Količina hrane
Malo sem zbegana med priporočili, tabelami in dejanskim stanjem. Imamo 5 tednov starega nedonošenčka (33T), ki se ni sposoben dojit, lepo pa pije po cuclju moje mleko. Rojen je bil 2.670 gr, včeraj je tehtal 3.655 gr, pridobil je priporočljivo “gramažo” za to obdobje, pediater je bil zadovoljen. Po vseh tabelah naj bi takale štruca ne pojedla več kot 70ml/obrok, če je obrokov 8, kar jih pri nas je. Naš miškolin pa bi pojedel tudi po 120 ml, če mu jih dam in kar naprej odpira usta in se “krega” za hrano, cucelj zgrabi, kot da je povsem sestradan. Vendar, če mu dam 90 ml, polije na veliko, očitno je to za želodček preveč. Skušala sem ga hraniti pogosteje, na 2-2,5 ur, vendar potem poje le po 10, 20 ml in konec, čez pol ure pa je spet lačen. Koliko vam pojedo vaši dojenčki, ki imajo okoli 3.700 gr in/ali so stari okoli 5 tednov?
Zdarvo.
Sicer je moja punca stara že 4 mesece,isto nedonošenček (porodna teža 2 kg) in se prau spomnim,da je moje dete v istem obdobju kar hotela jest in jest (na žalost sm dojila le 3 redne),doze so bile po 90 do 120 ml,včasih se je napokala tudi z 150ml,primerno temu se je tudi zredila…takrat nam je pediater svetoval naj jo motimo z čajem…vendar ni pomagalo,lakota je le lakota :)…
Ni minilo veliko časa,ko se je situacija obrnila in ni hotla več jest pa še tisto malo,ko je pojedla je izbruhala…vsak obrok je bilo kreganje in moji živci na koncu…
Nekako smo se sprijaznili,da pač malo je in verjetno poje tolk kot rabi…Še danes ne spravimo vase več,kot 100ml..
Nisem ti kaj dosti pomagala,hotla sm le rečt,da se lahko hitro obrne situacija…Sama bi bila vesela,če bi moja punca tako veselo papcala,kot takrat..
Ti bo mogoče katera mami kaj več povedala…in svetovala..
Lep pozdrav pa čuvaj svojga sončka :))
Pozdravljena!
Sem ravno nameravala vprašati nekaj podobnega. Torej naš dojenček bo star 3 tedne in je tudi nedonošenček (36 tednov – porodna teža 2.340g) Sedaj se je zredil na 2.850g, ampak imam enak problem. Ta mali hoče neprestano jesti. V bolnišnici so mu dajale 70 ml in se je lepo najedel in spal tri ure, sedaj pa ko se naje že ko podirava kupčka on odpira usta in išče še. Pa mi je patronažna sestra rekla, da za tako malega otroka je še 70 ml preveč in da mu ne smem dajati več. Ampak moj tamali potem tri ure, do novega obroka tuli. Sploh ne vem več kaj naj naredim, sem mu povečala na 80ml pa vseeno ni sit.
Če ima katera kakšen nasvet naj se prosim oglasi, ker se nam že meša! Aja duda tudi ne pali!
Pa lep pozdrav vsem in Skrbna upam, da bova našli kakšno rešitev!
A
Jaz nisem nikoli komplicirala, vedno sem ji dala toliko, da je bila sita. “Moja” patronažna mi je zabičala, da vedno po obroku mora ostati mal mleka v flaški in da ne smem omejevati količine obroka. Naša pupa je znala že v drugem tednu spiti po 140, 150 ml. Parkrat se je prvi mesec zgodilo, da je “požrla” tudi čez dva deci. Pediatrinja je rekla, da je ok, edino če bo imela krče, da naj mal zmanjšam pa ji ponudim večkrat (recimo na dve uri). Sicer naša pupa ni nedonošenček, je pa bila “zahiranček” (2,5 kg). Zdej pa se je tudi pri nas situacija obrnila, moram je skoraj siliti, da poje nujno dozo (vse drugo je bolj zanimljivo kot mleko).
Pa še to, če bi dojile sploh ne bi vedle koliko pojejo.
Jaz sem sicer dojila, ampak je taprva hčerka zelo podobno jedla. Ne popravljam se ona se je prenažirala. Dojila se je po 40 minut in ob tem ves čas intenzivno vlekla. Tako jo je tiščalo, da se ji je med dojenjem nazaj spahovalo, ampak ona je še kar jedla. Če sem hotela kolino hrane omejiti, se je drla kot zverina.Pa sem si rekla, ti že veš kako in kaj. Tudi pri gostzi hranije pojedla neomejene količine hrane. danes triletnica nima tudi gramčka maščobe.
Kaj ti hočem povedati – otrok po vsej verjetnosti najbolje sam ve, kdaj ima dovolj. Takšen otroček se ne more prenajesti. Pri dveh letih čokolade – JA, pri 5 tednih mleka – NE. Mogoče poskusi, da mu vmes podiraš kupčke in potem spet nadaljujeta s hranjenjem, da se mu ne bo spahovalo.
Midva sva imela na začetku precej težav s hrano. Navodila večih pediarov so bila poje naj toliko kolikor želi. Če bi to bilo premalo ukrepajo, preveč pa ne more pojest. Dokler pije samo mleko tega ne more biti preveč.
Po enem mesecu borb ker je teža bolj padala kot rasla je ugotovil, da flaša je pa super reč in en mesec jedel preko vseh tabel in mer. Sedaj ima 4 mesece in je sorazmerno s težo. Kakšen dan ful več, kakšen dan manj, ko potegnem po enem tednu črto je vedno nekje na isti količini.
Tako majhnemu otroka ja ne moreš dat jest manj kot zahteva. Če pa pije premalo je pa seveda treba nekako ukrepat.
Se strinjam s predhodnicami. Otrok najbolje ve koliko rabi. Ne omejujte mu hrane.
Pred tremi leti sem imela nedonošenko 34 tednov ( 2360 g ) in sem dojila in še dodajala. Nikoli nisem omejevala hrane. če je pojedla vse kar je bio v flaši sem naredila še malo in ponudila doklet sma ni odklonila hrane. Nikoli ni jedla bolj pogosto kot na 3 ure. Spala celo noč že od dveh mesecev dale in bila sploj velik dobrovoljček.
V parih mesecih je nadoknadila ves porodni primankljaj in je danes ena simpatična “šlank” triletnica.
Mlajša pa se je rodila dva dni pred rokom- prava velikank 4100 g , 56 cem. Od začetka sem dojila in dodajala po dveh mesecih pa samo še dojila. Nikoli omejevala hrano, tudi nikoli silila ne glede na to, da je bila pravi debelušček. Jedla je nekako na 4 ure. Čim je začela plaziti so vsi odvečni grami splahneli. Sedaj jeva izključno gosto hrano in mleko iz kozarčka. Stara 10 mesecev.
Torej zaupajte svojim otrokom. Oni točno vedo koliko potrebujejo. Malo polivanja pa tudi ni takšna tragedija ( Seveda če niso velike količine in v loku ) Ko bo dobil občutek za sitost in lakoto bo vse ok.
Hvala za izkušnje 🙂 Smo se šli eksperiment in dajali hrano tako dolgo, da je mali jedec velikm loku zabrisal hrano nazaj :((( Tudi pri 150 se še ni ustavil :(( očitno mehanizma za “dost” še nima. Zdaj sva se nekako “zdilala” za 90-100 ml/obrok, ponoči kdaj tudi 120, če prespi 4 ure. Pri tej količini nekako znese, da se ustavi, polije minimalno, napenja ga še znosno, pa tudi malo manj sestradano gleda. Ugotovila sem tudi, da je tisto odpiranje ust nek refleks in ne vedno znak lakote. Če mu ob prvem zijanju ponudim hrano, vzame par požirkov in zaspi. Isto na dojki – povleče 1 x, 2x, nato zadovoljno žveči bradavico in ne naredi niti požirka. Polivanje ravno tragedija res ni, če mi pa od obroka do obroka joka, ker je ves prenajeden, pa ni ravno luštno.
Mnja no, saj se učimo. Ne samo deca, tudi mame 🙂
Ma tudi jaz sem mu povečala dozo na 90ml in je sedaj eno rundo (tri ure) prespal kot angelček. Bomo vidli kako bo naprej, ampak tudi moj nese teh 90 kot keks in imam občutek, da če bi mu dala še več bi vse popil. Torej koliko je dovolj? Upam, da bomo čez čas ugotovili ta pravo formulo, me je pa malo zaskrbelo ker je danes patronažna sestra rekla da bomo pa počasi ukinili flaško, da se bo samo dojil. Kako za vraga bom pa potem vedela koliko je pojedel???
Sploh pa poje sedaj 90ml, jaz pa si iz obeh za en obrok napumpam tam po 100 do 120. A to pomeni, da bo moral obe dojki spraznit da se bo najedel? Nekako se mi to ne zdi možno.
Hvala vsem za nasvete in vaše izkušnje!
A
ojla,
naša pupica (rojena pri33t, 1540g in 42cm) je pri 5tednih tehtala 2630g, pojedla pa od 70-90ml, na 3ure= 7x na dan.
ko je tehtala 3700g je bila stara 8tednov pojedla pa od 90-125 ml na 3ure= 7x na dan.
Pediater mi je ravno tako kot patronažna svetoval, da naj v flaški vedno malce ostane, preveč ne bo, premalo je pa prehitro…
je kar hlastala, a ko je bilo dost je bilo dost, je sama odnehala…
je tudi veliko polivala, a sva na obrok podrli 2-3 kupčke in je bilo za spremembo bolje, a še vedno je.
nekateri otroci pač še nimajo “funkcionalnega” zapirala. prva dva meseca je prespala, potem pa zamenjala dan/noč. a tudi to je skoraj izpuhtelo po dveh mesecih.
sedaj pri 7,5 tehta celih 7700g in je prava velikanka z 73 cm 😉
vse je prinesla noter…
spat pa na mojo velikooo žalost hodi čisto prepozno, ima tavelke oči do 23h 🙁
čez dan pa spi 2x po 15 minut, včasih samo 2min, kadar-a redko pa imam srečo jo zmanjka za CELO URO ;)))
ponoči se pa še vedno zbudi in je žejna (sem jo nehala hranit, saj sem upala da je le njena krinka za pozornost…)
in kot pravijo že predhodnice, ne oziraj se preveč na tabele, saj je vsak otrok zgodba zase, in sam najbolj ( še bolj kot me same) ve koliko in kdaj je lačen…….
torej hrani ga po občutku
Skr bna Torej ni bil probelm v lahkoti oziroma požrešnosti ampak v nepravilni interpretaciji znakov lakote z vaše strani!
E ja. Ko jih prvič dobimo v roke se tudi prvič spoznamo in se spoznavamo. Pa čeprav smo jih nosile v sebi 7, 8 ali 9 mesecev.
Ko je mene očka po parih dneh vprašal zakaj mala joče če je pa sita, previta, naspana in na toplem sem mu z nasmehom rekla naj jo vpraša. :))
Vsi mislijo, da imamo mame kar nek skrivni jezik in telepatijo s temi našimi štrucami. Resnica je pa ta, da se naučimo brati znake, ker smo veliko v njihovi družbi.
Kar pogumno Skrbna, saj bo šlo 🙂
Ne, ni nujno, da je napačna interpetacija s strani staršev, temveč s strani otroka. To vem, ker imam enega takega doma.
Rojen 5 tednov prezgodaj, teža taka kot vaša. Po enem tednu v bolnico na dohranjevanje, ker nisem imela mleka, za flaško so bili pa vsi tako pametni. Prvi teden je torej revež prestradal. In ko je začel jesti, se ni več ustavil. Drugi mesec se spomnim, je jedel abnormalne količine hrane. Kolikor sem mu dala, ni bilo dovolj. Včasih celo dvojno dozo. Mislila sem, da se bo razpočil, potem pa šok na tehtanju. Zgleda, da je vse, kar je pojedel, steklo skozi njega. Prvi mesec se je zredil kilo, drugi pa 400 g. Tudi na ta šok se pripravi, ker je za lahke otročke značilno, da če hitro dobijo težo gor, se potem ustavi, da ne bi prehitro podvojil porodne teže. Ni pa nujno.
Korenjak ima zdaj že šest let in še zdaj ne pozna mere. Včasih je, dokler ne bruha. Tak je bil kot dojenček in tak je še zdaj.
JAz bi rekla, da tako majhen otrok še nima nekega pravega občutka za prehranjevanje in tudi vi ga še ne poznate dovolj. Zaenkrat ti preostane da poskušaš vzpostavit nek red hranjenja. Otrok res ne zna kaj dosti drugega kot odpiranje ust in jokanje. To pa ni nujno izraz lakote. Vsaka maam rabi čas da spozna svojega otroka, ponudiš mu lahko le nek red, na katerega se bo navadil. To pa očitno že skušaš naredit.
Naš nedonošenček ( 34t ) nikoli ni imel posebnega apetita. Sploh če sem gledala na tabele,koliko naj bi pojedel,sem bila iz dneva v dan obupana. V porodnišnici je popil v štartu okrog 50ml mlekda, pri treh mesecih le 90ml max. Smo imeli kar težave in smo morali kmalu uvajati gosto hrano,da je sploh kaj pojedel. Šele ko sem se nehala sekirat in sem izključno prisluhnila malemu, je šlo na boljše.
ta je pa težka, kaj pa vem najbrž da želodček ne sprejme take količine, veš bolje bi bilo malo po malo dodajat, tako da se želodček počasi veča, ali pa poskusi da vmes podereta kupček potem pa se znova hranita.
sama težko rečem, moja je bila donošena in samo dojena. se pa je dojila tam nekje na 2-3 ure, tudi ponoči, pri samem dojenju pa največ 20 min. koliko je pojedla težko rečem, ker če sem si hotela izbrizgat tega ni bilo nikoli več kot par ml, pri dojenju pa ji je bilo dovolj, da se je lepo redila in rastla, brez drugih dodatkov. pa tuid ne vem kako bi ji jih spravila dol, če ne bi bilo z dojenjem tako enostavno, ker pri flaški se je tako razkurila da se je pol drla celo večnost, sem jo morala najprej previjat, pa cartat šele potem se je toliko umirila da se je nemoteno dojila, pa še vedno je zraven hlipala. takrat opa ja se je dojila celo večnost, pa vmes zaspala pa ko sem se hotela umaknit znova zagrabila.