KOLENSKE VEZI ali mišice na nogi, ali ?
Že več kot en mesec se ubadam z bolečinami v nogi oz. okrog kolena .
Pri 50-ih letih se prvič srečujem s to vrsto problema.
Kar naenkrat (no verjetno sem z delom in posredno hojo, malo bolj obremenjevala noge).
Boli me leva noga oz. koleno, vezi, mišice, oz….. naj Vam malo opišem :
– vezi na zunanji strani levega kolena ;
– v jamici pod kolenom ob utrujenosti in celodnevni obremenitvi noge zatipam
neke vrste »bulo« in je vse kar razbolelo;
– velik problem je vstajanje in vsedanje – moram se povleči za kakšno stvar,
ali pa se upreti na roke, da si olajšam vstajanje;
– čez dan večji del sedim (pisarna);
– ob ležanju mi predstavlja velik problem obračanje noge,ker me zabolijo vezi;
– po stopnicah navzdol – ava, au,
– ne upam se več na kakšen hribček (Šm.gora…);
– zvečer (ko je noga že zelo utrujena, se mi dogaja, da me začne že kar nekaj
»prebadati« v mišicah ne mečih;
– koleno ni otečeno;
– koleno nima spremenjene niti barve, niti temperature;
– poskušala sem že z kolenčnikom in protibolečinskim gelom naklofen in
masažnim gelom jointace (po priporočilih farmacevtke v lekarni), sicer ne mažem
prav pogosto oz. redno, ampak vseeno;
Zanima me, kako naprej….. kakšna naj bi bila »prognoza« ?
Ali naj mirujem ?
Ali naj se gibljem ?
Kaj pa kolesarstvo (ali ja, ali ne, ali si bom naredila še več škode?)
Kaj je bolje oz. kaj je narobe ?
Da ne bom kaj zamudila, oz. da se ne bo »stvar« zastarala, in bo potem prepozno ?
V kakšni smeri naj ukrepam ?
Vedno bolj sem zaskrbljena ?
Hvala za pomoč in odgovor !
Spoštovani,
mislim, da ste “zrela” za pregled pri zdravniku. V Vašem kolenu se nekaj dogaja. Bulica v zadnjem delu je najverjetneje izbočenje sklepne ovojnice, do katerega pride pri draženju kolena; tudi bolečina, ki se Vam pojavlja, je opozorilo. Vzemite ga resno!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Dober mesec dni nazaj sem si natrgal mečno mišico na notranjem delu noge, verjetno se je začelo z udarcem pri nogometu. Ker me je bolelo v mišici podobno kot pri “običajnem” udarcu v nogo, sem miroval nekaj dni, naslednjič pa sem se od bolečine zgrudil. 3 tedne nisem mogel hoditi brez bergel, po enem mesecu sem začel nogo že skoraj polno obremenjevati pri hoji. Bil sem tudi na urgenci, ker nisem vedel kaj je, pretrganine naj ne bi bilo, verjetno bi se to otipalo in videlo, na slikanje me niso dali.
Do intenzivnejših športnih aktivnosti se mi zdi še daleč. Zanima me ali lahko takšna poškodba pusti trajne posledice, igram namreč badminton in nogomet in so obremenitve velike? Od znancev s takšnimi poškodbami mišic na nogi, dobivam informacije, da bom moral takšne športe opustiti. Star sem 31 let.
Se mi kasneje sploh še splača iti na ultrazvok, če bom videl, da ne morem polno obremenjevati noge pri športu oz. koliko časa naj se izogibam takšnim športom, da ne bi obnovil poškodbe. Za ogrevanje vem, da ga bom moral dobro izvajati, to sem že tako delal pred in po športu.
Sprva sem počival in uporabljal Perskindol, sedaj hodim terapije, tudi samoplačniško (BF stimulator, Bioptron). Počasi začenjam z vajami za krepitev mišic, saj mi je posebno na poškodovani nogi, mišica povsem uplahnila, mislim, da je tudi malo otipljiva notranja “deformacija” mišice.
Mi priporočate nakup katere izmed “domačih” naprav za takšne poškodbe, čeprav niso poceni (BF stimulator, S.C.E.N.A.R. naprava, kakšna elektro-magnetna naprava ali pa poceni variante kot so Magnetopuls ali pa infra lučka).
Hvala za odgovore,
Marko
Spoštovani!
Brez pregleda vam ne morem natančno odgovoriti. Treba je ugotoviti stopnjo poškodbe mičic. Če je bila ta le delna, lahko pričakujete popolno okrevanje. Svetujem, da pričnete z večjim obremenjevanjem takrat, ko bodo bolečine popolnoma izginile.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar