količina mleka
Moja dojenčica je stara 8,5 mesecev. Še vedno se dojiva. Ker so me v službi nujno rabili sem začela delati. Delam že tri tedne. Dojiva se ponoči-najmajn trikrat in tudi čez dan, če je potreba. Rada bi jo dojila vsaj 12 mesecev, da lahko preideva na kravje mleko. Obračam pa se na vas, ker se mi zdi, da imam vedno manj mleka. Prsi niso več polne, navala mleka ne čutim, tudi če se cel dan ne dojiva. Ali mi bo zaradi stresa v službi in premalo počitka zmanjkalo mleka ?
Hvala za odgovor !
Draga Lidija,
zmehčane dojke pri vas so znak tega, da je laktacija dobro vzpostavljena in da se je le ponudba prilagodila povpraševanju.
Pomembno je, da veste, da mleka ne zmanjka kar tako, zelo na hitro razen res v zelo redkih situacijah (hud, nenaden stres), pa še takrat se povrne v dnevu ali dveh nazaj na prejšnje stanje.
Ko je laktacija dobro vzpostavjena je normalno, da se dojke zmehčajo in mleko iz njih nič več ne izteka. Dojke namreč niso posode, v katerih naj bi se mleko nabiralo. Mleko, ki ga čutimo v dojkah je t.i. prednje mleko, ko pa pride do izcejalnega refleksa se tvori t.i. zadnje mleko – sproti – v mlečnih celicah.
O tem, kako se tvori materino mleko si lahko preberete na: