskih zdravil. Pri mojem možu je bilo tako, in proti koncu je moral dobivati enormne količine teh zdravil. Tudi povedali so, da ne morejo pomagati ničesar drugega, kot lajšati bolečine. Žal …………

Boly,

hvala za vaš odgovor in hkrati obžalujem vašo izgubo.

Tudi tašči so že pol leta nazaj odrekli zdravljenje in je dejansko samo na paliativi z zelo slabimi napovedmi. Vseeno se drži krasno in še vedno izgleda ko rožca. Res, tisti ki ne vedo kako je z njo ne morejo verjet kako fajn izgleda. Edino kar je izgubula precej telesne teže, ampak ker jo je bilo prej veliko preveč, je zdaj ravno prava. Po eni strani smo tako imeli upanje, da so se zdravniki v napovedi pač zmotili, ampak te vedno močnejše bolečine nam očitno kažejo da le ni tako.

Lep pozdrav

Res je, potreba po čedalje več protibolečinskih sredstev ponavadi pomeni napredovanje bolezni. So pa tudi izjeme. Moja žal že pokojna mami, ki je umrla za rakom dojke, ni imela nobenih protibolečinskih sredstev, saj ni imela nobenih bolečin, niti lekadola ne…Tako da očitno je različno od posameznika do posameznika.

Ja, res je tako kot piše blablapppp. Nekateri bolniki z rakom sploh nimajo bolečin, odvisno od posameznika in od tega, kje ja rak. Vsekakor je hujše, če je na notranjih organih. Moj mož ga je žal imel na slinavki, ki velja za enega najhujših ali celo najhujšega raka. Vendar, sedaj tu po forumih berem, da tudi pri tovrstnem raku nimajo vsi bolečin ali vsaj tako hudih ne.
Vi pravite, da vaša tašča sicer zelo dobro izgleda, potem morda te bolečine še ne pomenijo, da je konec …….., so tudi izjeme.

Želim vam vse dobro!

Boly, hvala še enkrat.

Ja, tašča zelo dobro izgleda, je pa izgubila precej teže. V glavnem so ji te morfinske tablete v redu prijele in zdaj je en teden kar precej bolje, pred tem se je zvijala od bolečin.
Ima napredovalega raka in ji praktično preiskav sploh ne delajo. Res pa je, da jo bomo zdaj peljali na UZ trebuha in ostalega, ker že več kot mesece dni stalno odvaja krvav urin, včasih samo par kapljic, največkrat večinoma kri. V trebuhu navaja tudi pekoč, žgoč občutek in “gomazenje”, celo bolj kot bolečino.
No, bomo videli.
Vsekakor bi imeli raje, da je vse le v njeni glavi, dejansko pa bolezen stagnira.

lp

Pri nas je tudi mami imela morfinske tablete – Oxy, pa Sevredol in še ene. Potem je zaradi bruhanja prešla na črpalko, v kateri je precej morfija. Skupaj s slabšanjem se količina morfija povečuje.

Ali so vašo taščo kaj slikali, kakšen CT? Nekaj je moralo biti, da lahko govorijo o poslabšanju stanja in da je zdaj na paliativni oskrbi. Do te pride šele takrat, ko je rak res agresiven in nepremagljiv, ko je važna le še kvaliteta življenja.

Kar se tiče pa krvi v vodi… moja mami že kar nekaj časa odvaja rožnato vodo, se pravi je kri sigurno prisotna. Je pa to po vsej vrjetnosti povezano s samim tumorjem, ki se razrašča in ima sigurno vpliv tudi na mehur… ker je vse v trebušni votlini žal.

Vse kar vam tašča pove vsekakor poslušajte. Dokler je še pri sebi (se ji ne blede…) bo že vedela kaj jo boli in kje… Nam, ki nas nič ne boli, se težko zdi kako lahko človeka kaj tako boli ali tišči, ampak verjemite da je res. Na srečo pri paliativi nekih omejitev pripomočkov/zdravil ni, saj je kot pravim kvaliteta življenja najbolj pomembna in će to pomeni več tablet, je več tablet.

LP

Eli,
tašča je že lani dala skozo obsevanje in kemoterapijo, kljub vsemu so ji tri mesece po končanju terapije ugotovili napredovalega raka, metastaze na kosteh,……… Konzilij se je odločil, da sistemskega zdravljenja več ne bo uvedel in je dejansko tašča samo na paliativi že praktično pol leta.

Ja, tudi pri nas je tašča začela bruhati po 2 tednih od uvedbe Sevredola, ampak pomaga ji pa krasno. Ne vem kako se bodo zdaj dalje odločili.
Ima pa zdaj UZ trebušne votline in bomo videli kaj bo pokazal. Praktično pridejo dnevi, ko je njen urin pretežno kri, dobesedno. In so dnevi, ko je popolnoma normalen.
Zdaj ima tudi že 3 tedne kapsule za odvajanje vode, ker je bila nenormalno zatečena. So ji pomagale, ampak zdaj ko so ji zmanjšali količino spet oteka. Ne vem, zdravnica nič konkretno ne komentira, vsaj dokler se ne opravi UZ. Ampak meni je vse to sumljivo……

lp

New Report

Close