kolesarska prikolica
Kakšne izkušnje imate tisti, ki uporabljate kolesarske prikolice? Na kaj vse je treba paziti pri nakupu in koliko časa in za kakšno vožnjo pride v poštev.
Sami smo malo pogledali in bili navdušeni, zdaj pa nas obhajajo dvomi – cena ni ravno nizka, hitrost – do 10 km/h (pa tolk lahko tečem z dvema otrokoma na vozičku), pločniki, bankine; nosilnost je tudi zelo odvisna – mi imamo dva otroka – skupaj imata začasno manj kot 25 kg, vedar rasteta. Višina tudi zaenkrat še ni problem, bo pa starejši otrok kmalu visok okoli metra… No in prikolico bi kupili oz. začeli uporabljati šele spomladi.
Kaj če otrok zaspi – ali mu ne pade glava naprej? Za kako dolge vožnje je sploh ta reč – saj ne mislim 50 km, ampak vsaj 15 km v eno smer in počitek ter prav toliko nazaj pa naj ne bi bil problem?!
Sedeži za na kolo se nam za zdaj še niso obnesli – otrok nima prav nič od tega – morda v prikolici v družbi in zaščiten? Pa seveda en starš lahko kolesari in hkrati pelje dva otroka nekam – npr. v knjižnico, park…
Kako je s krajami? Tako kolesa na katero je pripeta prikolica, kot s krajo prikolic? Kaj če ni pločnika, kako čez robnik, kaj če je preozek pločnik? Sicer se naj ne bi prevrgla, ampak? Kako je z varnostjo na bolj stranskih cestah – mene zgolj zastavica nič kaj ne prepriča – kaj če se kdo zaleti z avtom v njo – zadaj ni 100% pod kontrolo in eni na bolj praznih cestah norijo in če jo zagleda prepozno in tako na tleh in tako malo zavarovano…
No, ne mi zdaj reč, pol pa ne kupi! Prosim za resne izkušnje – dobre in slabe.
Hvala
Samo dve točki bom obdelala – komentirati ostale je potem očitno brez pomena.
Moje mnenje je, da je zadeva veliko preveč nevarna, da bi dala svojega otroka not in ga prevažala po prometnih cestah (lahko pa seveda po kolovozih in gozdnih poteh, prosim). Če se prav spomnim, je reč tudi skregana s prometnimi predpisi pri nas – ne vprašaj me za dokaze, tako sem pač slišala ali brala in spomnim se tudi tega, da sem si takrat mislila: jasno, seveda je prepovedano, saj je zelo nevarno. Zakaj je nevarno, si deloma že sama opisala.
Druga točka pa je, kaj ima otrok od tega. Če praviš, da že v otroškem sedežu na kolesu “nima nič”, dvomim, da bo kaj bolje doli pri tleh in zaprt, tako da vidi še manj. Pri nas so vožnje s kolesom ena najbolj zabavnih dogodivščin, ampak sedež ima otrok spredaj, torej dober razgled in ves čas se lahko (in tudi se) pogovarjamo. Klasična lega sedežka zadaj, kot ti otrok gleda (pardon) v rit in ni komunikacije med vama, pa tudi meni ni všeč. Mislim, da tudi mojemu mulcu ne bi bila. Je res, da imam enega … ampak dveh si pa sploh ne bi upala hkrati peljati v prikolici – veliko stvari gre lahko narobe. Pa ne mislit, da smo take sorte, da čepimo doma in nič ne počnemo in si nič ne upamo, samo za varnost mora biti res dobro poskrbljeno.
No varnost imam ves čas v mislih – tudi meni se ne zdi dovolj varna, jih pa vedno več vidim na cestah in menda tudi v tujini. Morda se mi to samo zdi, morda obstaja kak predpis o varnosti… To verjetno vejo tisti, ki stvar uporabljajo, zato sprašujem ravno te – trgovci namreč pojma nimajo in njihov interes je prodati še eno stvar!
Da smo si na jasnem – isto je s sedeži! Ampak v sedežu ne moreš peljati dveh otrok – no teoretično sicer lahko, ampak z mojim kolesom ne (kolesa pa ne grem menjat) – se pravi en sedež spredaj, en sedež zadaj. Se pa meni tudi sedeži ne zdijo pretirano varni – sploh pa ne Hamax, ki niti bočne zaščite skoraj nima, cena pa astronomska.
No, a bere to kdo, ki uporablja tako prikolico in kaj meni? Pozna kake predpise? A-teste? Meni se zdi prikolica manj zaščitena kot sedež (ker nima trdega ogrodja), čeprav naj ne bi padla. Saj mogoče je v primeru naleta itak vse nevarno – saj nisem mislila, da bomo kar not ali pa šli na 100% varnost, ampak – razmišljam, tehtam – atribute za nakup in seveda tudi proti njemu!
Sam imam prikolico croozer kid 2, narejena za dva otroka. Opisal boom nekaj dejstev pozitivnih in negativnih.
Ko smo jo kupili sem bil res navdušen, a kmalu ugotovil, da ima nekaj omejitev, ki pa smo se jih naučili upoštevati.
Največja pomanjkljivost je ta, da prikolica, ki jo imam nima vzmetenja. To je predvsem problem v mestih, kjer so pločniki in ceste bili večkrat prrekopani in šlampasto nazaj zakrpani. Vsak rob, višji od centimetra ali dveh pomeni poskok prikolice. ker smo začeli voziti našega mulca že pri osmih mesecih je to pomenilo počasno (zelo počasno) premikanje in skrbno načrtovanje še tako kratkih poti.
Naslednja slaba stran je vročina. Tudi ob ne zelo toploh dneh je v zaprti prikolici (prozorna plastificirana prevleka in ‘komarnik’) zelo vroče. To smo sanirali tako, da smo seveda odrpli obe prevleki, (lahko imate pritrjen le komarnik, ki naj bi ščitil pred peskom), a ravno slednjega ne opravi najbolje. Pesek in drobir izpod kolesa leti v prikolico. res da ne gre za velika kamčke, pa vendar. Ravno zaradi tega in treslajejv se je bolje umikati makedamskim potem, dokler otroci niso starejši. Mi preko odprtega dela prikolice sedaj zavežemo kar tanko ruto in na eni strani odprtine pustimo nekaj prostora, da s vseskupaj zrači.
Problem je tudi velikost. Skozi vrata navadne širine sestavljena prikolica ne gre, tako, da boste imeli tisti, ki stanujete visko v bloku veliko težav. Drugače se sestavi res enostavno in tudi udobja v njej je dovolj.
Kar se tiče varnosti pa se z zgoraj navedenimi mnenji ne morem strinjati. Prikolica seveda ni narejena za regionalne ceste, a ceste z manj prometa so čisto OK. Mi smo prekolesarili že ves Kras, Belo Krajno, tudi od Lj do Škofje Loke se lepo pride, pa ni težav. Vozniki so v večini uvidevni, je pa res, da vozimo vedno tako, da se za rpikolico pelej še en kolo. Kar se tiče varnosti otroka, je neprimerno večja kot varnost otroka v otroškem sedežu. Če padem, kar se je seveda že zgodilo, prikolica ostane na kolesih. ker je široka skoraj meter ne pride tudi blizu prevračanja. Ima ogrodje in to zelo robustno, ki bi ob trku z recimo količkom obvarovalo otroka in je predvsem zaradi živih barv in zastavice vidna veliko prej, kot bi si človek mislil. Pomisleki so verjetno tako, ker je nizko pri tleh, a če človek pomisli je to prej prednost kot slabost. V letu dni uporoba, je bilo le nekaj prehitevanj voznikov, ki so bili malo preveč objestni,a sem prepričan, da v otroškem sedežu ne bi bilo nič drugače. In naj še dodam svoje mnenje o sedežih. Izlet v sedežu za otroka, ki mu uro ali dve oče ali mama v glavo tiščita poln nahrbtnik, ne more biti užitek.
V glavnem. Prikolica, ko je enkrat na poti, je užitek. A na pot se je potrebno pripraviti in se sezanniti s traso. Naš mulc v glavnem uživa in mu pozornost okolice ko tam not sedi prav paše. Seveda vožnja in prirpave zahtevajo malo več časa in včasih tudi živcev, a ker smo se odločili zanjo se ji tudi malo prilagajamo.V glavnem kljub nekaj minusom (ki se jim da, če globje sežete v denarnico) tudi ogniti, je prikolica super zadeva za aktivno familijo, ki ob predpripravi lahko preživlja lepe in brezskrbne dni
PS..Pa še to, prikolica je tudi odličen prtljažnik kamor gre vsa krama, ki si jo zmislite za na pot, tako, da gre na izlet tudi žoga, medvedek in vse mogoče cunje za preoblečt, če se bomo divje igrali na izletu.
Živjo!
Tudi mi razmišljamo o nakupu Croozerja. V tujini več ali manj, večina otroke prevaža v prikolicah. Glede varnosti, se mi zdi, je skoraj logično, da je bolj varna kot sedežek, saj je “pri tleh” in saj ima aluminijasto ogrodje okoli in okoli – je pa res, da v primeru srečanja z avtom nič ni varno; zato planiramo mi voziti bolj po kolesarskih poteh. Baje, da otroci zelo uživajo v njej. Hvala, Ahim, za podroben feedback! Samo zaslužimo še dodatnih slabih 1000 eur, pa smo na konju oz prikolici 🙂
Spet jaz. Ravnokar sem našla še boljšo opcijo in se mi zdi tako fina, da jo delim še z vami. Ker trenutno nimamo odvečnega denarja, sem malo poguglala za najem in glejgazlomka: https://www.outdoorstation.si/oprema-za-otroke/ Vesela, vesela. pa še Croozer je (ne neka žblj firma). no, mogoče tudi tukaj komu prav pride 😉
Lep pozdrav