kolenske vezi
Pozdravljeni!
Pred 10 mesci sem imela operacijo miniskusa. Ko sem se pricela spet ukvarjati z atletiko in smo imeli treninge nizke intenzivnosti me mni nic bolelo. sedaj pa ze dva mesca odkar imamo visoko intenzivne treninge ( sprinti na 200m in tempo teki ter si daljsi okoli 1km )cutim bolecino v kolenu najvec na sredini, ko tecem 200m pa zacutim bolecino v zgornji notrnji strani kolena.
Lp
Pred 2 tednoma sem na trningu dobil udarec v koleno s sprednje strani, koleno mi je “klecnalo” in imel sem tak nesiguren občutek kolena. Do poti v slačilnico mi je koleno še 2 krat klecnilo in bilo nesigurno zato sem hodil po prstih z rahlo pokrčeno nogo. Šel sem do zdravnika opravili os slikanje slika ni pokazal ničesar narobe z meniskusom ipd. rekli so da je samo udarec in naj veliko hladim, koleno je bilo gibljivo vendar nisem mogel popolnoma iztegniti. Sedaj po 2 tednih še vedno čutim bolečine pri hoji po stopnicah ali pri dalši hoji drugače ne. Koliko časa še morem mirovati ?
Pozdravljeni!
Star sem 24 let in tečem 3-5 na teden na 5-8 km in pred nekaj tedni sem se rahlo poškodoval. Med samim tekom sem postopoma čutil bolečino v predelu kolena (vezi na zunanji strani in zadaj – oziroma malo nižje). Bolečina ni bila huda in oteklin ni bilo, sem pa čutil bolečino med hojo po stopnicah. Verjetno je eden izmed razlogov za poškodbo ta, da sem se preslabo ogrel, zunaj pa so bile temparature okoli -1°C. Vzel sem si dan počitka, potem pa ponovno poskusil in se je pri teku bolečina stopnjevala do te mere, da sem po dobrem kilometru moral s tekom prekiniti. Bolečino sem čutil še naslednji dan. Nato sem si vzel teden dni počitka, bolečine pa so se ponovno pojavile po 2 km (čutil sem jih še naslednji dan).
Sedaj ponovno počivam že 1 teden in verjetno bom še počakal kakšen teden ali več. Skrbi me namreč, da bom prehitro spet začel in da bom zadevo samo še poslabšal. Kaj menite, za kakšno poškodbo gre in koliko časa naj še počivam? Menim, da ne gre za resno poškodbo in da obisk zdravnika ni potreben.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za nasvet!
lp,
js
Verjetno gre za rahlo nategnjene vezi.
Potrebno je izvajati vaje za sprostitev mišic, možna je masaža, lahko se oglasite tudi pri nas.
V kolikor bolečine ne bi popustile, pa vseeno obiščite zdravnika.
Lep pozdrav,
Za 1111:
Po operaciji koleno ni nikdar več tako, kot je bilo pred njo.
Obremenitve je potrebno izvajati postopoma pod natančnim strokovnim vodstvom fizioterapevta in trenerj, ki zna upoštevati nastale spremembe v kolenskem sklepu.
Lep pozdrav,
Za Tomaž 87:
Več o tem bi seveda moral vedeti zdravnik, ki vas je obravnaval.
Poškodba je prizadela vezi in tetive mišic okoli kolenskega sklepa.
Načeloma je potrebno pri taki poškodbi počivati cca 2 meseca, medtem pa izvajati vaje za razgibavanje in krepitev kolenskih mišic, ki vam jih predpiše zdravnik ali fizioterapevt.
Lep pozdrav,
Verjetno gre ob obremenitvi za vznemirjenje živca po neki stari poškodbi – pojdite na pregled k ortopedu, morda vam bo pomagala ustrezna fizioterapija.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni !
Pred dvema mesecema sem si poškodoval kolenske vezi oz.nategnil.Bolečina je še vedno prisotna.
Dobil sem tudi izvid MRI.
IZVID:
Posamezne povrhnje fisure retropatelarnega hrustanca v področju medialne fasete.
Stanje po distenziji medialnega kolateralnega ligamenta s perifokalnim edemom mehkih tkiv.
Fokalen edem sklepnega hrustanca medialnega femoralnega kondila lateralno na mestu največje obremenitve,kontura izgleda ohranjena.
Fokalen subkortikalen edem kostnine posteriornega dela lateralnega femoralnega kondila ob narastišču lateralnega gastroknemiusa.
Ostale prikazane strukture so v mejah normalnega
Mnenje:
Suspektna retropatelarna hondropatija gradus II.
Stanje po distenziji MCL.
Fokalen edem lateralnega femoralnega kondila.
Zanima me če je potrebna terapija,če že kakšna.
Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem!
lp.Andraž
Poškodba je povzročila težave le v vezivnem tkivu, hrustanec ni bil močno poškodovan, prisotno je še neko vnetje.
Manualna terapija v tem primeru ne more pomagati, mogoče določene vrste fizioterapije v smeri izboljšanja prekrvavitve in protivnetnega vpliva, morda bi pomagala določena protivnetna maziva, vsekakor sledite navodilom ortopeda.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Pred parimi dnevi,sem, ko sem stopila na desno nogo malo nad kolenom na notranji strani kolena začutila, kot , da mi neka vez, kita ( občutek je kot nekakšna debela žila ) izstopi ven in ko skrčim koleno , gre tudi to nazaj. Čudno mi je , saj je bolečina minimalna oz. je skoraj ni , tudi otekline ni, ampak vsakič ko stopim začutim kako mi ta ”stvar” izstopi in nato gre nazaj. Tudi ničesar takega nisem počela sploh telovadila nisem že kakšen teden…
Ali mogoče veste, katera stvar je to, ali je mišica ali je kolenski skelp ali kaj in ali naj počakam še par dni pred obiskom zdravnika, da vidim ali se bo samo pozdravilo.
Hvala
Verjetno gre za zakrčenost določene mišice, katera je to in kakšna vrsta terapije bi bila učinkovita pa lahko ugotovi le zdravnik na osnovi natančnega pregleda.
Lep pozdrav,
Glede na to, da sta bili opravljeni kar dve operaciji je iz navedenega težko odgovoriti, kaj bi to lahko bilo.
Košarka vsekakor spada med športe, ki precej obremenjujejo kolenske sklepe, svetujem da je ne igrate dokler se ne posvetujete z ortopedom glede stanja kolena.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
včeraj me je pri nogometu zadela žoga ob strani levega kolena. in kar nekakor mi je pogačica skočila ven čisto na levo. fizioterapevt mi jo je nekako spravil nazaj noter. nato sem odšel k dežurnemu zdravniku, ki je rekel da imam nategjene stranske vezi in malo vode v kolenu.
zanima me vaše mnenje o tem, kaj naj naredim?
Hvala
Premalo je podatkov, da bi lahko dal natančnejše mnenje. Verjetno gre res za nategnjene stranske vezi, oteklina v kolenu je odgovor na poškodbe.
Potrebno je mirovati, fizične aktivnosti dodajati zelo postopno.
Svetujem fizioterapijo, masažo, uporabo krem ali gelov ki delujejo protibolečinsko in ki zmanjšujejo otekline.
Mnogim je v takih primerih pomagala terapija obkladkov iz gline.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
pred tremi dnevi sem tekla za otrokom in spodnji del noge od kolena navzdol mi je zarotiral levo-desno.Stara sem 34 let. Samo koleno in mišice me ob mirovanju ne bolijo. Noge ne morem stegniti in stopiti na stopalo, me zelo boli na zadnji strani kolena, oz. kot da hoče noga klecnit in popustit pred težo. Hodim težko samo, če malo pokrčim koleno. Noge tudi ne morem skrčiti, bolečine nad kolenom levo in desno, niti stegniti, bolečine pod kolenom. Je potreben UZ kolena? Na urgenci so mi na izvid napisali, da ni nič zlomljeno, naj počivam, sama zdravnica pa mi je rekla naj gibam s kolenom.Kaj je prav? Koliko časa traja, da se to pozdravi? V petek grem na kontrolo k svojemu zdravniku.
Najlepša hvala za odgovor in lepe praznike.
Martina
Se opravičujem, bil sem na dopustu, verjetno ste v tem času že opravili kontrolo.
Mislim, da gre za problem v vezeh ali mišicah, vsekakor ne gre za težjo poškodbo.
Oba odgovora sta pravilna – treba je počivati, vendar pa ob tem ustrezno razgibavati, morda bi dobro učinkovala kakšna rahla masaža.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 17 let in se ne ukvarjam z nobenim športom. Pred kakšnim dnevom sem po teku čez oviro začutila bolečino v kolenu. Ne takoj, šele čez par minut. Nekako se mi je obrnilo. Otekline ni. Ob mirovanju kolena ničesar ne čutim, če pa hodim imam občutek kot da hoče koleno klecniti in me boli. Boli me predvsem nad kolenom. Zdravnika nisem obiskala. Mama mi je svetovala naj si koleno hladim. Je prav tako? Ali naj obiščem zdravnika?
Hvala za odgovor.
Ana
Hlajenje je smiselno le takoj po poškodbi, sedaj bi morda bolj prišlo v poštev gretje, da izboljšate prekrvavitev.
Morda gre za rahel nateg tetive, katerega posledica je rahlo vnetje.
Pomagala bi verjetno masaža, morda s kremami za izboljšanje prekrvavitve.
Lep pozdrav,