Najdi forum

Spoštovani,

mati (55 let) je dobila izvid MR slikanja po poškodbi kolena. Ker ni dobila nobenih usmeritev, vas vljudno prosim za pomoč pri razlagi mnenja na izvidu spodaj. Skrbi nas predvsem, ali bo potrebna operacija in ali se koleno da kako “rešiti”, oz. ali morda svetujete kakšno fizioterapijo, da bi se koleno čimprej pozdravilo, kolikor je mogoče. Iskrena hvala.

IZVID, MNENJE:

Kompletna ruptura sprednje križne vezi.

Kompleksna ruptura posteriornega roga medialnega meniskusa proti narastišču, meniskus je ekstudiran.

Sklepni hrustanec medialnega kondila femorja je posteriorno v arealu 20 x 8 mm izrazito stanjšan, brez subhondralnega edema, prisotni so robni osteofiti – blaga artroza medialnega kompartmenta.

Spoštovani!

Žal ne znam povsem enoznačno odgovoriti.

Interpretacija izvida: Menim, da je izvid še kar jasen. Mati si je strgala sprednjo križno vez, pomembno poškodovala posteriorni (zadnji) del medialnega (notranjega) meniskusa, hkrati pa že ima blago “obrabo” medialnega (notranjega) dela kolena.

Kaj storiti? Tukaj žal ni enoznačnosti. Moj odgovor bi bil predvsem “Glede na želje in pričakovanja.”. Na MR izvidu opisana poškodba bo zelo verjetno materi povzročala še kar pomembno mero težav. Te bodo delno bolečina v kolenu, povsem možno z otekanjem ter verjetno z znatno mero nestabilnosti kolena ob nekaterih gibih. Zelo verjetno je, da se bo “akutna” bolečina s časom umirjala, hkrati pa je povsem možno, da bo bolečina ob določenih “provuciranih” gibih še dolgo prisotna. Hkrati je tudi precej verjetno, da bo gospa v začetni fazi čutila precejšnjo mero nesigurnosti pri obremenjevanju kolena, vendar je ravno tako precej verjetno, da se jo bo s časom naučila nadzorovati ter ustrezno kompenzirati. Navedena artroza je še blaga do zmerna, tako da menim, da sama po sebi ne pomeni absolutne kontraindikacije za artroskopski poseg na meniskusu ali ev. rekonstrukcija sprednje križne vezi.

Da prevedem v bolj poljudni jezik. Obraba na kolenu še ni tako huda, da bi zaradi nje odsvetoval operativno zdravljenje trenutne poškodbe. Pri napredovali obrabi namreč priporočamo kolensko protezo, vendar v tem primeru temu še ni tako. Glede poškodbe kolena pa bi se v tej fazi odločal predvsem po pogovoru z gospo. V kolikor je pripravljena potrpeti ter opraviti fizioterapevtski trening, da bi se, v kolikor bo mogoče, izognila operaciji, se lahko poizkusi s to potjo, vendar to ni zagotovilo, da se bo stanje zadovoljivo izboljšalo in da operacija na koncu ne bo potrebna. V kolikor pa ima gospa že sedaj precejšnje težave in bi se jih rada čim prej in čim bolj zanesljivo rešila, prihaja v poštev tudi operacija.

Seveda dodatno informacijo prinese tudi klinični pregled kolena in pogovor v živo, česar preko tekstovne korespondence ne moremo storiti, vendar v grobem menim, da zgoraj naveden proces odločanja zdrži.

Za vsa dodatna vprašanja sem na voljo tukaj preko maila. V kolikor bi bile potrebne še dodatne informacije ter pogovor v živo pa smo na voljo tudi v Arthronovih ambulantah.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close