koleno & gleženj
Spoštovani!
Star sem 22 let in se rekreativno ukvarjam s športom, tj. košarko, atletiko (tek + fitnes). Že nekaj časa imam sicer probleme s koleni, tako da bi jih lahko poimenoval skorajda kronične, a zadnje čase je malce huje. V zgornji polovici kolena na sprednji strani čutim bolečine pri počasnem delanju počepa, pri hoji po stopnicah navzgor, pri teku po klancu navzgor, pri košarki pri skokih, spremembah smeri ipd. Bolečina je sicer konstantna (pri normalnih opravilih je skorajda ni), a pri zgoraj naštetih situacijah se lahko večja pojavi na hitro (sunek) in potem je intenzivnejša še nekaj časa (dan, dva). Atletski trener mi je predlagal krepitev stegenskih mišic z iztegovanjem kolen (ekstenzija) in raztegovanjem. Po dveh tednih sicer ni še nič boljše (počitek + vaje + mazanje s smrekovo mastjo).
Ali je to vse kar lahko sam naredim? Katere vaje, koliko časa? Priporočate obisk pri zdravniku? Se stanje lahko še poslabša? Predvsem me skrbi pri tako imenovanem sunku, da ne bi prišlo do hujših poškodb.
Drugi problem nastane pri teku. Po približno 25minutah teka mi v desnem gležnju nastanejo mravljinci, prekrvavitev se zmanjša. Stopala tako ne čutim dobro (bolje rečeno zelo slabo), kar je zelo neprijetno in lahko tudi nevarno. Imam dobre (prave, pronacija) tekaške čevlje in po meri izdelane vložke. Kakšna rešitev?
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, Anže
Spoštovani,
vsekakor Vam priporočam obisk zdravnika. Le tako je mogoče natančno ugotoviti, kaj je narobe. Šele ko se ugotovi vzrok je mogoče vzročno zdravljenje, ki je tudi najuspešnejše.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih