Najdi forum

L.p

9.6 sem operirala koleno,magnrt je pokazal komplrksno raztrganino meniskusa.2 meseca po operaciji koleno boli se bolj kot pred operacijo,zavteka.Pri operaciji so navedli veliko pliko,in tudi da ni poskodavn miniskus.

Sedaj sem opravila ponovni mr

Viden je minimalen izliv v sklepu.

Patelofemoralno so vidne hondralne lezije stopnje 1 do 2, ki so bile vidne že na predhodni MR preiskavi.

Sprednji križni ligament je blago edematozen, ohranjene kontinuitete. Zadnji križni ligament je primeren.

V posteriornem rogu medialnega meniska je še vedno vidna nežna horizontalna z manjšo vertikalno rupturo.

V lateralnem menisku ni patološkega signala ali znakov za svežo rupturo.

Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena.

V proksimalnem narastišču medialnega kolateralnega ligamenta so vidne kalcinacije z blagim edemom.

V poplitealni kotanji ni patoloških sprememb.

Prikazan skelet je strukturno primeren.

Zakaj me koleno se vedno tako boli?

Kaj mi svetujete?

L.p.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti minimalen izliv (znak majhnega draženja), poškodbe/okvare sklepnega hrustanca v sprednjem delu kolena, ki segajo do polovice debeline, nekoliko otečeno sprednjo križno vezi, nežno vodoravno in manjšo navpično raztrganino zadnjega dela notrnanje vezivno-hrustančne ploščice, skupke kalcija in blago oteklino v predelu stegneničnega narastišča notranje stranske vezi (lahko stanje po starejši poškodbi).

S kliničnim pregledom je potrebno ugotoviti, kaj od navedenega vam povzroča težave, od česar bo odvisno zdravljenje. Če je to sklepni hrustanec v sprednjem delu kolena, bi zelo verjetno priporočil prijetje kombinirane injekcije plazme bogate s trombociti in hialuronske kisline, če je to meniskus, bi zelo verjetno priporočil ponovno artroskopsko operativno zdravljenje, če je to skupek kalcija v predelu stegneničnega narastišča notranje stranske vezi, pa bi najverjetneje priporočil fizioterapevtsko zdravljenje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala na odgovoru,poskodbe kolena nisem imela,je pa bolezensko stanje,tako so napisali.

Tudi na desni koleni imam razpoko meniskusa.

Cudno mi je da je operater ki je opravil artroskopijo zapisal,da bolecina ni fizicnega izvora da je meniskus brez poskodb.Da je bila resekcija velike plike.Koleno je b.p.

Te bolecine pred operacijo nisem imela.

Prav tako fizioterapija do 2.2024 ne pride v postev,niti artroskopija,saj sem dobila strdke takoj po op na operirani nogi in masivno pljucno embolijo.Niso mi dali inekcij,ceprav sem povedala da imam v druzini globoko vensko trombozo,holesterol 8,in vedno dobim inekcije po posegih.Stara 41 let.Doma pa imam ze 3 mr kolena,kjer pise da je meniskus poskodovan.

Kaj mi preostane,da bolecino omilim,noge ne gre pokrcit,hodim vsakodnevno seveda z kompresijsko nogavico,ampak se mi ze zelo pozna atrofija misic.

Prosim.

Priporočam predvsem nadaljnjo krepitev stegenskih mišic ter obremenjevanje kolena do meje bolečine. Ko bo stanje po globoki venski trombozi dovoljevalo operativni poseg, priporočam v premeru vztrajanja težav, ponovno artroskopsko operacijo, vendar brez zažema v predelu stegna.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Zopet se obracam na vas,saj koleno,ki je bilo ze 2 krat operirano,se vedno ni ok.

Zelela sem si zavezati vezalke,pa je nekaj pocilo v kolenu,od takrat ga ne morem iztegniti do konca niti pokrciti.Na to nogo ne morem vstati.Dali so mi longeto.Mr je sledec

Minimalen izliv.

Majhna delna ruptura korpusa medialnega menislusa.Lateralni meniskus ima normalen signal.Krizna ligamenta sta ohranjena.

V poteku proksimalnega MCL ob femoralnem narastiscu je skoraj 1cm dolga trakasta kalcifikacija,obdana s signalom zmernega edema okolnih mehkih tkiv.Lateralni ligamentarni kompleks je ohranjen.Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta ohranjena.Blago neraven hrustanec patele.

Signal blagega edema kostnine spodnjega lateralnega roba patele.

Ostali prikazan skelet  ima normalen signal.

Ta mr je bil posnet 6.11.2023

Prosim za mnenje in razlago,saj vec ne vem kam se obrnit.Koleno boli,2 mr v mescu dni,pred op ni bilo nikjer kalcinacij,nobenih edemov kostnine,kajnse dogaja z kolenom?

Hvala

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti: malo prekomerne tekočine v kolenu (znak draženja), mahno delno raztrganino notranje vezivno-hrustančne plošice, v predelu zgornjega dela poteka notranje stranske vezi 1 cm dolgo nakopičenje kalcija, z oteklino (draženje) v okolici, blago neraven sklepni hrustanec pogačice ter oteklino spodnjega zunanjega dela pogačice.

Priporočam hkratni klinični pregled kolena in pregled posnetkov slikanja kolena z magnetno resonanco, na osnovi katerih se bo z največjo verjetnostjo ugotovilo, kaj vam povzroča težave.

Kako je mozno da mr 14 dni nazaj,ni pokazal kalcinata velikega 1cm?Malo mi je cudno da vsaka mr pokaze drugace.Cudno pa mi je da operater,ki je ocistil veliko pliko trdi v izvidu da nimam nobene poke na minoskusu,da je moje koleno b.p. celo napisano da moja bolecina ni fizicnega izvora.Po tem imam zdaj 3 mr posnetke,kjer navajajo kot vidite v prejsnih sporocilih hondromalacijo 2 stopnje,razpoko na medialnem minisku,oteklino kostnine,sedaj se edeme mehkih tkiv,..Koleno pa od op.ki je bla junija 2023 ni ok,je bolece ne morem pocepnit,ne iztegnit kolena,zavteka,obcutek ko da imam polno koleno.

Izvidi slikanj so med seboj pogosto različni, saj so različni kolegi pozorni na različne podrobnosti. Iz tega razloga tudi priporočam hkratni klinični pregled in pregled posnetkov zadnjega slikanja kolena z magnetno resonanco (MR), kar bo omogočilo usmerjeno analizo posnetkov MR, glede na boleča področja kolena.

New Report

Close