Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Količina plodovnice

Količina plodovnice

Spoštovani!

Zanima me ali je normalno, da se količina plodovnice toliko spreminja? Sem v 36. tednu nosečnosti, na enih meritvah je bil AFI 14, čez tri dni pa je bil AFI 21. Ali je to dosti preveč in me že mora skrbeti?

Diabetesa naj ne bi imela, otrok pa je glede na meritve prej med manjšimi kot velikimi.

Ali ni tako, da količina plodovnice s tedni upada?

Prosim vas za komentar,

Lucija

Odgovor na objavo uporabnika
Lucija 89, 06.06.2025 ob 16:33

Spoštovani!

Zanima me ali je normalno, da se količina plodovnice toliko spreminja? Sem v 36. tednu nosečnosti, na enih meritvah je bil AFI 14, čez tri dni pa je bil AFI 21. Ali je to dosti preveč in me že mora skrbeti?

Diabetesa naj ne bi imela, otrok pa je glede na meritve prej med manjšimi kot velikimi.

Ali ni tako, da količina plodovnice s tedni upada?

Prosim vas za komentar,

Lucija

Res je, količina plodovnice v zadnjih tednih postopno upada. Žal nimamo natančne metode koko ocenjevati količino plodovnice z UZ. AFI (amniotic fluid index) je dokaj nezanesljiva in slabo standardizirana metoda za oceno količine plodovnice, zato se pogosto zgodijo velike razlike v oceni AFI. AFI 21 je v 36 tednu visok. Preveriti je treba stanje ploda, kar se naredi z UZ.

lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close