Pozdravljeni,
zanima me optimalna tehnika kolesarske vožnje in optimalni trening. Kakšna je priporočljiva frekvenca vrtenja pedal pri kolesarjenju. Je to 60, 70 ali 80 in več o/min. Ali je število obratov odvisno od mase in velikosti kolesarja.
Treninge izvajam izmenično; enega z manjšo obremenitvijo (utripom 65 – 75%), drugega z večjo (80-90%). Po težjem treningu dan počitka od kolesa; ta dan vadba z utežmi. Pri resnem aerobnem treningu na meji (ali s konicami) v anaerobnem področju naj bi zadostovala slaba ura treninga. Kar je več naj ne bi prispevalo k kondicijski pripravljenosti, temveč le povečuje utrujenost. Ali to velja tudi za kolesarstvo?Ali je priporočljivo trenirati več kot eno uro pri stalni obremenitvi npr. 80-85% MSU, oz. ali je od tega kaj koristi?
LP
Gregor,
Postavil si več vprašanj na katera se ne da enoumno odgovoriti.
Kot prvo nisi povedal koliko si star?
Drugo kaj je razlog tvojega treninga?
Pa vse eno na splošno ti bom poskusil odgovoriti.
Kaj je optimalna frekvenca vrtenja pedal?
Sam si postavil ene meje, ki so lahko vse pravilne.
Pri vrtenju je važno več faktorjev.
Starost. Mlajši kolesarji naj bi vozili lažje prenose in s tem hitreje vrteli pedala in manj obremenjevali sklepe.
Masa in velikost. Večji in težji kolesarji rajši vozijo težje prenose. Tudi to pravilo ni veljalo za Indurein-a, ki je bil velik in za kolesarja težak pa je vse eno vozil lahke prenose(visoka frekvenca).
Na splošno velja pravilo, da tisti, ki ima boljšo tehniko »pedaliranja« vozijo z višjo frekvenco.
Če gledaš L. Amstronga kako vozi, boš videl, da posebej v hrib vrti pedala dosti hitreje kot ostali.
Čim bolj tekoče »okroglo« vrtenje brez od večnih gibov telesa in spremembe smeri(miganja z bilanco) omogoča manjšo porabo energije in hitrejšo vožnjo.
Glede intenzivnosti in dolžine treninga je spet ne mogoče dati enoumni odgovor ker ne vem zakaj treniraš. Tekmovalno, rekreativno, dodatek drugemu treningu ????
Splošna pravila očitno poznaš.
Obremenitev z intenzivnostjo kot si navedel npr. 80-85% MSU v trajanju več kot eno uro ali več ur je normalna za tekmovalni nivo.
Kaj misliš kako je mogoče doseči povprečja na etapah daljših od 200km z povprečjem večjim od 40 km/h?
Normalno treniran človek težko prevozi en kilometer po ravnini z poprečno hitrostjo večjo kot 40km/h tudi pri Max MSU.
lp
Floko,
V vsakem boljšem fitnesu je sigurno mogoče izvesti Conconi-jev test na tekaču.
Normalno, da je mogoče izmeriti VO2max test.
Ne vem ali so takšna testiranja na “razpolago” tudi normalnim rektreativcem.
Proti plačilu verjetno, da.
Obstajajo tabele korelacije med %MSU in %VO2max. Tako, da se z pretvorbo %MSU da odčitati %VO2max in obratno.
Tu imaš primer primerjalne tabele in formule za izračun:
P.S. Karvoneova metoda izračuna procenta obremenitve se najbolj približuje %VO2max. Upošteva MaxSrčniUtrip in SrčniUtrip v Mirovanju
X% = ((Max HR-Resting HR)*X/100)+Resting HR.
Primer: MSU = 180 SUvM = 60 za 70%
((180 – 60)*0,7) + 60 = 144 utripov
Direktna metoda: % x MSU
70% x 180 = 126 utripov nam, da prenisko vrednost pulsa v primerjavi z %VO2max zato je potrebna korekcijska formula.
Iz tega razloga je pri resnem treningu Karvoneova formula dostikrat bolj uporabljena kot pokazatelj % obremenitve.
Še link na Karvonen kalkulator:
lp
lp
Hvala za odgovore!
Samo, ali je mozno, da si sam lahko izmeris dejansko kolicino kisika(koliko MET) lahko tvoje telo sprejme? Ali je za to potrebno iti v laboratorij, kjer ti to izmerijo?
Se eno vprasanje: kaksna je laktatna prehrana? Namrec, prebral sem, da so nekateri posamezniki zmozni prenasati veliko vecjo zastrupljenostz mlecno kislino kot drugi, tudi zaradi priprave nanjo z posebno prehrano. Ta hrana mora biti verjetno cim bolj(manj?) kisla? Ali ves kaj o tem mogoce?
LP
Tu imaš nekaj linkov kjer so prikazani načini izračuna Met-a.
http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/3215/exercise.html
http://www.whitworth.edu/Academic/Department/Kinesiology/Classes/KIN326W_Hagerott/STUDY/vo2-met.htm
http://www.sportfit.com/christopher/hungryMinds/articleFour.html
http://216.239.51.100/search?q=cache:iY9W8V5VmyUC:academic.wsc.edu/hpls/glass_s/enrgy.ppt+MET%2BVO2&hl=sl&ie=UTF-8
Na žalost o laktatnem načinu prehrane ti bo moral nekdo drug pomagati.
lp
Hvala za odgovore!
Sam nekaj se: kolk je misljen pulz v mirovanju? Je to zjutraj, ko se zbudis ali lahko tudi popoldan, ce se umiris? Jaz sem se npr. vceraj popoldan vlegel in se umiril in mi je pulz padel na 48 za trenutek, nato pa se spet povecal na 55-60. A je potem takem moj pulz v mirovanju 48? Mogoce bi ga med spanjem imel se nizjega.
LP