Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže koleno-po treh mesecih

koleno-po treh mesecih

Spoštovani,

pred 3 meseci sem si poškodovala desno koleno – pretrg stranskega ligamenta in natrgana sprednja križna vez. 1 teden po poškodbi sem pričela koleno razgibavati in krepiti skupaj s fizioterapevtom, to počnem še sedaj, le da z delom nadaljujeva v fitnes centru na napravah + kolesrjenje, hoja in plavanje.
Koleno me na notranjem, poškodovanem delu še vedno precej boli. Na zunanji strani strani pa imam že skozi nekakšno oteklino, koleno precej boli tudi na tej strani. Fleksija in ekstenzija nista takšni kot na zdravi nogi. Še vedno ne morem počepniti, na kolenih se ne morem usesti na pete itd. Pri pokrčenju in iztegnjevanju noge imam občutek kot bi me na zunanjem delu kolena nakaj zategovalo in mi preprečevalo popolen gib. Kaj menite bi lahko bila ta oteklina? Ali je normalno da po tolikem času koleno še boli? Ali menite da bi bil smiselen pregled pri specialistu? V reviji sem prebrala članek o centru Izomed, ki izvaja pregleglede s pomočjo izokinetike. Ali menite da bi bilo smiselno opraviti merjenje moči mišic, analizo hoje in ostale preglede, ki jih opravijo?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljena Petra!

Naštela ste cel kup vprašanj in potrudila se bom na vsa odgovoriti.

Mislim, da ne potrebujete izokinetičnih meritev. Saj po poškodbi kolena ni problem sama mišična moč, ampak je problem v pravem trenutku aktivirati pravo mišico – to se doseže z proprioceptivnim funkcionalnim treningom pod vodstvom fizioterapevta, ki ga pozna ali trenerja, ki pozna ta trening. Cilj tega treninga je, da dobite nazaj popolno zaupanje v vašo poškodovano nogo.

Po mojem mnenju, naj ne bi bilo več otekline po 3 mesecih. Včasih se oteklina pojavi, če se koleno malo preobremeni.

Za pridobivanje normalne gibljivosti kolena fizioterapevti poznamo specifične tehnike kot so tridimenzionalna mobilizacija in Maligan koncept. So zelo učinkovite in hitro se vidijo rezultati.

Če ste imela poškodovano notrranjo vzdolžno kolensko vez priporočam ultrazvok ali prečno frikcijsko masažo, ki omogočata, da se vez pravilno in kvalitetno zaceli. Tako se tudi omogoči normalna gibljivost kolena, saj je ta vez v diraktni povezavi s sklepno ovojnico.

Občutek zategnjenosti pa lahko ostane nekje 6 mesecev po poškodi.

Upam, da sem vam kaj pomagala.

New Report

Close