Koleno-pogačica?
Spoštovani!
In sicer že dalj časa me boli levo koleno, v prednjem delu. Občutek imam da se bolečina izmenično seli na levo ali na desno stran.Bolečina se pojavlja tudi v mirovanju-opažam da je bolje ko hodim (sicer previdno).Najslabše je če povsem mirujem.
Dva faktorja sta v ospredju:
-pred 1,5 leta sem padla na koleno (direktno na rob stopnice), takrat me je zelo bolelo, potem sem bolečino”preslišala” in nisem odšla do zdravnika
-sem tudi debela
Prej nisem imela težav s kolenom, razen tega da je občasno pokalo pri hoji po ali s stopnic (sedaj opažam da je pokanja manj kadar redno delam vaje za kvadriceps)
Opravila sem RTG in MRI levega kolena.
MRI pravi da so vezi in kosti ok ter da ni videti obrabe, na zadnjem rogu medialnega meniskusa pa je opaziti majhno parcialno rupturo z manjšim izlivom.
Ortoped (dr. Ponikvar) je rekel da gre najverjetneje za težave s pogačico , saj če bi bil vzork bolečine meniskus bi bolečino čutila bolj zadaj kolena (bolečino čutim spredaj). Rekel je da kost drsi po neravni površini in neke posebne diagnoze nisem dobila. Predpisana je bila fizioterpaija: vaje za kvadriceps ter tens, magnet ali ultrazvok.
Trenutno izvajam vaje, kupila pa sem si tudi tens in si ga delam vsak dan 2x.
Zanima me kaj mi lahko glede na dano situacijo svetujete, saj mi bolečina močno greni življenje in preprečuje da bi šla npr. v hribe (vedno me je strah da si bom koleno še bolj poškodovala). Bi lahko prišla na pregled samoplačniško ali preko koncesije (če jo imate?).
Vnaprej hvala za vaš odgovor in oprostite za tako dolg post.
Tina
Spoštovana,
strinjam se z dr. Ponikvarjem, da gre v Vašem primeru najverjetnejo za bolečino, ki je posledica poškodbe sklepnega hrustanca v pogačično stegneničnem delu kolena. Za to govori tako poškodba sama, kakor tudi težave, ki jih opisujete. Magnetna resonanca ni zelo natančna metoda za prikaz poškodb sklepnega hrustanca, zakar je možno, da se na slikah le-te ne vidijo.
Ob okrepitvi štiriglave stegenske mišice (priporočam vaje ob hkratni mišični elektro stimulaciji!), Vam priporočam tudi jemanje preparata, ki vsebuje vsaj 1500 mg glukozaminovega sulfata v dnevni dozi. V naših lekarnah sta na voljo dva tovrstna preparata (Glucosamin Pharma Nord in Dona).
Pregledam Vas lahko na oba načina, samoplačniško v Celju, Ljubljani, Mariboru ali Novi Gorici (naročilo na telefonu 041 654330 vsak delovnik med 9. in 19. uro), na napotnico pa v UKC Maribor (noročilo na telefonu 023211369 vsak delovnik med 9. in 15. uro). Vsekakor Vas prosim, da s sabo prinese tudi slike opravljenih preiskav (rentgen, magnetna resonanca).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih