KOLENO – DEGENERATIVNE SPREMEMBE
Spoštovani!
Cca. 1 mesec me boli levo koleno, pri hoji šepam, v mirovanju le čutim težavo. Boli me na notranji strani kolena. Opravil sem RTG kolena (stoje).
Izvid:
Ožja sklepna špranja.
Nakazana skleroza artikularne površine patele.
Mnenje: Začetne degenerativne spremembe.
Star sem 66 let. 2x letno po en mesec uživan želatino.
KAKO BI UBLAŽIL / ODPRAVIL TEŽAVO?
Hvala za odgovor in pozdrav, Tone
Spoštovani,
v izvidu navajajo začetne obrabne spremembe (najverjetneje okvare sklepnega hrustanca in/ali meniskusov).
Priporočam, da opravite še slikanje kolena z magnetno resonanco, iz posnetkov katerega bo lažje ugotoviti, kje je vzrok za bolečino. Odprava vzroka je namreč najučinkovitejše zdravljenje.
Prosim.
Spoštovani!
Prosim za razlago RTG izvida in nasvet, kako naprej. Kakšna 2 meseca me boli notranji del desnega kolena, predvsem na določene gibe in med hojo.
Izvid: Zožena sklepna špranja. Zašiljenost interkondilarnih tuberklov. Skleroza artikularne površine patele. Mnenje: Degenerativne spremembe.
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni,s
tara sem 45 let, rekreativna športnica. S koleni nisem imela nikol težav in poškodb. Letos januarja tretji dan po turnirju badmintona mi je rahlo nateklo levo koleno in gibljivost v počepu je bila omejena z bolečino . Z jemanjem kolagena in glukozamina ter seveda z zmanjšanjem v športu se je stanje bistveno izboljšalo, sedaj, ko pa sem naredila malo premora z vsemi dodatki pa je bolečina zopet tu in omejen je gib v počepu. Bolečina je na notranji strani kolena in je boleča ob nenadnih rotacijah in v počepu.
Dobila sem izvid MR levega kolena:
Horizontalna fisura posteriornega roga in dela korpusa medialnega meniskusa, ki prekinja zunanji rob in brez prepričljive večje rupture. Blaga distenzija ACL. PCL je primeren. MCL in LCL primerna. Prepričljivih defektov hrustančnih površin ni. Hipertrofična medialna ter suprapateralna plika. Fisure lateralnega in centralnega dela fasete, ki ne segajo do kostnine. Trohleja je videti primerna. Tetiva kvadricepsa in ligament patele primerna. Manjši izliv v kolenskem sklepu. Nekaj tekočine ob tibiofibularnem sklepu.
Mnenje: degeneracija MM s suspektno rupturo. Distenzija ACL. Hondromalacija patele stopnje 2 do 3. Manjši izliv.
Lepo bi prosila za obrazložitev in vaše mnenje
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,