koleno do operacije
Pozdravljeni,danes sem bila na pregledu pri svojem pregledu,pa mi je dal le recept za te hialuronske kisline, ki se kupijo,če se bom odločila zanje naj se naročim, stem da so rekli da ni rečeno da mi bodo pomagale,če ne pač nič kot da nič,za ostale stvari ni niso nič rekli in niti pogledali cd-ja, kaj vi svetujete,naj tedaj poskusim in kupim te inekcije,ali naj še najdem kakšen drugi nasvet? koleno bi si res rada končno pozdravila,da lahko normalno se gibljem ko prej in nebo otežena hoja po stopnicah in vožnja.
hvala lepa in lep pozdrav.
Spoštovana,
potem pa priporočam kot naslednji korak pregled v naši ambulanti (s seboj prinesite tudi CD s posnetki MR). Če bo smiselno injiciranje hialuronske kisline v sklep, imamo različne pripravke le-te na zalogi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim ,da mi razložite kaj pomeni diagnoza.Na prikazanem skeletu so vidni znaki gonartroze-nekoliko zožensklepni prostor z znaki incipientnih periaritikularnih degener.sprememb.Incipientne artrotične spremembe PFS.noga me zelo boli pa tudi gibljiva ni čisto .kakšno bo zdravljenje in kako dolgo traja ? Hvala
Prosim ,da mi razložite kaj pomeni diagnoza.Na prikazanem skeletu so vidni znaki gonartroze-nekoliko zožensklepni prostor z znaki incipientnih periaritikularnih degener.sprememb.Incipientne artrotične spremembe PFS.noga me zelo boli pa tudi gibljiva ni čisto .kakšno bo zdravljenje in kako dolgo traja ? Hvala
Spoštovani,
v izvidu navajajo znake začetne obrabe v vseh delih kolena. Za natančnejšo oceno okvar priporočam slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled v naši ambulanti s posnetki le-te.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Lepo bi prosila za razlago izvida MR levega kolena
Brez izliva. Kolateralna ligmenta sta v redu, prav tako patelarni. Zadnji križni je v femoralnem delu nekoliko
nehomogeno strukturiran in blago zabrazgotinjen, vendar neprekinjen. Sprednji križni ligament je prav tako nehomogene strukture, vendar neprekinjen. Lezija zadnjega roga medialnega meniska. Kondilarni hrustanec je v redu, prav tako patelarni. Tendenca tvorbe meniskealne ciste lateralnega meniska.
V primeru, da je potrebno narediti kakšen poseg, me zanima kako to poteka in kakšno zdravljenje sledi?
Hvala
Spoštovana,
od kirurško pomembnih sprememb je izstopa lezija (poškodba ali okvara) zadnjega dela notranjega meniskusa. Odločitev o morebitni operaciji je odvisna predvsem od Vaših težav in od ugotovitev kliničnega pregleda. Priporočam, da pridete na pregled s posnetki opravljene magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Stara sem 26 let, koleno sem poškodovala pri padcu po stopnicah pred dobrim letom, vendar sem odlašala z obiskom ortopeda (z upanjem da bo pa boljše), dokler mi ni zdrsnilo v kopalnici in se je stanje še poslabšalo. Poleg pokanja v kolenu, ki tudi preskakuje, čutim močnejšo bolečino pri hoji po stopnicah navzdol kot pri hoji pod hrib, težave mi povzroča tudi kolesarjenje saj se mi koleno zatika, prav tako me boli če imam nogo povsem iztegnjeno. Občasno sicer noge niti ne morem iztegniti, ker se koleno tako zatakne.
Bila sem pri ortopedu, kjer mi je ta najprej opravil UZ, me nato napotil na RTG in MR. Po izvidu RTG se je sicer spraševal, zakaj me je napotil na MR. No MR sem vseeno opravila in bi prosila za razlago izvida MR desnega kolena.
Preiskava v standardnih rezih in sekvencah.
Manj kot 5ml izliva.
Kolateralna ligamenta sta vredu, prav tako patelarni.
Zadnji križnji ligament je nekoliko stanjšan v femoralnem delu nehomogeno strukturiran in blago distendiran. Sprednji križni ligament je mestoma precej tanek, degenerativno spremenjen, vendar neprekinjen.
Manjša lezija v zadnjem rogu medialnega meniska.
Kondilarni hrustanec je mestoma stanjšan, vendar je homogene strukture.
Primerno širok patelarni hrustanec, ki je predvsem v lateralnem delu strukturno degenerativno spremenjen.
Zanima me praksa v teh primerih, bi fizioterapija pomagala? Sicer imam mišice nog kar precej močne.
Za razlago se vam v naprej zahvaljujem.
LP, borboletta
Spoštovana,
menim, da brez kliničnega pregleda ne bo šli, saj v izvidu MR razen manjše okvare/poškodbe zadnjega dela notranjega meniskusa ne navajajo drugih jasno poškodovanih ali okvarjenih struktur. Torej – priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
prilagam izvid MR l.kolena. Kaj mi svetujete?
Videti je manjšo kontuzijsko poškodbo pasteriornega roba lateralnega tibialnega, pod poškodbo je videti blaso STIR hiperintenzivno spremenjen signal iz subhondralne spongioze. Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Nekoliko nehomogen signal iz hrustanca patele.
Stanjšan artikularni hrustanec na medialnem tibialnem platoju.
Bucket handle poškodba medialnega meniska.
Lateralni menisk ne kaže sprememb oblike ne signala.
Pasteriorni križni legament je stanjšan, hiperintenzivno spremenjen ter neostro omejen; struktura vlaken ni ločljiva.
Posteriorni križni legament ne kaže sprememb oblike ne signala.
Medialni kolateralni ligament je nekoliko zadebeljen, več proksimalno, ne kaže sprememb signala.
Lateralni kolateralni ligament ne kaže sprememb oblike ne signala.
Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament ne kažeta sprememb oblike ne signala.
V sklepu je videti izliv. Poplitealna cista.
Gre za stanje po poškodbi anteriornega križnega ligamenta; stanje po manjši kontuzijski poškodbi pasteriornega roba lateralnega tibialnega platoja, bucket handle poškodba medialnega meniska; fibrotične spremembe medialnega kolateralnega ligamenta; izliv; poplitealna cista.
radiološke diagnoze: M242, M232, M254, M712
Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.
Luka
Spoštovani,
v ivzidu MR navajajo stanje po poškodbi sprednej križne vei, oteklino (posledica udarnine) zadnjega zunanjega začetnega dela goelnice, raztrganino notranjega meniskusa tipa ročaja vedra (strgan del je premaknjen v sredino sklepa), brazgotinske spremembe v notranji stranski vezi (stanje po poškodbi), tekočino v kolenu ter poplitealno (zakolensko) cisto (prostor za kolenom napolnjen s tekočino).
Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje. Obseg le-tega je odvisen predvsem od ugotovitev kliničnega pregleda (gibljivost in stabilnost kolena?). Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
MR desnega kolena.
Mi lahko obrazlozite izvide ker ne zastopim veliko 🙂
Zacetna gonartroza in femoropatelarna artroza
Kolateralna sta se vredu, prav tako patelarni.
Zadnji krizni je distendiran homogeno strukturiran
Sprednji krizni je degenerativno spremenjen vendar neprekinjen
Manjsa lezija v zadnjem rogu medialnega meniska
Gracilen lateralni menisk
V sprednjem rogu lateralnega meniska znaki zacetne strukturne degeneracije
Blaga hondralna lezija medialnega tibialnega platoja
Kondilarni hrustanec je relativno dobro ohranjen
Patelarni hrustanec je nehomogene strukture z vecjo lezijo srednjem delu patele
Lateralizacija patele.
Spoštovani,
Zacetna gonartroza in femoropatelarna artroza – začetna obraba v vseh delih kolena
Kolateralna sta se vredu, prav tako patelarni. – stranske vezi in pogačična vez so v redu
Zadnji krizni je distendiran homogeno strukturiran – zadnja križna vez je raztegnjena
Sprednji krizni je degenerativno spremenjen vendar neprekinjen – sprednja križna vez je obrabno spremenjena vendar neprekinjena
Manjsa lezija v zadnjem rogu medialnega meniska – manjša poškodba/okvara notranjega meniskusa
Gracilen lateralni menisk – majhen zunanji meniskus
V sprednjem rogu lateralnega meniska znaki zacetne strukturne degeneracije – v sprednjem delu zunanjega meniskusa zanki začetne obrabe
Blaga hondralna lezija medialnega tibialnega platoja – blaga okvara/poškodba sklepnega hrustanca na notranjem začetnem delu golenice
Kondilarni hrustanec je relativno dobro ohranjen – sklepni hrustanec na končnih delih stegnenice dobro ohranjen
Patelarni hrustanec je nehomogene strukture z vecjo lezijo srednjem delu patele – sklepni hrustanec na pogačici je neenakomerne strukture z večjo okvaro/poškodbo v srednjem delu.
Lateralizacija patele. – pomik pogačice navzven
Priporočam pregled s posnetki opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Enkrat sem vam ze pisal, ko je MRI pokazal, da imam del krizne vezi, vklescen. Opravil sem artroskopijo, kjer so odstranili vklescen del, zal pa so videli, da imam precej deformirano krizno vez (stanjsana in grbincasta). Pri krajsi hoji nimam tezav, imam pa probleme pri daljsi hoji in pri obremenitvi. Ker imam taksno sluzbo, kjer sem ves del. cas na nogah in je tudi veliko hoje, z obremenitvijo(porivanje vozickov okrog 80kg).
Me pa zanina, zakaj se mi je koleno toliko poslabsalo, po artroskopiji, ker ni slo za vecji poseg. Zaradi bolecin, delam po 4 ure, se mi dogaja, da skoraj vsak vecer, ne morem nogo do konca skrciti. Prav tako hitre gibe ali iz pocepa ne gre vec ustat, s poskodovano nogo. Pred posegom, ni bilo tako hudo. Prav tako ce sedim, koleno in okrog kolena (misice) zacne boleti. Vnetje ali nabiranja vode ne opazam, je pa po hoji bolece koleno, toplejse od zdrave.
Sicer pa delam na tem, da pridobim na misicni masi, pri boleci nogi (fitnes+bazen) in je po enem mesecu minimalno izboljsano, vsaj kar se tice hoje. Ampak misicno maso, ne gre pridobiti.
Zaradi vsega tega, imam zakazano novo operacijo, kjer mi bojo opravili rekonstrukcijo. Me tudi zanima, koliko casa bo trajala rehabilitacija in tudi glede dela, kdaj bom ponovno lahko 100% obremenjeval koleno.
Lep pozdrav
Spoštovani,
kdaj pa je bila artroskopska operacija opravljena?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
večje težave po opravljeni artroskopski operaciji so najverjetneje posledica oslabelosti stegenskih mišic, ki je pogost pojav po tovrstnih posegih.
Po predvideni operaciji lahko pričakujete normalno hojo v obdobju 2 do 8 tednov, polne obremenitve pa 6 do 12 mesecev po operaciji (odvisno predvsem od uspešnosti rehabilitacije mišic).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
pred leti sem si poškodoval desno koleno, na katerem je bila nato opravljena rekunstrukcija ACL in fiksacija medialnega meniskusa (ruptura menisci med. gen. dex.).
A ker sem športnik in ker je bilo koleno skoraj vsakodnevno obremenjeno, je po nekaj letih zopet postalo zelo nestabilno in boleče v medialnem predelu. Pred dnevi sem opravil tudi MR, ki pa je pokazal sledeče:
Postoperativni kostni defekt tibie.
Manj kot 5ml izliva.
Začetna femoropatelarna artroza.
Kolateralna ligamenta sta v redu.
Zadnji križni je stanjšan, nehomogeno strukturiran, v srednjem delu rahlo zabrazgotinjen in v femoralnem delu nekoliko natrgan. Sprednji križni ligament je rekunstruiran, v tibialnem ležišču nekoliko stanjšan in nehomogene strukture.
Fabella.
Gracilna meniska.
Zadnji rog medialnega je nehomogene strukture.
Hondralna lezija, ki je že delno osteohondralna medialnega tibialnega platoja.
Kondilarni hrustanec je stanjšan, vendar homogene strukture.
Patelarni hrustanec je primerne debeline, minimalne degenerativne spremembe so v srednjem delu.
Lepo bi vas prosil za kratko razlago zgornjega MR izvida ter za vaše mnenje glede operativnega posega, kajti zaključujem študij na Fakulteti za šport in moram opravit še izpit iz praktičnega dela gimnastike, a ker so tam sile na koleno v vsaki sestavi precej velike, me je strah nadaljevati s treningi in z vadbo gimnastike, glede na trenutno stanje desnega kolena. Najbrž se trenutno odsvetuje tudi tek ane? Morda samo še to, kaj vse bi bilo potrebno opravit z operativnim posegom glede na trenutno stanje, da bi bilo koleno zopet popolnoma funkcionalno in pripravljeno na športne obremenitve.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Lp
Spoštovani,
v izvidu navajajo hrustančno-kostno poškodbo notranjega začetnega dela golenice, okvaro zadnjega dela notranjega meniskusa ter sklepnega hrustanca na notranjem delu stegnenice in na pogačici.
Za nasvet o načinu zdravljenja bi moral pregledati tako Vaše koleno kot tudi posnetke opravljene MR. Do nadaljnjega priporočam le neboleče obremenitve!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
V začetku oktobra sem si poškodoval desno koleno. 12.11 so mi prvič punktirali koleno kjer so potegnili 60ml punktata. Dva dni kasneje enako in potem še tretjič kjer so mi pa samo 40ml potegnili ven. Sedaj je koleno še vedno oteklo. Doktor sumi da imam poškodovano stransko vez, križno in tudi meniskus.
Opravil sem MRI:
Nekaj izliva. Kolateralna ligamenta, prav tako patelarni. Zadnji križni je distendiran, nehomogeno strukturiran. Sprednji križni je degenerativno spremenjen, stanjšan, nehomogen in parcialno rupturiran. Degenerativno spremenjen je zadnji rog medialnega meniska, kjer je dopustna tudi manjša lezija. Literalni menisk je vredu, prav tako je primerno ohranjen hrustanec.
Sedaj me pa zanima kaj vse to pomeni. Ali bom moral na operacijo kolena ali ne. Sedaj trenutno vse od prve punktacije hodim z berglami, nabavil sem si pa tudi ortozo s stranskimi ojačitvami. Na začetku je bilo koleno zaradi bolečin negibno, zato so me poslali na fizioterapijo da razgibamo koleno do neke meje. Stabilnosti nimam.
Hvala lepa za odgovor in lp.