Koleno – po operaciji
Spoštovani,
Pred letom in pol so mi operirali koleno. Rekonstrukcija prednje križne vezi in odstranitev meniskusa (delno – nisem prepričan ali je bilo pol ali tričetrt). Ker sem se rehabilitacije lotil zelo zagreto in upošteval napotke fizioterapevtov, sem zelo hitro prišel na prejšnje stanje. Spravil sem se na kolo in naredil (lani 700, letos pa že 900 km). Po kakšnih osmih mesecih, so mi svetovali celo rahel tek in koleno se je odlično odzvalo. Moram priznati, da me je občasno bolj zbadalo v “zdravem” kolenu. Tek je postajal vedno bolj zanimiv. Počutil sem se nikoli bolje in vse je bilo OK. Pretekel sem veliko kilometrov in se ustavil na eni uri teka trikrat na teden. V vsem tem času sem opazil izjemen napredek v kompaktnosti kolena (trdoti in stabilnosti), kar me je zelo razveselilo. Ponovno sem se vrnil pod koše (kjer sem poškodoval; pred tremi leti) in tudi takrat je bilo vse ok. Tudi naslednji dan, ko sem se zbudil in čutil rahel muskelfiber po ostalem telesu, je bilo koleno popolnoma neproblematično in neboleče.
Potem pa mi je en teden po košarki koleno zateklo. Nisem naredil nikakršnega hitrega giba. Prav tako nisem začutil nobene bolečine. Enostavno sem dopoldne med službo čutil vedno večje bolečine in vedno večjo oteklino. Šel sem k ortopedu, ker sem bil prepričan, da mi ga bodo punktirali. Ortoped se je strinjal, da je v kolenu veliko vode, ni pa hotel punktirati, ker je rekel, da je punkcija lahko zelo nevarna – da lahko pride do infekcije. V vseh treh letih, odkar sem se poškodoval, so mi punktirali koleno najmanj 15 krat, ker mi je zelo veliko in pogoosto otekalo. Ko sem zdravnico prosil za napotnico, mi je mimogrede omenila, da iz izvidov razbere, da je moje koleno res veliko in pogosto otekalo.
Ortoped je odredil počitek cca 5 dni, hlajenje z ledom, ter mi predpisal Naklofen (ki ga kasneje v lekarni nisem dobil – kupiti sem moral Diclo Duo). Oteklina se je hitro zmanjšala, vendar pa se je ponovno pojavila. Sedaj je nekoliko manjša, vendar čutim, da ni v redu. Bolečine skoraj ni. Zvečer je najhuje in zjutraj (ko se koleno spočije) je bolje, vendar nikoli čisto v redu. Tako stanje (z delno oteklino) traja že en teden. Zaradi narave službe ne morem vzeti ponovne bolniške, ker smo sredi izjemno pomembnega dela. Veliko hodim, iz pritličja v drugo nadstropje, hodim na sestanke na terenu,… Ta način dela, čutim, da ni najboljši.
Če strnem v vprašanja:
1) Je mogoče, da bo oteklina izginla, kjub nadaljevanju z delom?
2) Ali pomaga jemanje Dicla Dua, kjub nadaljevanju z delom? Zdaj ge ne jemljem več.
3) Kako je z gibanjem? Grem lahko teči? Na kolo?
4) Je potrebno oteklino nemudoma pozdraviti? Lahko pride do infekcije, če je koleno predolgo otečeno?
Hvala za vaš odgovor.
Alljazz
Spoštovani!
Priporočamo Vam, da se oglasite na pregledu v naši ambulanti, da ugotovimo vzrok zatekanja kolenskega sklepa in morebitno napotitev na magnetno resonanco kolena. Le tako Vam lahko svetujemo glede obremenitev vašega kolena. Dolgotrajno zatekanja kolena zagotovo ni dobro za kolenski sklep in strukture v kolenu. Za pregled se naročite na tel. št. 041 654 330. Ambulante imamo v CE, LJ, MB, Novi Gorici.
Hvala za vaše vprašanje!
Lep dan!
Lep pozdrav,
ARTHRON team