sem zagrižena mlada (no, 20 let :P) kolesarka in kolesarim redno, vsak dan (razen v primeru dežja ali 35 stopinj) ampak zdaj že dober teden nisem bila na turi daljši od 40 min.(ravno zaradi te vročine)
Ponavadi pa grem na kolo tako za najmanj 1 h do 4 h. Ne kolesarim zaradi hujšanja ali oblikovanja postave ali kakršnih koli takih zadev, pač zaljubljena sem v to.
Pojavijo pa se problemi, tako kot vedno 😀 in sicer mene moj sedež na kolesu zelo ”žuli” v mednožje, in se kar ne morem navadit pa čeprav toliko kolesarim. Imam kolesarske hlače, nimam pa blazinice na sedežu, ki bi naj pomagala oblažiti bolečino.
Kako se vi spopadate s tem?
Pa predstavnice nežnejšega spola, a ve kolesarite med menstruacijo? Jaz mogoče samo prvi dan spustim, potem pa normalno spet na kolo, pa ne vem če je to OK?
Kaj pa hrbtenica vas boli kaj? Kakšna drža je pravilna? Jaz ne vem ali sem sama kriva, a se ne držim pravilno ko kolesarim, da me potem vedno tako hrbet oz. zadaj prsni koš boli :/
Nekaj časa sicer rabiš da se ‘rit’ navadi, kljub temu, da imaš kolesarske hlače. Je pa razlika tudi v hlačah oziroma kvaliteti podloge. Podloga ozroma kolesarske hlače za ženske se razlikujejo od moških. Več bo o tem sigurno vedel kolesar vendar rad bi povdaril, da je v tisti podlogi kolesarskih hlač cela tehnologija.
Kar se pa tiče bolečin pa mislim, da bi morala čimprej urediti geometrijo kolesa. To ti naredijo na kakšnem boljšem servisu. Mogoče boš morala kupiti drugo ‘fajfo’ ali pa še to ne.
Vsaka rit ima svoj sedež. Tudi najboljši in najdražji sedež ni najbiljši za vsako rit. Ponavadi so trši sedeži bolj udobni kot mehki, čeprav se čudno sliši. Oblika in širina sedeža mora ustrezati na tvoje “podvozje”. Sam sem probal več sedežev, da se našel pravi “fotelj” za mojo rit. Previsoko nastavljen sedež je lahko tudi vzrok za žunjenje riti.
Tako kot je rekel Mito. Če te boli hrbet je najbrž problem v napačno nastavljeni poziciji, višini krmila in/ali dolžini opore krmila ali celo v preveliki številki okvirja.
Skoraj vsaka specijalizirana trgovina s kolesarsko opremo ti lahko svetuje ali celo opravi meritev in nastavitev pozicije. Če pri njih nisi kupil kolesa se ta usluga največkrat zaračuna. Se pa izplača.
Hejla,
jaz imam pa drugi problem pri kolesarjenju. Sem že gledala po forumu, pa ne najdem…
Je pa tako: vedno ko sem na kolesu (pri malo večji obremenitivi) me začne desno stegno v mišicah pečt, v smislu kisline v mišicah. Pri isti nogi pa se mi dogaja še to, da mi začnejo mrtviti prsti na nogah in rokah. Je to normalno? Vse to se začne dogajat po približno 10km, ne naredim jih pa zaenkrat več kot 30. Se ogrejem preden grem na kolo, pa je isto. Ima kdo kako mnenje glede tega?
Hvala!
Sama sem imela peklenske muke z ritjo, dokler nisem izbrala drugi sedež. Ženski, kratek, zelo mehek. Sedaj je raj. No, po 12 km klanca seveda čutim, a sedaj še pred tem malo stoje vozim, se sped usedem, malo presedem itn itn…….in je bolje.
Med menstruacijo kolesarim enako kot ti, mogoče prvi dan ne.
Boleč hrbet – napačna drža, lahko je posledica previsokega, prenizkega sedeža, tvoje čudne mogoče zgrbljene drže, proporca kolesa.
Bunkica, kaj če ti mal nesporazmerno poganjaš pedala – tako, nesimetrično? Kar se tiče omrtvičenosti prstov, podobna fora. Ni prekrvavljeno torej malo migaj med vožnjo in drži se pravilno.
lep pozdrav. tudi jaz imam podoben problem kot bunkica, pa naj bo pri kolesarjenju ali teku. prsti na desni roki mi kar začnejo mrtveti, lahko se uščipam, pa sploh nič ne čutim. potem se moram ustaviti, se res oddahniti, ker šele takrat potem sama od sebe mine ta omrtvičenost. zelo je moteče in ne vem kje tiči vzrok. očitno ni prekrvavljeno, vendar zakaj? za morebitni odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Lahko se vzrok skriva v vratu. To je zelo pogost pojav, sploh pri tistih, ki imajo slabo držo hrbtenice oziroma povešena ramena.
Med vsemi sosednjimi vretenci v hrbtenici izhajata živca. Eden gre na levo drugi na desno stran telesa. V vratu izhajajo živci za zgornji del telesa nižje ko potujemo po hrbtenici pa živci oživčujejo nižje dele telesa. Če se nekomu v nesreči prekine hrbtenica oziroma tisti splet živcev potem ima od tam naprej parezo (torej nič ne čuti). Če je to nižje dol ne čuti nog, če pa je višje naprimer v vratu pa pareza prizadane celo telo – tetraplegik.
živci, ki oživčujejo dlani izhajajo iz prostorov med vratnimi vretenci in sicer dva višje in eden pod takoimenovanim vertebra prominens to je tisto vretence ko najbolj ven štrli če glavo spustimo na prsi.
Če se pogledamo v ogledalo in vidimo, da se držimo nekoliko ‘puklasto’ potem je možno da je problem v tem. Če imamo slabo držo vretenca niso v pravem položaju in posledica tega je lahko da je tisti živec draži. Podobno tako kot, če bi na vrtu zalival rože pa bi ti nekdo stopil na ‘šlauf’.
ponavadi mravlinčita skupaj mezinec in prstanec, skupaj kazalec in sredinec ali pa palec in zgornja stran roke.
Zadeva se da preprosto odpravit. Treba je naredit nekaj korekcijskih vaj. Katere? Odvisno od tega kakšno napačno držo imate. Zadeva je res zelo preprosta, če želiš me pokliči in ti jih pokažem jaz.
Mito….sva se brala kako leto, dve nazaj….tudi jaz imam cca 3 mesece že mrtvičaste roke, posebno desno, leva je tudi mravljičnasta a manj…..ker me boli precej tudi zapestje imam novembra EMG. Zanima me kaj lahko ugotovijo (brala sem o sindromu zapestnega kanala) ozm kako si lahko pomagam sama? Kolesarim veliko, to sezono imam preko 7200km prekolesarjenih. Hvala.
Težko odgovorim kar tako preko e-maila. Menim, da bo najboljši odgovor dal zdravnik po pregledu zapestij. Če vzrok ni karpalni sindrom, pa bi bilo pametno narediti kakšen program za moč hrbtnih mišic.
Kaj pa če ne grem na EMG? Kako si lahko pomagam sama, da bi za vedno odpravila te težave z mravljinci? ročke za kolo sm si kupila boljše a ne pomaga…mogoče malo…zadnjič k sm šla na turo cca 100km me je v levi roki tako bolelo kot bi me stresala elektrika…..vsake par minut približno….desna roka je mravljičnasta, v njej ni čutiti elektike…. kako zgleda emg? sicer sm brala o tem a nikjer ni čisto točno napisano in prikazano kako to traja…jaz bom imela emg obeh rok…..