Najdi forum

Spoštovani,

mama je bila na pregledu pri ortopedu zaradi bolečin v kolenu. Sestra ji je prinesla izvid po pregledu si pa ga sama nezna najbolje razlagati. Prosim vašo pomoč.

IZVID:

Status: Koleni sta prosto gibljivi, nakazan rekurvatus, ligamenti čvrsti. Pri manipulacijah občutljivost medialne sklepne špranje desno brez preskoka. Pogačici sta na podlago dobro pomični, izliva ni.

RTG kolen: zožena medialna sklepna špranja obojestransko, več levo, kjer je videti tudi patelofemoralna artroza.

TERAPIJA: opravi naj protibolečinsko fth: kriomasaža, TENS, UZ, vaje za kvadricepse, s katerimi naj doma nadaljuje. Izogiba naj se hoji v strmine, poepanju ter daljšemu sedenju s pokrčenimi koleni.

DIAGNOZA: Gonarthrosis bill. precipue sin.incip..

Kot rečeno prosim za razlago izvida. Ali ji škodi hoja po ravnem v naravi?

hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!
Gre za obrabo kolena. Priporočena je bila fizikalna terapija. Hoja po ravnem je priporočljiva.

Lep pozdrav,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!
pred tremi tedni je moj otrok padel pri smučanju in tožil, da ga boli koleno. Zvečer sem opazila rahlo oteklino na notranji strani kolena, malo bolečo na pritisk. Naslednji dan je počival, nato pa že relativno normalno obremenil nogo pri hoji. Zdravnica je rekla, da ni nič posebnega in da ne rabi dodatnih preiskav. Sin se sicer giblje normalno (hoja, tek, poskoki, plavanje, kolesarjenje..)in tudi pravi, da ga nič ne boli. Moti pa me, ker noge ne more popolnoma iztegniti pa tudi ne pokrčiti čisto do konca(klečanje na petah).Na pritisk ga ne boli več pa tudi oteklina je skoraj izginila.
Mislite, da so potrebne kakšne preiskave ali je treba preprosto še počakati, da mine nekaj časa, da bodo težave izzvenele. Sin je star sedem let in pol.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

Glede na to da kolena ne iztegne že tri tedne in da je bila prisotna oteklina, bi priporočal pregled.

Lep pozdrav

Mitja Kozic

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni

Lepo prosim za obrazložitev diagnoze:
Kronična entezopatija patelarnih narastišč tetive kvadricepsa inlig.patele

Vsaka beseda pomaga hvala

Izraz pomeni “dolgo časa prisotno nepravilnost v strukturi kite štiriglave
stegenske mišice in pogačične vezi, kjer se ti naraščata na pogačico”.
Takšne spremembe so običajno posledica dolgotrajnih sunkovitih obremenitev
kolena (skoki, tek…). Poljudni izraz za tovrstne spremembe je “skakalno
koleno – angl. jumpers knee”.

Sprememba saba po sebi ne pomeni katastrofe. Če se obremenitve zmanjšajo, se s tem povezane težave hitro zmanjšajo. Posebno pozornost morate posvetiti ogrevanju in raztezanju pred telesnimi obremenitvami in raztezanju po telesnih obremenitvah.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Stara sem 51 let.Julija 2012 sem padla po stopnicah.Septembra so mi naredili artroskopijo.Koleno še vedno boleče pri vsakem koraku, oteklina ne mine.Pred padcem s kolenom nisem imela težav.
Diagnoza: GONARTHROSIS DEX
CONTUSIO GENUS DEX
Prosim za vaš nasvet.

Spoštovana,

priporočam, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco in pridete na pregled s posnetki.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni.

Mi lahko pomagate in mi razložite naslednje diagnoze:

1. gonarthrosis dex.
2. fractura pertrochanterica femoris dex.
3. hipotierosis

hvala in lep pozdrav

Spoštovana(i),

odgovori sledijo spodaj:

1. gonarthrosis dex. (obraba desnega kolena)
2. fractura pertrochanterica femoris dex. (zlom začetnega dela desne stegnenice)
3. hipotierosis (zmanjšano delovanje ščitnice)

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close