Najdi forum

pri smučanju sem pri veliki hitrosti zaključila z zavojem v levo, ob tem se mi je odpela desna smučka, leva je ostala na nogi in prišlo je do rotacije levega kolena.ker so mi aplicirali ledeno oblogo direktno na kožo, je prišlo še do omrzlin 2.stopnje z mehurji.
od poškodbe je zdaj minilo 5 tednov, v tem času se je rana omrzlin zacelila,čakam na MRI.
imam naslednjo diagnozo:
takoj po poškodbi: Laessio MCL genus sin. gradus IV.,Lachmann je negativen, prisotne omrzline 2.stopnje, ekstenzija polna, fleksija 90 st.
rtg – ni znakov sveže poškodbe skeleta
diagnoza 8 dni po poškodbi: Laessio MCL genus sin. S83.4, Laessio ACL genus sin.? S83.5., Lachmann 1+,fleksija 0-100 st. rtg bp
diagnoza 3 tedne po poškodbi je bila v glavnem enaka, razen fleksije 120 st., MCL še vedno popušča,boleč je pritisk na medialno sklepno špranjo, predel omrzline je zaceljen. prisotne so pekoče bolečine na notranji strani kolena.

Zdaj čakam na MRI. in glede na izvide odločitev o zdravljenju.

Mislite da bo potrebno operativno zdravljenje, ali bo dovolj konzervativno? je možno, da so se mi v tem času čakanja v kolenu naredile zarastline ? kdaj se bolečina po taki poškodbi umiri ? kdaj lahko začnem nazaj s športno aktivnostjo ? stara sem 38.let in včasih aktivna športnica, brez predhodnih poškod kolena. zdravo in funkcionalno koleno pa potrebujem tudi za moj poklic.

zdaj imam težave predvsem med hojo po stopincah navzdol, pa tudi med spanjem, če obrnem koleno navznoter.
hvala za vaš odgovor, claire

Spoštovana,

glede na opisano je zelo verjetno, da imate pretrgano sprednjo križno vez in povsem sigurno pretrgano notranjo stransko vez, zelo verjetno pa tudi poškodbe sklepnega hrustanca in/ali meniskusa predvsem v zunanjem delu kolena. Notranja stranska vez se večinoma dobro zaceli sama, brez operacije, predvsem kadar je to izolirana poškodba, če pa gre za kombinacijo s pretrganjem sprednje križne vezi, pa neoperativno zdravljenje zapušča večjo ali manjšo nestabilnost.

Pri takšnih poškodbah običajno priporočam operativno zdravljenje, bodisi takoj po poškodbi (v prvih 14 dnevih) ali pa odloženo, ko se koleno razgiba in izzveni oteklina (8 do 12 tednov po poškodbi). Odločitev je odvisna od predvidenih telesnih obremenitev, ki jim bo poškodovanec izpostavljen v prihodnosti.

Priporočam Vam opraviti magnetno resonanco, do preteka 6 tednov od poškodbe razgibavanje kolena le do bolečine, nato pa vključitev fizioterapevta v zdravljenje, še posebej, če ne boste pridobili polne gibljivosti kolena sama. Bolečine pri takšnih poškodbah običajno trajajo 8 do 12 tedno, oziroma vsaj še nekaj tednov po tem, ko dosežemo polno gibljivost poškodovanega sklepa. Športne aktivnosti Vam vsekakor odsvetujem (razen kolesarjenja, plavanja/ne prsno!/ in hoje po ravnem) vse dokler ne bo povsem razčiščeno za kakšne poškodbe je šlo in kakšne posledice so Vam zapustile.

Mislim, da bo, če boste hotela ponovno polno športno zaživeti, potrebno operativno zdravljenje!

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Lep pozdrav !

Lansko leto na smučanju sem močno padla in si poškodovala koleno. Poškodovala sem si sprednja in zadnja križna vez pretrgani, stranski notranja in zunanja močno raztegnjeni, miniskus ukleščen. Za miniskus sem bila operirana 18.03.2010 pri katerem mi je moral nekaj miniskusa odstraniti, ni ga bilo več mogoče postaviti v pravilen položaj. Potem sem imela okrevanje, da sem koleno razgibala, in pridobila nazaj mišično maso, prav tako pa imam probleme s prekomerno telesno težo in me ni hotel takoj operirati. S prekomern telesno težo imam od prvega poroda, ko mi je začela nagajati ščitnica ( dela premalo ).Zadnja križna se mi je zarastla, vendar ne najbolje, prav tako se je uredila tudi zunanja stranska. 03.03.2011 sem imala operacijo sprednje križne in notranjo stransko. Miniskus se je mende lepo razpotegnil.
Narejenaje bila artroskopska plastika sprednje križne vezi s tetivo kvadricepsa in plastika MCL s tetivama semitendinozus in gracilis.
zaenkrat ne smem stopiti na nogo.
Zanima me kakšno bi moralo biti okevanje po vaše in koliko časa naj bi takšno okrevaje trajalo?
Tri tedne po operaciji sem začela hoditi v fth pri katerih delam vaje na compexu, kinetek in magnet.
Kakšne so možnosti, da bi se zopet lahko ukvarjala s športom ( smučanje, drsanje, rolanje ) ali bi mi to odsvetovali ?
Če imaste še kakšen nasvet zame mi prosim napišite.
Najlepša hvala za Vaš odgovor.

Do normalne hoje 2 do 3 mesece, do športnih obremenitev 9 do 12 mesecev.

Priporočilo o nadaljnjem ukvarjanju s športi je odvisno predvsem od stanja sklepnega hrustanca v vašem kolenu (pogovorite se z operaterjem).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close